Чехия очаква нови китайски инвестиции

3179
Чехия очаква нови китайски инвестиции
Снимка: Getty Images / Guliver

Подробностите за посещението в Чехия на китайския лидер Си Дзинпин бяха оповестени в понеделник. Ясно е, че китайският президент при първото си посещение в Чехия няма да дойде с празни ръце и серия от сериозни бизнес сделки са в ход. Някои от тях изглежда вече се оформят.

Президентското посещение явно ще бъде събитие, много повече от просто размяна на любезности, подаръци и пищни трапези, макар и тези със сигурност да са включени в програмата.

Бизнес частта от визитата ще е точно това- бизнес – като Чехия се надява най-сетне да получи по-голямо парче от китайските инвестиции, след като дълго време се тътреше след съседните Полша и Унгария.

А Китай, втората по значение икономика в света, изглежда най-сетне е забелязала предлаганите от европейската държава бизнес възможности. Домакинът, президентът Милош Земан говори като за втора вълна от китайски инвестиции в Чехия. Говорителят на държавния глава представи някои от детайлите около срещата.

„Възможно е да се очаква, че втората вълна китайски инвестиции ще достигне 45 млрд. крони. Конкретни детайли от споразуменията ще може да бъдат оповестени едва след подписването им“, каза Иржи Овчашек.

Значителна част от първата вълна беше съсредоточена около китайската корпорация CEFC, която вече купи дялове в компании от различни сфери на икономиката – туризъм, енергетика и т.н., но най-видимата инвестиция е във футболния отбор Слабия Прага.

Сега, CEFC е на ръба да постигне още по-голям успех, като увеличи своите 10% в чешката J &T Finance Group на 50%. Това не беше съвсем неочаквано, но се говореше да се стигне само до 30% дял на китайците.

Чехия с готовност да приеме сирийски бежанци от Турция

"Чехия е готова временно да приеме бягащи от войната сирийски бежанци в Турция”, заяви чешкият премиер Бохуслав Соботка, коментир...

Двата основни пилона в бизнеса на J &T Finance Group са банките J&T и Poštová Banka, но отделното дружество J&T -Частни капитали има участия в множество, предимно чешки и словашки фирми за почивки и туризъм, енергетика, преработване, спорт, промишленост и медии, като CEFC вече изкупува отделни дялове в тях.

Говорителят на чешкия президент не пожела да поясни дали оповестените 23 млрд. крони инвестиция на CEFC в J&T Finance Group се смята за част от втората вълна китайски инвестиции в размер на 45 млрд. Всичко казано от него се свежда до това, че новите китайски инвестиции ще се разпрострат далеч извън пределите на банковия сектор. Освен това CEFC планира да използва широките местни познания на J&T да разстеле чешките си активи отвъд банкирането.

Чешкият анализатор Ликаш Кованда казва, че инвестициите на CEFC трябва да бъдат приветствани.

„Аз бих възприел като положително това, че международният капитал приема Чехия за стабилна икономика, която има потенциал за инвестиции в доходоносни дейности. Това е отражение на бързия икономически ръст, ниската безработица, липсата на финансови трусове и стабилната политическа среда. Затова смятам китайските инвестиции за положително нещо“, коментира експертът.

Český rozhlas

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари