Без ток: Русия смени тактиката за най-суровите атаки срещу Украйна

27143
Без ток: Русия смени тактиката за най-суровите атаки срещу Украйна
Снимка: Getty Images / Guliver

Русия промени тактиката си, когато атакува енергийната инфраструктура на Украйна: сега тя използва прецизни ракети, за да унищожи електроцентрали в райони, далеч от столицата Киев и по-малко защитени от ПВО. В резултат на това съществува риск някои от засегнатите съоръжения да не бъдат напълно възстановени до следващата зима.

Украински официални лица признаха, че щетите, причинени от Русия, макар и да не са толкова големи като през зимата на 2022-2023 г., по свой начин са още по-пагубни, тъй като атаките причиняват трайни и много по-трудно поправими щети. Още: Русия съсипа ТЕЦ-овете на най-големия частен оператор в Украйна: The Washington Post

От 22 до 29 март, 2024 година Русия атакува 7 топлоелектрически централи - показателно, че всички те се намират извън столичния регион, който има една от най-добрите системи за противовъздушна отбрана в страната. Руски ракети удариха и две водноелектрически централи: Русия удари по ВЕЦ "Днепър", има данни за обстрел на АЕЦ "Запорожие" (ВИДЕО)

Украйна не предостави подробности за степента на щетите на всяка електроцентрала, но официални лица казаха, че някои мощности, включително в района на Харков близо до руската граница, са почти напълно унищожени.

„Нашата цел е да възстановим възможно най-много от тях до октомври“, каза Максим Тимченко, главен изпълнителен директор на ДTEK, най-големият производител на електроенергия в страната - ДТЕК е частна компания. В резултат на руските атаки през последната седмица на март компанията загуби до 80% от производството на ток от ТЕЦ-ове: пет топлоелектрически централи на ДТЕК бяха поразени.

Според Тимченко има планове за възобновяване на работата на някои подстанции и големи електроцентрали, които не са напълно разрушени. „При условие, че няма повече атаки, най-малко 50% от повредените енергоблокове ще бъдат включени отново към мрежата“, увери Тимченко.

Ако не беше топлото време, вносът на ток от ЕС и увеличеното производство на възобновяема енергия, Украйна щеше да се сблъска с масови прекъсвания на електрозахранването, както се случи през 2022-2023 г., счита Тимченко. Още: Зеленски обяви как ще трябва да воюва Украйна, ако САЩ не помагат (ВИДЕО)

Според него по време на предишната зимна кампания срещу украинската електропреносна мрежа Русия се опита да потопи градовете в тъмнина и студ, като извади от строя разпределителни подстанции и трансформатори в цялата страна. Но сега руските ракети са насочени към електроцентрали в определени региони, за да ги „унищожат напълно, защото е невъзможно да се възстановят електроцентралите за кратко време“.

„Същият брой ракети, които бяха използвани по време на зимната кампания 2022-2023 г., сега са съсредоточени върху 5 или 6 енергийни обекта в един регион“, каза Мария Цатурян, ръководител на комуникационния отдел на националния оператор на електроенергийната мрежа Ukrenergo.

„Руснаците се опитват да спрат захранването на големи индустриални зони и градове“, каза тя. Още: Не е ясно кога токът в Харков ще дойде изцяло. Взрив в Нижни Новгород (ВИДЕО)

Малките подстанции на "Укренерго" могат да бъдат защитени от атаки с помощта на защитни конструкции. Но защитата на големите електроцентрали, чието възстановяване отнема „няколко месеца или дори години“, каза Цатурян, „е много трудно, ако не и невъзможно“.

Втората фундаментална разлика от зимата на 2022-2023 г. е, че Русия сега използва скъпи високоточни балистични ракети, съобщи Андрий Герус, ръководител на украинската парламентарна комисия по енергетика и комунални услуги. Герус каза, че неотдавнашната атака срещу въглищна електроцентрала е изпълнена с балистични ракети на стойност 100 милиона долара, които могат да бъдат свалени единствено от произведени в САЩ системи за противовъздушна отбрана Patriot, от които Украйна има само няколко батареи.

В същото време Русия продължава да използва дронове в големи количества като по-евтин начин за поразяване на други части на енергийната система, включително трансформатори, каза говорителят на украинското военно разузнаване Андрей Черняк. Още: Ще има ли Украйна ток? Официални данни за ударения от Русия най-голям ВЕЦ в страната (ВИДЕО)

„Очаквахме атаки в началото на зимата, но сега виждаме, че използваните от тях ракети са току-що произведени“, каза Черняк. Той счита, че Русия има достатъчно ракети за още една или две мащабни атаки през следващите седмици.

Макар да се счита, че щетите сега са по-значими от тези през зимата на 2022-2023 г., те са по-локализирани и въздействието е временно смекчено от комбинацията от голям внос на електроенергия от Европейския съюз, работата на местни слънчеви електроцентрали и топлото време, обясни Герус. След мартенските руски атаки, вносът на ток от ЕС е достигнал рекордните 18 700 MWh - еквивалента на две електроцентрали - пресметна той. Няколко месеца след началото на руската инвазия през 2022 г. Украйна свърза енергийната си система със съседните страни от ЕС - Румъния, Словакия, Унгария и Полша.

Според Герус е спомогнало и слънчевото начало на пролетта. Слънчевата енергия осигурява до 20–25% от енергийните нужди на страната. Още: Украйна си отмъсти за рекордно голямата атака с дронове срещу Киев (ВИДЕО)

В дългосрочен план увеличеното производство на възобновяема енергия ще помогне на Украйна още повече. Вятърните и слънчеви електроцентрали са по-разпръснати и по-малко податливи на масирани удари, посочи Тимченко.

"Всички трябва да разберем, че след тази зима ще имаме още една и още една след нея", каза той. "Затова решението за нас е децентрализирано производство на електроенергия", заключи Тимченко.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com