Бежанската криза се завърна в Германия в преговорите за коалиция

2999
Бежанската криза се завърна в Германия в преговорите за коалиция
Снимка: Getty Images/Guliver

Кризата с бежанците се завърна в Германия - като огромна пречка за опитите на Ангела Меркел да създаде правителство.

Още преди започването на проучвателните разговори за коалиция, съставена от консерваторите на Меркел, свободните демократи и зелените, баварските съюзници подадоха сигнал - настояват да се наложи ограничение на броя на търсещите убежище, които Германия да приема всяка година.

"Трябва да е ясно, че такава горна граница трябва да бъде част от коалиционното споразумение", заяви миналата седмица Александър Добриндт, новият лидер на парламентарната група на Християнския социален съюз в Бавария (ХСС).

Меркел, както и лидерите на Свободните демократи (СвДП) и Зелените, многократно отказва да ограничи броя на бежанците, които Германия поема. Тя оспори осъществимостта на идеята и заяви, че броят на търсещите убежище, които влизат в Европа, трябва да бъде намален чрез борба с трафикантите и с преодоляването на основните причини за миграцията.

"Вие знаете моята позиция: не го искам", каза тя по време на една от последните си телевизионни изяви преди общите избори на 24 септември, когато беше попитана за потенциална горна граница, подчертавайки нейната последователна линия от последните две години. „Не го искам - със сигурност.“

Различията по въпроса усложниха отношенията между християндемократите на Меркел и традиционно по-консервативния ХСС, откакто като канцлерът взе противоречивото решение през 2015 г. временно да отвори границите на страната за търсещите убежище, блокирани в Унгария.

Когато партиите излязоха със съвместния си манифест за изборите, в текста не се споменаваше Obergrenze (горна граница). ХСС обаче издаде допълнителен манифест, наречен "план на Бавария", в който те предложиха ограничение на 200 000 бежанци годишно.

Високопоставен представител на ХСС в Мюнхен каза, под условие за анонимност, "че 200 000 не е задължително - бихме могли да достигнем и до четвърт милион." Но ХСС продължава да настоява за някакъв вид ограничения, изпращайки посланието, че въпросът може да доведе до буксуване - или дори да взривяване – на коалиционните преговори през следващите седмици или месеци.

Това изглежда поставя Меркел - чийто консервативен блок е на първо място на изборите, но се нуждае от ХСС, СвДП и Зелените, за да командва мнозинство в парламента - в обвързаност. Не само тя трябва да намери начин да съчетае често противоречивите интереси на бизнес ориентираната СвДП и еколозите от Зелените помежду им, а и със своите собствени дясноцентристки християндемократи. Тя също така трябва по някакъв начин да задоволи твърдото искане на ХСС.

Тази неделя, когато Меркел, шефът на нейния кабинет и генералният секретар на ХДС се срещнат за разговори при затворени врати с шефа на ХСС Хорст Зеехофер и други високопоставени служители от неговата партия, ще бъде първичен тест за това дали кръгът може да бъде стане квадрат.

Зеехофер търси оцеляване

За Зеехофер, който е и премиер на Бавария, Obergrenze е нещо повече от това, че просто се стреми към искане на консервативна политика. Тя се превърна в ключов фактор за това дали дългогодишният лидер политически ще оцелее през следващите няколко месеца или не.

Ближейки раните си резултат под 39% на изборите - спад от 10 процента в сравнение с последните общи избори през 2013 г. - мнозина в ХСС обвиняват Зеехофер, че е прекалено мек по отношение на Меркел и нейните центристки политики, тласкайки избирателите в ръцете на крайнодясната Алтернатива за Германия (АГ).

Консерваторите на Меркел намекнаха за оттеглянето на Шойбле от министерския пост

Високопоставени членове на консервативния блок на германския канцлер Ангела Меркел намекнаха за възможното оттегляне от поста на финанс...

След като новината за изборния неуспех стана известна, Зеехофер реагира с нещо като mea culpa, само за да прехвърли незабавно вината към Берлин.

"Отдясно има отворен фланг и ние трябва да затворим този фланг с ясна позиция и ясни ограничения", каза Зеехофер пред поддръжници в изборната нощ, обещавайки, че той "няма да направи лош компромис в нашите разговори в Берлин".

По-късно през седмицата той съобщи, че през следващите няколко седмици ще обиколи привържениците на партията на местно ниво и ще проведе почти десетина срещи, които ще доведат до партиен конгрес през ноември, на който ще присъства и Меркел.

Сигнали за Мюнхен

Междувременно длъжностни лица в ХДС на Меркел в Берлин се борят да излязат с компромис относно създаващия трудности въпрос за Obergrenze, който би позволил на всичките четири партии в коалиционните разговори да излязат от стаята, без да губят напълно престижа си.

Победи ли всъщност Меркел?

Ангела Меркел спечели четвърти мандат начело на Германия. „Вечният канцлер” отново седна зад волана на най-могъщата държава...

Един от официалните представители на ХДС в Бундестага, говорейки под условие за анонимност, каза, че голямата дилема е, че докато партията не може да се съгласи с искането на ХСС за горна граница "ние също така трябва да се уверим, че имат някакво число, което могат да представят техните избиратели".

Едно решение би могло да бъде да се приеме закон за имиграцията в коалиционните разговори - определяйки правилата за редовна миграция в Германия, а не за даване на убежище - това би включвало ограничаване на броя на визите, дадени на обикновените имигранти, предложи миналата седмица излизащият в Мюнхен в. „Зюддойче цайтунг“

Друго решение би могло да е изготвянето на необвързващ ръководен принцип в коалиционното споразумение.

Както либералната СвДП, така и представители на ХДС на Меркел започнаха да изпращат сигнали до Мюнхен, че макар да продължават да се противопоставят на определена горна граница за бежанците, те приемат баварските искания сериозно.

"Ние сме против определена горна граница", заяви генералният секретар на СвДП Никола Беер пред вестниците на RND. "Но трябва да обсъдим границите на това, което страната ни може да направи по отношение на интеграцията".

Окончателно: Меркел печели, но за пръв път от Втората световна война в Бундестага има националисти

Алиансът ХДС/ХСС (християндемократи-християнсоциалисти) начело с досегашния канцлер Ангела Меркел спечели парламентарните избори в Герм...

По подобен начин Арман Шустер от ХДС, който е известен в партията като консервативен хардлайнер, каза, че докато се противопоставя на "границата, записана в камъка ... трябва да има насоки, обвързани с германските нужди, с глобалната ситуация и осъществимост в страната."

Това оставя Зелените - дългогодишни застъпници на мултикултурно общество - като потенциални партньори, които най-много не желаят да се обвържат с исканията на ХСС.

"Никой не трябва да отправя максимални искания преди разговорите, които могат да бъдат разбрани като критерии в духа на „всичко или нищо“", каза шефът на Зелените Джем Йоздемир пред медийната група "Функе", когато беше запитан за исканията на ХСС миналата седмица - само за да добави още нещо.

„Думата на канцлера стои“, каза Оздемир. „Не трябва да има горна граница.“

Анализ на Янош Делкер, за „Политико“, цитиран от БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари