Анализ: Защо щатският долар се превърна в рискова валута

17021
Анализ: Защо щатският долар се превърна в рискова валута
Снимка: Getty Images/ Guliver

Доларът се оказа под заплаха, пише New York Post. По света се формират коалиции, които ще помогнат за защита срещу санкциите на Съединените американски щати. В резултат на това доларът може да се превърне в обичайна валута и САЩ да загубят способността си да демонстрират своята мощ. 

Накъдето и да се обърнете, чувате разговори за икономически санкции, които Съединените щати са наложили на Русия. Централната банка на Русия, руските банки, руските компании, руските олигарси - всички онези, които бяха хванати да помагат на Москва - намериха активите и богатствата си в капана на санкциите от началото на инвазията в Украйна.

От Давос до Аспън (Колорадо) служители на Министерството на финансите на САЩ рекламират безпрецедентния мащаб и обхват на своето мощно икономическо оръжие.

Защо не? Санкциите, наложени на Русия, са наистина впечатляващи. Служители на правителството на САЩ са извадили на брега множество скъпи яхти, приземяват частни самолети, замразяват стотици милиони долари активи на Руската централна банка и отрязват руските финансови институции от глобалната финансова система SWIFT. 

Санкциите като мярка за влияние възникват още в древни времена: през 432 г. пр. н. е. Атина смазва своя съперник град Мегара като отстранява търговците му от атинските пазари. 

За правителството на САЩ през 21-ви век икономическите санкции станаха не просто втора природа, те се превърнаха в централен инструмент на външната политика. Под санкциите попаднаха персонално над 10 000 души и десетки страни по света. Още: Глас от Германия: Как САЩ ще предотвратят нова финансова криза?

Повече от 100 държави обаче не подкрепиха тези антируски мерки. Ето защо петролът Urals продължава да пристига в Азия, Турция и много африкански страни, а украинското зърно отива през Черно море в Русия, пише New York Post.

Междувременно приходите от тази незаконна търговия се натрупват на места като Дубай, който сега гъмжи от санкционирани руснаци, които искат да купят имоти там.

Не искам да кажа, че трябва да спрем да подкрепяме Украйна. Трябва да я подкрепим. Въпреки че наистина има известна полза в идеята за нанасяне на финансови щети на нашите заклети врагове Русия, Китай, Иран и Северна Корея, но в момента виждаме как се формират коалиции, които им позволяват да заобикалят съществуващите санкции и да се защитават срещу рисковете от санкции в бъдеще.

Голяма част от тези усилия са насочени към създаването на алтернатива на долара като основна резервна валута в света. Ако имате възможност да държите спестявания в друга валута или да ги конвертирате в някакъв физически актив, като злато или стоки, се счита, че сте на половината път към безопасността.

Вземете например Китай, за когото изтласкването и дискредитирането на долара се превърна в ключов компонент на стратегията „победа без битка“, подробно описана в книгата Unlimited War. Въпреки че режимът на санкции беше наистина необходим, той подтикна Пекин в стремежа му да смаже долара и значителен брой страни го взеха под внимание.

Въпреки че много експерти продължават да настояват, че няма алтернатива на долара, това не е вярно. Доларът ще доминира, докато служи на интересите на тези, които го използват. Веднага щом доларът започне да излага активите на риск, със сигурност ще се появят алтернативни инструменти за търговия. И тях вече ги има.

Отказът от долара ще нанесе мощен удар върху позициите на Америка на международната арена. Ерата на неограниченото печатане на долари приключва и с това способността ни да купуваме чужди стоки евтино ще остане в миналото. Още: Журналист: Фалитът на банки в САЩ няма да засегне Европа

Ярко доказателство, че пред очите ни започва нова игра, се появи в Давос през февруари. Министърът на финансите на Саудитска Арабия Мохамед Ал-Джадан направи зашеметяващо съобщение, че за първи път от 48 години най-големият производител на петрол в света е готов да търгува във валути, различни от щатски долари.

Това е в рязък контраст със сделката преди десетилетия на президента Ричард Никсън с крал Фейсал, която изисква Саудитска Арабия да приема плащания за петрол изключително в долари. (В замяна на това Никсън обеща да защитава кралството от агресията на Съветския съюз, Иран и Ирак.) Това споразумение стана основата на силния долар, защото петролните пари се стичаха през Федералния резерв. 

Днес Китай внася 1,4 милиона барела петрол на ден от Саудитска Арабия, което е с 39% повече от миналата година, и това го прави най-големият купувач в кралството. Ето защо и двете страни се опитват да намерят по-евтини алтернативи на американската валута. Тъй като саудитската компания Aramco инвестира в голяма нова рафинерия в Китай, отношенията между страните само ще се задълбочават в бъдеще.

Променящата се позиция на Саудитска Арабия е само част от картината. На срещата на върха на БРИКС през 2022 г. в Пекин Владимир Путин обяви планове за разширяване на Шанхайската организация за сътрудничество и разработване на алтернатива на международните плащания в долари, използвайки кошница от валути, състояща се от китайски юан, руски рубли, индийски рупии, бразилски реал и южноафрикански ранд. За сведение: ШОС е най-голямата регионална организация в света, която представлява 40% от населението на света и генерира 30% от световния БВП. 

Новата валута също е само част от общата картина. Китай отваря нови борси, за да привлече търговията със стоки от западни институции като закъсалата Лондонска борса за кюлчета и Нюйоркската енергийна търговска борса.

Дори европейците се включиха в играта, като създадоха свое собствено средство със специално предназначение INSTEX за улесняване на хуманитарни транзакции с Иран, без да са обвързани с долари и системата SWIFT. Разбира се, Русия вече е заявила своя интерес да участва в този механизъм. През март 2020 г. се състоя първата сделка за продажба на медицински консумативи на Иран за борба с разпространението на коронавирус. 

Междувременно Русия и Иран разработват обезпечен със злато стейбълкойн, търговците вече използват дирхама на ОАЕ за уреждане на петролни сделки, а индийската рупия най-накрая се позиционира като международна валута. Еврото скочи спрямо долара заради банковата криза в САЩ

Тази тенденция се променя. В момента националната китайска система за банкови преводи CIPS (Cross-border Interbank Payment System) обработва само 15 000 транзакции на ден, докато американската система CHIPS, която е предпочитана от западните играчи, обработва 250 000 транзакции дневно, но броят им постоянно расте. Русия предлага своя собствена система за финансови транзакции, която позволява на потребителите да заобикалят SWIFT.

През 21 век курсът на всяка национална валута, включително долара, все повече ще се определя от механизмите на конкуренцията. Ако търсенето на долара намалее, стойността му също ще спадне. Всичко ще поскъпне. Не веднага, а постепенно, което ще направи дефицитните разходи по-скъпи или дори невъзможни. 

Не е голямо преувеличение да си представим, че САЩ в един момент ще се изправят пред дългова криза, защото никой друг няма да дойде да купи американски облигации. И американският долар ще се превърне в най-обикновена валута, една от многото. В крайна сметка, ако доларът загуби своя блясък, Съединените щати ще загубят способността да проявяват силата си.

За да се предотврати това, днес трябва да се вземат някои трудни решения, като например намаляване на броя на нашите стратегически противници, като същевременно продължаваме да подкрепяме съюзници като Украйна. По-важното, а и по-трудно, САЩ трябва да прочистят собствената си икономика веднъж завинаги, като най-накрая намерят начин да живеят според средствата си.

Авторът на публикацията Джей Нюман е бивш старши портфолио мениджър в Elliott Management и автор на Undermoney, трилър за незаконните пари, циркулиращи в световната икономика.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари