Русия удари по ВЕЦ "Днепър", има данни за обстрел на АЕЦ "Запорожие" (ВИДЕО)

6909
Русия удари по ВЕЦ "Днепър", има данни за обстрел на АЕЦ "Запорожие" (ВИДЕО)
Снимка: Телеграм/ВЕЦ Днепър

Вече има първи потвърждения - ВЕЦ "Днепър", при град Днипро (Днепропетровск) в Украйна, е бил мишена на мащабната руска ракетна атака, която стана факт тази нощ и беше предшествана и от атака с дронове. Първите кадри не дават абсолютна яснота дали язовирната стена е скъсана - сякаш не е и пораженията са в най-горната част, където е пътят, тепърва обаче ситуацията ще се изяснява. Изглежда е ударен тролейбус - въпросът е дали е бил празен или в него са пътували работници за първата дневна смяна във ВЕЦ-а: Нова руска ракетна атака: Ракети "Кинжал" пак са изстреляни по Украйна (ВИДЕО)

В пропагандните руски телеграм канали първо се появи информация, че специално в Днепропетровск целта е местният ВЕЦ - той е най-големият в Украйна. Движението по пътя, пресичащ язовира на водноелектрическата централа, е напълно ограничено, съобщиха от патрулната полиция на Запорожка област. А още вчера руската пропаганда почна да тиражира как Украйна щяла да взриви ВЕЦ-а - логика защо да се прави това не се прилага в особена степен. Цели бяха още Ладиженската ТЕЦ (Виница), Бурщинската ТЕЦ (град Ивано-Франковск), 2 ТЕЦ в Харковска област, добавя руският пропагандист и военен блогър Семьон Пегов в канала си в Телеграм. Украинският център за борба против дезинформацията вече съобщи, че язовирната стена е издържала и няма скъсване. "Центърът вече регистрира различни фалшификати, пуснати от врага, за "разрушаването на язовирната стена", както и изявлението, че "Украйна ще остане напълно без електричество". Цялата тази информация не е вярна", гласи съобщението в най-важната си част: Ще има ли Украйна ток? Официални данни за ударения от Русия най-голям ВЕЦ в страната (ВИДЕО)

АЕЦ Запорожие също е мишена

Междувременно, операторът на ядрените централи на Украйна "Енергоатом" изрично съобщи, че е имало обстрел и отново е прекъсната главната захранваща с ток линия на АЕЦ Запорожие - PL-750kV "Днепровска". Това се случва, след като линията беше възстановена съвсем наскоро от украинските електроенергийни специалисти. Сега АЕЦ-ът получава ток само от една резервна линия - това заяви Петро Котин, ръководителят на "Енергоатом".

В момента най-голямата атомна електроцентрала в Европа е свързана с украинската електроенергийна система само чрез електропровода PL-330kV Запорожска ТЕЦ — Феросплавна, се казва в официалното съобщение на "Енергоатом".

"Такава ситуация е изключително опасна и може да възникне извънредно положение. Ако последната линия на връзка с вътрешната електропреносна мрежа бъде прекъсната, АЕЦ ще се окаже в положение на ново прекъсване на тока, което е сериозно нарушение на условията за безопасна експлоатация на централата", подчерта Петро Котин.

* Малко преди 11:00 часа българско време, "Енергоатом" съобщи, че PL-750kV "Днепровска" отново работи.

Припомняме, че от началото на руската окупация Запорожката АЕЦ вече претърпя 8 пълни спирания на тока и едно частично – с пускане на аварийни дизелгенератори и системи за безопасност. Специално в Запорожка област, първоначалната официална информация от местната военновременна администрация е за 12 ракетни удара - има предварителни данни за 7 разрушени жилищни имота и 35, в които има щети, както и ранени хора.

ОЩЕ: Щети, разрушения и жертви: Ужасът в Украйна след поредното руско зверство (ВИДЕО и СНИМКИ)

Отделно стана ясно и, че има успешен руски удар в Лвов - според съобщение на Максим Козицки, ръководител на военновременната администрация на града, става въпрос за обект от електроенергийната инфраструктура. Ударът е извършен от дрон. В Кривой Рог, родният град на украинския президент Володимир Зеленски, също има попадения в обекти от критичната инфраструктура след комбинирана руска атака с дронове и ракети - де факто кметът на града Олександър Викул обяви, че е въведен режим на тока, но изрази облекчение, че няма човешки жертви. Той призовава всички жители на града да се запасят с вода и предупреждава, че днес, в 11:00 часа, ще бъде извършена планирана експлозия в местна кариера. А украинският енергиен министър Герман Галущенко вече коментира в профила си във Фейсбук, че това е една от най-мащабните руски атаки и целта ѝ е да извади от строя за дълго време украинската енергийна мрежа.

ОЩЕ: Огромни числа: Стотици руски ракети и дронове засипаха Украйна (ВИДЕО)

Вчера, 21 март, Евгений Харкави, технически директор на "Центренерго" (Centrenergo), коментира какви са щетите от руските обстрели по украински ТЕЦ преди днешната атака. Centrenergo е голяма компания за производство на електрическа и топлинна енергия в Централна и Източна Украйна. Според Харкави, около 40% от оборудването на украинските ТЕЦ-ове е повредено от руските атаки:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Напрежението в Грузия доведе до арести (ВИДЕА)

Огромен пожар бушува в Република Бурятия (ВИДЕО)

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа