Анализ: Сърбия засега изглежда по-важна за САЩ и ЕС от Косово

14239
Анализ: Сърбия засега изглежда по-важна за САЩ и ЕС от Косово
Снимка: Getty Images

Нарастващото напрежение между Прищина и Белград отново прерасна в насилие. Ясно е, че посредническата стратегия на Европейския съюз в Косово не работи добре - меко казано.

Напрежението расте

През почивните дни министър-председателят на Косово Албин Курти говори с отчаяние за продължилите десетилетие преговори за нормализиране на отношенията със Сърбия, която продължава да отказва да признае независимия статут на страната му. В интервю за в. "Гардиън" Курти заяви, че преговорите, водени с посредничеството на Европейския съюз, са застрашени да стигнат до задънена улица. Малко след публикуването на статията се появи зловещо потвърждение, че наистина е достигнат крайният предел. При сериозна ескалация на напрежението петима души, включително косовски полицай, бяха убити след засада от неидентифицирани въоръжени мъже близо до сръбската граница.

За ЕС и неговия ръководител на външната политика Жозеп Борел последиците от дипломатическия провал се простират далеч отвъд съдбата на северния дял на Косово с преобладаващо сръбско население. След нахлуването на Русия в Украйна ЕС удвои усилията си да закрепи Западните Балкани в своята орбита и да се бори с влиянието на Москва. Но стрелбата в неделя показва, че в тази гореща точка на Балканите подходът му не работи.

Още: Вучич: Можете да ни убиете всички, но никога няма да признаем вашето независимо Косово

Очевидно пробивното споразумение от миналата пролет задължи Сърбия да признае националността на Косово в замяна на полуавтономни правомощия за общините с преобладаващо сръбско население в северната част на страната. Президентът на Сърбия, Александър Вучич, позорно все още не е подписал споразумението и публично се похвали с това.

През април неговото правителство се противопостави на кандидатурата на Косово за членство в Съвета на Европа, защото Курти не е осигурил политическо самоуправление в районите с преобладаващо сръбско население в Косово. Той разгневи местното население чрез разполагането на специални полицейски части и ръководеше неуспешните местни избори там, които бяха бойкотирани и доведоха до 4% избирателна активност.

Така сложният дипломатически танц рискува да прерасне в сериозно насилие. Но за това Борел може би ще трябва да поеме и известна отговорност. Курти твърди, че сривът на доверието от косовска страна е резултат от "загубения неутралитет" на специалния пратеник на ЕС Мирослав Лайчак. Това лято група високопоставени западни политици изтъкнаха почти същото относно "политиката на Запада за Балканите, ориентирана към Белград".

Сърбия на Вучич е по-важна

Изглежда, че Брюксел и Вашингтон поставят на първо място необходимостта да задържат Вучич на своя страна, предвид регионалното влияние на страната и значителните ѝ връзки с Русия. По този начин те рискуват да пренебрегнат нуждата от защита на Косово от машинациите на един тормозещ и много по-голям съсед, който смята, че Косово няма право да съществува.

Още: Четири са вече жертвите от сблъсъците в Северно Косово

Предвид обстоятелствата и неотдавнашната история в Украйна не е изненадващо, че Курти изпитва опасения относно предоставянето на по-голяма власт на сепаратистки настроените косовски сърби на север. В същото време задкулисно Русия прави всичко възможно, за да подклажда и използва нестабилността, докато сръбският президент обичайно манипулира кризата, за да подкрепи националистическата подкрепа у дома.

Някои държави от ЕС посочват, че Курти също е допуснал грешки. Той неразумно е подхранил недоволството в северната част на страната, където по-голямата автономия неизбежно ще бъде част от всяко успешно споразумение. Но това е въпрос, свързан с окончателния статут, който трябва да върви ръка за ръка с реални стъпки от страна на Белград. Крайно време е ЕС също да сложи ред в собствената си къща. Пет държави-членки на ЕС досега не са признали Косово поради фалшива равнопоставеност между обстоятелствата на неговата независимост и техните собствени териториално-малцинствени проблеми. Една по-обединена Европа би била по-авторитетен и ефективен посредник в един свой размирен, но жизненоважен регион.

Напрежението расте: Полицията в престрелка с най-малко 30 въоръжени в Северно Косово

Редакционна статия на The Guardian. Превод: БГНЕС

СНИМКИ: Getty Images

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари