Бил Гейтс: Точно аз няма да настоявам да ме ваксинират срещу коронавирус

26933
Бил Гейтс: Точно аз няма да настоявам да ме ваксинират срещу коронавирус
Снимка: Getty Images/Guliver

Той влага огромни средства в разработването на ваксина срещу коронавируса, но е подложен на нападки. Бил Гейтс отговаря на критиката по негов адрес в интервю за издание Der Spiegel.

Коронавирусът взе почти милион човешки жертви. Неочаквана ли беше за Вас тази пандемия?

Някои моменти се оказаха много неочаквани. Експертите в сферата на здравеопазването в продължение на десетилетия говореха за световна заплаха от вирус, разпространяващ се по въздушно-капков път. Но те обсъждаха тези въпроси в своите кръгове. Освен това мнозина не очакваха, че ще се наложи да се сблъскаме с коронавирус. След епидемиите от Mers и Sars  можеше да се каже,че тези вируси преминаха междувидовите граници и се оказаха способни да заразяват хора. Но Covid19  е необикновена болест.  Трябваше ни много време, за да разберем симптомите ѝ.

Как стана така, че се оказахме напълно неподготвени към появата на този възбудител?

Още по време на епидемията от ебола през  2015 година предупредих, че не сме готови за следваща пандемия. Но от тогава мерките за подготовка за нова пандемия бяха прекалено скромни.

Може би Фондът на Гейтс можеше да направи повече в тази насока?

За подготовката за войни, природни катаклизми, промени в климата или епидемии отговорност носят правителствата, а не ние. Да, фондовете могат да участват във финансирането на научна дейност, но ние не сме фонд, който може да реши всички проблеми в света в сферата на здравеопазването. Ние се концентрираме върху болести, които заплашват, преди всичко, развиващите се страни, на които развитите страни не обръщат внимание: СПИН, туберкулоза, малария. Ние знаем много за ваксините, защото каним най-добрите специалисти, представящи всички компании, занимаващи се с разработването на ваксини. Но в нашия устав няма нищо,свързано с борбата с пандемиите. С това се занимават правителствата на страните. 

Кои са главните грешки в борбата с пандемията?

Не знаехме колко ще е важна ролята на маските. В началото се казваше, че те не са необходими. После се каза, че маската вероятно ще помогне на болните. Мина време, докато стана ясно, че маската помага и на незаразените и понижава риска от заразяване.

Забелязвате ли прогрес в развитието на лекарства срещу Covid19? 

До момента изследванията са крайно недостатъчни. Например, не знаем помага ли плазмата от оздравелите хора. Ужасно е, че все още нямаме прогрес. Дори за Remdesivir има много ограничени данни за ефективността му. Действията по диагностиката също не са достатъчно координирани, особено в САЩ. 

Колко голяма е отговорността на Доналд Тръмп за това, че САЩ не се справиха с корона-кризата?

САЩ реагираха на пандемията много, много лошо - дори да вземе организирането на тестовете за  Covid19 . Не трябваше да се плаща за тестове, чийто резултат отнема повече от 24 часа. Трябва да се погрижим за това тестовете да са достъпни не само за богатите пациенти, но и за жителите на бедните райони, които страдат от коронавируса много повече. САЩ реагираха много по-лошо, отколкото трябваше и за това изцяло е отговорно политическото ръководство. Тръмп взе решение САЩ да излязат от СЗО.

Могат ли фондовете да запълнят тази загуба?

Не, никога. Нашият фонд не попълва загуби, възникнали заради действията на американското правителство. Това не е наша задача. Последното, което бих искал да правя е да помагам на правителства, които се държат безотговорно. Ако изборите завършат по определен начин, то САЩ, разбира се ще останат в СЗО и ще продължат да плащат членския си внос. Резултатите от изборите могат да зависят  и от това дали американското управление по санитарен контрол за качеството на хранителните продукти и медикаменти ще издаде разрешение за производство на ваксина срещу коронавируса до 3 ноември. Никой няма да позволи производство на ваксина преди приключването на 3-та фаза от клиничните изпитания. Самият факт, че правителството допуска такава възможност говори за безотговорност. 

Кога очаквате появата на ваксината?

Има малък шанс, че до края на октомври Pfizer и Moderna ще съберат достатъчно данни. Гледайки работата на  AstraZeneca, Johnson&Johnson, Novavax и Sanofi съм сигурен, че 3 или 4 от тези шест ваксини ще получат разрешение до началото на 2021 година.През 2021 година съм 90% сигурен, че ще имаме няколко ваксини. Но се съмнявам, че това ще повлияе върху резултатите от президентските избори. И това не би трябвало да влияе - политиците не произвеждат ваксини. 

Тръмп: Американската анти-COVID ваксина може да е готова до седмици

Американската ваксина срещу коронавируса може да е готова след три или четири седмици. Това обяви американският президент Доналд Тръмп,...

Миналата седмица AstraZeneca спря клиничните изследвания, защото у една от жените, участвали в  тестването на препарата бе установено опасно възпаление на костния мозък, което вероятно е следствие от реакцията на имунната система на ваксината и в най-лошия случай може да я парализира. Какво ще стане, ако проблемът наистина е от ваксината

Прилагането на ваксината наистина може да предизвика автоимунно заболяване. Наличието на тази взаимовръзка сега се проверява от съответните органи. Така че не може да се каже, че това е много учудващо. Що се отнася до по-нататъшното развитие на ситуацията, то това доказва още веднъж, че при разработването на ваксини трябва да се отчитат множество различни моменти.

Фондът на Гейтс оказва голямо влияние върху разработването и производството на ваксини, а на опаковките на ваксините, които вие подкрепяте е подписът на Бил Гейтс. Това е много рисковано.

Макар да се сме големи привърженици на РНК ваксините...

... ваксини, в които присъстват частички от коронавирусните гени, но нито една от тях не е получила разрешение за прилагане върху хора...

... и сътрудничим с водещи компании, работещи в тази област, за да видим как тези ваксини се проявяват в борбата с такива заболявания като малария, СПИН или туберкулоза, не сме обръщали особено внимание в контекста на пандемията от коронавирус. Ако имахме излишни 5-10 години, то бихме могли да почакаме до появата на тези ваксини. Но ние много скоро ще имаме нужда от 14 милиарда дози.

Фотошоп или грешка: Учени с писмо срещу руската ваксина

В руските данни за изследването на ваксината срещу коронавирус има изключително много повторения. Учените предупреждавам за възмож...

Вие финансирате изследванията на такива компании като Moderna, Curevac, Biontech и Inovio. Но всички те работят над разработването на РНК или ДНК ваксина срещу коронавируса. 

Това е така. Но е малко вероятно да успеем да осъществим пълномащабно приложение на тези ваксини в развиващите се страни - най-малкото заради високата им стойност. Разбира се, аз се надявам, че те ще бъдат ефективни, но не мисля, че те могат да се нарекат голямо решение. Ако погледнете къде влагаме парите си във връзка с тази пандемия, преди всичко ще видите, че това са AstraZeneca, Johnson&Johnson, Novavax и Sanofi. Те могат да произвеждат милиарди дози. 

Johnson&Johnson и AstraZeneca работят над аденовирусни векторни ваксини, т.е. над ваксини, при чието прилагане с помощта на отслабени вируси в тялото се вкарват части от гените на коронавируса. Учените още нямат голям опит при използването на тези ваксини върху хора. Те могат да се нарекат експериментални - т. е. те са свързани с определен риск. 

Какво имате предвид под "експериментални" (развълнувано). Ние проверяваме всички възможни пътища. Нито една произведена до сега ваксина не се тества за ефективност срещу коронавируса. Всички начинания са свързани с предизвикателства. Производството на нова ваксина е трудна задача. Тук нямаме "прокарана пътека" - всичко, което правим е нов опит. Никога не е било една компания да разработва някаква ваксина, а друга вече да я произвежда. Никога! Контролните органи си скубят косите. Така че не мисля, че се игнорират нечии методи.

Вие ще се ваксинирате ли срещу Covid19?

Точно аз няма да настоявам да ме ваксинират, ако ваксините не са достатъчно. Ще се ваксинирам по общия ред, в съответствие с общите критерии. Ще разгледам наличните данни и ще реша дали това ще е умно решение. Но няма да се бутам в първите редици. Ако има много хора, за които е много по-важно да получат ваксината преди мен- медицинския персонал, служители в домове за възрастни и затворите, хора, които живеят с възрастни роднини под един покрив.Може би ще се окажете по-близо, отколкото си мислите до началото на опашката. Всеки трети американец отказва да се ваксинира срещу Covid19. Надявам се, че ще успеем да постигнем колективен имунитет, ваксинирайки 60-70% от населението. Надявам се, че правителствата ще са в състояние да убедят достатъчен брой от своите граждани да се ваксинират без да ги принуждават, защото това би могло да предизвика мощна съпротива.За Вас се носят множество най-страшни слухове.

Китай не възнамерява да предприема масова ваксинация срещу COVID-19

Не всички в Китай ще трябва да се ваксинират срещу COVID-19, според висшия медицински представител на страната, тъй като Пекин се стрем...

Някои твърдят, че чрез ваксиниране искате да "чипирате" хората. Какво може да кажете по повод тези слухове?

На никого не слагам никакви микрочипове. Не съм създал коронавируса. Нашият фонд се стреми да спасява животи. През последните 20 години в развиващите се страни постигнахме потресаващи успехи - най-големите в историята на човечеството. Сега пандемията ни нанесе страшен удар, но се надяваме ,че след няколко години ще се върнем на достигнатите позиции и ще продължим пътя си. Изумява ме самият факт на разпространение на подобни теории на заговора. Бих искал да зная как най-добре да представям фактите. Мисля, че за това ще ни е нужна помощ.

Трябва ли да поставите под съмнение приоритетите на вашия фонд? Можехте ли да се подготвите по-добре за пандемията?

Без да броим американското правителство нашият фонд е най-големият инвеститор в сферата на ваксините. Ние влагаме милиарди долара за тяхното разработване. Помагали сме на Curevac, помагали  сме на Moderna, помагали сме на Inovio. Имаме връзка и с Biontech. За съжаление тези ваксини все още не са достатъчно разработени. Ако пандемията беше започнала след 10 години, способността ни да произведем РНК ваксина - достъпна и в голям мащаб - би била на това ниво. 

Освен изследванията в областта на ваксините Фондът на Бил Гейтс подкрепя медийни кампании в САЩ и Европа, в това число и Spiegel в размер на около 2,3 млн. евро в продължение на три години. В тези проекти, очевидно става въпрос да се обърне повече внимание в медиите на темите, свързани със здравето в света. Но тази дейност също предизвиква въпроси, например, няма ли скрита цел да се оказва влияние на отразяването на събитията?

Ако целта е да се дава възможност повече репортери да отразяват какво се случва с умиращите деца в Африка и какво трябва да се направи в борбата с маларията и СПИН и недооценените тропически заболявания - да, тогава има цел.  Традиционните бизнес модели днес прави трудно и скъпоструващо информирането за събитията в развиващите се страни, а и това е тема, която не предизвиква интерес у хората. При това ние се концентрираме върху организации, които имат добра репутация и които са безпристрастни, т.е. те са напълно свободни в това, което пишат. Ако намерите информация, че Фондът на Гейтс не работи добре по въпроса с маларията, тогава пишете затова. Може би не правим нещо, както трябва. Може би маларията не е толкова важна. Може да напишете, каквото поискате.

Бил Гейтс: Най-големият проблем с ваксината срещу COVID-19 е хората да я приемат

Ваксина срещу новия коронавирус може да се появи в края на тази години или в началото на 2021 година. Очакването е на един от основател...

Как виждате предстоящата есен и зима? Колко преки или косвени смъртни случая се очакват заради коронавируса?

Това ще бъдат милиони смъртни случая. Коронавирусът се разпространява не само в богатите страни, но и в бедните. Голяма част от жертвите не попада в официалната статистика за смъртността. Това е свързано с факта, че тази пандемия има значителни и ужасни последици. Най-лошите от тях засягат бедните страни.

Как точно?

Тъй като коронавирусът спря развитието на икономиката 37 млн. души отново се оказаха в условията на крайна бедност. И тъй като хората станаха по-бедни, те страдат повече от глад - икономическите последици и прекъсването на веригата на снабдяване може да доведе до това хората да нямат редовен достъп до храна. Ако детската смъртност отново се повиши, то това вероятно ще бъде свързано с този ръст на проблема с храненето. Ще тръгне ли светът по добър или лош път зависи от това какви ще са следващите стъпки на политиците. 

Вижте още: Конспирацията "Бил Гейтс": Чиста раса през ваксини и чипове ли иска милиардерът? (III част, ВИДЕО)

Превод: Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари