Русия съсипа ТЕЦ-овете на най-големия частен оператор в Украйна: The Washington Post

30717
Русия съсипа ТЕЦ-овете на най-големия частен оператор в Украйна: The Washington Post
Снимка: Getty Images

80% от капацитета на ТЕЦ-овете на най-големия частен оператор в Украйна ДТЕК са унищожени след серията руски атаки с ракети и дронове от началото на годината – повече от 160 опита общо от февруари, 2022 година насам, като 40 от тях са извършени през последния отоплителен сезон. Компанията управлява шест ТЕЦ-а. Това съобщава The Washington Post (WP).

"Фактът, че нашата противовъздушна отбрана пропусна няколко ракети и дронове и имаме такива щети определено означава, че нямаме достатъчно ПВО. Влагаме много средства, време и усилия да възстановим щетите, но всичко може да бъде унищожено след само една атака", коментира Максим Тимченко, главен изпълнителен директор на ДТЕК. Русия знае, че „сега сме по-слаби в противовъздушната отбрана, отколкото дори преди четири месеца“, добави Тимченко.

Точно това е и акцентът, който е в основата на материала на американската медия – че удар винаги може да има отново, което създава усещане за изтощение и отчаяние. Защото след вълната от руски атаки през зимата на 2022/2023 година, ДТЕК възстанови повечето щети, използвайки всичкото си резервно оборудване и сега усилията за ремонт след новите щети са още по-усложнени.

Още: Зеленски обяви как ще трябва да воюва Украйна, ако САЩ не помагат (ВИДЕО)

Пример, даден от Тимченко пред журналисти на WP при посещение в ударен от руснаците ТЕЦ – за да бъде възстановена разрушената контролна зала, частите трябва да бъдат докарани от чужбина. Точно в този ТЕЦ на Тимченко е докладвано, че има толкова малко ток, че даже един от крановете, използвани за разчистване, не може да работи.

Спасението е във ВЕИ, но сега токът е дефицит

Докато търси бързи решения за своите съществуващи съоръжения, ДТЕК също така търси инвестиции за разширяване на своите проекти за зелена енергия, включително вятърни паркове, които ще бъдат по-трудни цели за Русия, тъй като инфраструктурата е разпръсната. За ТЕЦ-овете в Украйна Москва вероятно все още има чертежи. Но докато не бъдат осигурени пари за повече екологични проекти, Украйна трябва да разчита до голяма степен на централи, които работят с изкопаеми горива: Ще има ли Украйна ток? Официални данни за ударения от Русия най-голям ВЕЦ в страната (ВИДЕО)

В много райони в Украйна токът е спрян, принуждавайки жителите - включително в Харков, вторият по големина град в страната - да разчитат на властите да им осигурят храна чрез специални пунктове. Властите предупреждават, че ударите могат да предизвикат екологична катастрофа. "Това, че не се чувстваме 100 процента защитени, не трябва да ни спира да правим това, което правим", каза обаче Тимченко. Неговите служители следват максимата му - помагат и работят винаги, щом трябва, но и смятат, че без подкрепа от Запада няма начин да се справят.

Още: Не е ясно кога токът в Харков ще дойде изцяло. Взрив в Нижни Новгород (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нападателя на Фицо го грози присъда от доживотен затвор

Закон в Естония: Замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

ПВО и два самолета, изстрелващи "Кинжал": Това ли порази Украйна на летище "Белбек"? (ВИДЕО)

Русия вкара още европейски политици в списъка за издирване, Христо Грозев остава вътре

Българка в Словакия: Направиха Фицо мъченик и герой, а партията му - борец за свобода

За Русия е все по-трудно в Харков, руски източник опроверга уж руски военен успех (ВИДЕО)

Кой и защо простреля Роберт Фицо?: Говори журналист от Словакия

Словашки журналист: Фицо не е бил добре охраняван по време на атентата

Керемедчиев: Атентатът срещу Фицо е общоевропейски симптом

Русия ли стои зад опита за атентат срещу премиера на Словакия?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com