Безпокойство в САЩ: Упадъкът ни изглежда необратим

9841
Безпокойство в САЩ: Упадъкът ни изглежда необратим
Снимка: iStock/Guliver

Републиканските кандидати за президент често предсказват упадъка на САЩ, твърдейки, че само те могат да го спрат, пише The Hill. Така бившият президент Доналд Тръмп е убеден, че националният упадък е спрял само под негово ръководство и ще спре отново, ако той бъде успешно преизбран. 

Пет безпогрешни признака на американския упадък обаче се открояват от десетилетия – както при републиканците, така и при демократите. Никой президент или партия не може да разнищи тази плетеница от хронични и дълбоко вкоренени системни проблеми – политически, социални и културни. Длъжностните лица могат само да забавят падането и да смекчат удара.

Неконтролируемият дълг на САЩ

Часовникът на дълга на САЩ показва неизбежността на американския упадък – „бомба със закъснител“ от данни и финансови доказателства – особено следните три. Още: Байдън се похвали с интернета на американците (ВИДЕО)

Общите не финансирани задължения на правителството на САЩ – обобщената сума на плащанията, обещани без средства към получателите на социално осигуряване, Medicare, пенсии на федерални служители, обезщетения за ветерани и федерален дълг, държан от обществеността – възлизат на 212 трилиона долара и бързо нарастват. За сравнение тези цифри бяха едва 122 трилиона долара през 2019 г. и се прогнозира от Debt Clock да достигне 288,9 трилиона долара до 2028 г.

Това е огромна сума пари - повече от четвърт квадрилион долара. Когато или ако правителството е принудено да намали плащанията, пенсиите или услугите, за да поддържа нещата в баланс, или да не изпълни дълга си, последствията ще бъдат брутални 

Втората тиктакаща бомба е дългът на САЩ. От 2000 г. той се е увеличил повече от 6 пъти и от 5,7 трилиона долара е достигнал 34 трилиона долара. От тях 731 милиарда долара са натрупани чрез лихвени плащания.

Подобно на безотговорен потребител на кредитна карта, федералното правителство непрекъснато заема повече пари, за да изплаща лихвените плащания, когато те настъпят. А лихвените плащания по отново рефинансирания дълг ще бъдат много по-високи поради значителните повишения на лихвите. Още: Изненада: Рон ДеСантис прекрати кампанията си за президентските избори и подкрепи Тръмп (ВИДЕО)

И накрая, държавният дълг от 34 трилиона долара, като процент от икономиката на нацията от 27,8 трилиона долара, включва съотношение дълг към БВП от 122,30%, което вероятно ще се увеличи до 150% към 2028 г. Не очаквайте обаче смислени дискусии или решения от която и да е страна относно тези три „бомби“, докато техните таймери тиктакат.

Вторият признак е ниската успеваемост на учениците. Ако Америка иска да се измъкне от тази осакатяваща дългова дупка, тя ще има нужда от поколения брилянтни студенти, които да са креативни. Именно те някой ден ще измислят и въведат технологии за производство на най-модерните стоки и услуги и ще ни доведат до бум, който ще увеличи БВП.

Уви, националната карта все още не обещава светло бъдеще. Стартирано от Министерството на образованието по искане на Конгреса, Национално оценяване на образователния напредък изпитва учениците от 1969 г. Резултатите показват, че само 29% от четвъртокласниците и 20% от осмокласниците владеят математика. Само 8% и съответно 7% демонстрират високо ниво на знания.

Общите постижения както по четене, така и по математика, са намалели дори от откровено разочароващото представяне през 2019 г. Така образователната ни система губи битката с националния упадък още преди пандемията от коронавирус, а след нея със сигурност не се подобри.

Трети признак е увеличаващото се неравенство в доходите и богатството. Ниските нива на образование вероятно само ще разширят пропастта между богати и бедни. Нещо повече, това ще свие някога жизнената средна класа - гордостта на следвоенна Америка. Още: Десетки загинаха заради лошото време в САЩ

Изследователският център Pew сравни понятията „средна класа“ и „среден доход“ и установи, че тази ключова група е спаднала от 61% от домакинствата през 1971 г. до едва 50% през 2021 г. Докато основната причина за спада беше нетното увеличение на домакинствата с високи доходи, делът на средната класа в общия доход на страната е намалял непропорционално - от 62% през 1971 г. до едва 42% през 2021 г.

Освен това намаляването на броя на собствениците на жилища се превърна в тревожна камбана, въпреки че недвижимите имоти отдавна се считат за стандарт на статус на средната класа, финансова стабилност и натрупано богатство. Това е още една причина, поради която пропастта между богати и бедни ще се разшири: правителството харчи още милиарди за борба с бедността, като само увеличава националния дълг и ускорява неизбежния спад.

Четвърти признак е загубата на американската идентичност и патриотизъм. Някога успешната идея за „топилния съд“ (смесител) се смята за остаряла от много американци. В исторически план многоезичните имигранти от различни култури успешно се асимилираха и станаха истински американци. Съвременната тенденция, напротив, подхранва разнородна култура.

Патриотичните настроения също са отслабнали, особено сред представителите на „мултиетническа Америка“ на възраст от 18 до 34 г. Нашето население се променя бързо. Никоя съвременна нация не е преживявала толкова драматични демографски промени. Напрежението в расовите отношения е назрявало и преди, но сега може да се влоши, ускорявайки още повече националния упадък. Още: САЩ и Израел: Кой е суперсилата тук?

Петият признак е широко разпространеното убеждение, че американската политическа система е разрушена. Пренебрежението на американците към политическата система е документирано в многобройни социологически проучвания, като гласоподавателите не са толкова ентусиазирани относно реванша Байдън-Тръмп – „нечуван гаден избор“, както обобщи един избирател, чиито думи бяха подхванати от заглавие на вестник.

Екипът на Тръмп е убеден, че само бившият президент ще успее да запази демокрацията, да спаси нацията от „инвазията“ по южната граница и да спре „корупцията“ на президента Байдън, който възприе начин да се „разправя“ с тези, които не харесва, чрез съдебно преследване. 

Демократите, напротив, са убедени, че именно Байдън ще спаси демокрацията и страната от Тръмп, който със сигурност ще стане деспот и ще погази американската конституция. Така политическата система на Съединените щати е наистина разбита до такава степен, че ни оставя избор между двама възрастни кандидати с много недостатъци, а Америка е тласкана към още по-дълбока криза.

Да се надяваме, че останките от американската изключителност ще триумфират и ще обърнат настоящия упадък.

Автор: Мира Адамс 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

След новите милиарди за оръжие: САЩ гледа на Украйна различно

Почти трилион долара: Американската армия днес

Богатите руснаци са в безизходица - няма как парите им да бъдат наследени

Глас от САЩ: Време е да дадем на Зеленски това, от което се нуждаят войниците му

Срещата Ердоган - Мицотакис: Перспективите

Най-голямата ни грешка – хората видяха, че на Запад е по-добре: Грузинският Путин (ВИДЕО и СНИМКИ)

Русия няма какво да спечели, но може много да изгуби в Украйна

CNN: Русия може и трябва да загуби тази война (ВИДЕО)

Анализ: Украйна изчерпва възможностите си на бойно поле

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари