ARD: Борисов с огромно его срещу критиката

8177
ARD: Борисов с огромно его срещу критиката
Снимка: Скрийншот/Instagram

Преди 11 години той се обяви за борец срещу корупцията и бедността, но оттогава българският премиер не е постигнал много в тази посока. Натискът на улицата върху професионалния пожарникар нараства, пише в свой материал ARD, цитирана от БГНЕС.

Бойко Борисов обича да пътува и да пуска лайфове във Facebook. В средата на август българският премиер инспектираше магистралата, която някога трябва да свърже столицата София с Белград. Както обикновено, той спира и си говори със строителните работници: „Добър ден. Какво правите?”, пита Борисов.

„Асфалтираме”, гласи отговорът.

Посланието е ясно. Този човек управлява не само автомобил, но и държавата, мигрантите, пандемията, финансовата криза, икономическата криза – всичко е под контрол, говори като на лекции Борисов. Протестите са част от демокрацията, продължава той, но смята, че блокирането на кръстовища не е добра идея.

„Моля ви да протестирате по всички начини, които смятате за правилни”, обръща се главата на правителството към гражданите.

„Ако желаете, може да хвърляте, яйца, домати, кебапчета, развалени зеленчуци, агнешки главички и пилешки бутчета. Можете да правите, каквото поискате. Но да освободите кръстовищата, за да могат хората да работят и живеят нормално”, цитира агенцията премиера.

Обвинения в корупция и липса на правосъдие

От началото на юли критици в цялата страна призовават за предсрочни избори и оставка на правителството на Борисов, чиято партия ГЕРБ управлява заедно с десните „Обединени патриоти”.

Опонентите на правителството го критикуват заради корупцията и липсата на наказателно преследване от страна на правосъдието. Съдебната система е смятана за надежден съюзник на корумпирани политици и бизнесмени, поради което протестиращите настояват и за оставката на главния прокурор Иван Гешев.

Междувременно във Facebook Борисов отново надзирава строителните дейности: „По новите или по старите пътища се движиш?”, информира се той и на изпроводяк пожелава: „Бъди здрав!”.

През 2009 г. за първи път начело на правителстото

61-годишният Борисов може да изглежда нелепо, но здравенякът има изключителен нюх към властта. Пожарникар по образование, по времето на комунизма той заема различни длъжности във вътрешното министерство и освен това е охранявал бившия държавен ръководител Тодор Живков.

След промените Борисов създава частна охранителна фирма, а през 2005 г. става кмет на София. През 2006 г. създава днешната управляваща партия ГЕРБ и през 2009 г. за първи път става министър-председател. Тогава той обяви целите си по следния начин:

„Да възстановя доверието на Брюксел към България. Да извадя България от черните списъци и доклади като най-корумпираната и най-бедната държава. Да се справя с престъпността и корупцията.”

Борисов управлява вече 11 години с кратко прекъсване. Според докладите на „Transparency International”, България е най-корумпираната държава в ЕС, а по свобода на словото е на последно място сред държавите от ЕС.

Идва ли краят на шоуто на Бойко Борисов?

Управлението на Бойко Борисов е изправено пред голямо изпитание днес, когато в България се провеждат масови протести на фона на корупци...

Средната заплата в България е 400 евро на месец, а минималната пенсия е едва около 160 евро.

Силно его

Цветан Цветанов беше дълги години заместник-председател на партията и най-довереният човек на Борисов. Той го познава, както никой друг:

„Егото му е толкова силно, че никой, освен него, не може да бъде начело. Това се вижда ясно от всички. Хората говорят помежду си за това, но от страх не смеят да кажат истината за нещата, които се случват. На Борисов му липсва обратна връзка с партийните структури.”

Цветанов оценява трите мандата на Борисов различно. След 2014 г. той искаше да остане на власт на всяка цена и действаше като национал-популист. Борисов предаде евроатлантическите принципи, залегнали в правителствената програма, и се обгради с хора, които казваха „Да” на всичко, твърди Цветанов. А предложението на Борисов за промяна на Конституцията е само опит за печелене на време.

Г-н Борисов, границата остана толкова назад, че не се вижда

Докато цяла сутрин се занимавам с отразяване на едни от най-ярките протести срещу което и да е управление в България, се сетих за един ...

Опонентите на правителството са млади, образовани, демократично настроени и се ползват с подкрепата на Цветанов: „Обществото иска сега правосъдна реформа, медийна прозрачност и борба срещу корупцията, която е от решаващо значение за всички, особено за икономиката.”

Фактът, че точно Цветанов критикува корупцията, е странен. Той носи отговорност години наред, а през 2019 г. заедно с няколко министри на ГЕРБ беше забъркан в корупционен скандал. Те закупиха луксозни жилища в София на цени много под действителната им стойност.

Тогава Цветанов отстъпи от ръководните постове в партията и напусна ГЕРБ, но се припозна като жертва на кампания. С новата си партия „Републиканци за България” свързаният със скандали Цветанов смята да спечели разочарованите избиратели на ГЕРБ.

Стресиращи снимки и срамни записи

Що се отнася до Борисов, противниците на правителството отдавна се дразнят от неговото поведение. Във изтекли записи той заплаши български евродепутат, а снимки го показаха как спи с пистолет и пачки с банкноти от 500 евро.

Докато пред парламента има бой, Борисов говори за газ (ВИДЕО)

Докато напрежението пред новата сграда на парламента расте и сблъсъците между полиция и протестиращи стават спорадични, но настояваният...

В края на юни запис на телефонен разговор между премиера и бившия министър на икономиката Емил Караниколов стана публично достояние. Борисов говори в него за българския президент Радев:

„Сега трябва да приключвам, ще вечерям с Урсула (Фон дер Лайен – председател на ЕК). Трябва да му се подиграваме и да направим така, че да изглежда смешен.”

Борисов даже твърдеше пред журналисти, че Радев го преследва с дрон, като имитираше звука от него:

„Президентът Радев си позволява да пуска след мен дрон и да ме снима. Постоянно. И когато кажа на охраната да свалят дрона, те го информират и той си го прибира.”

Днес българският парламент се събира за първи път след лятната ваканция, а опонентите на Борисов отново протестират срещу него.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари