Снаряди: Числата сочат как Запада се мотае и Путин печели в Украйна

8978
Снаряди: Числата сочат как Запада се мотае и Путин печели в Украйна
Снимка: 92 ОШБР IМ. КОШОВОГО ОТАМАНА IВАНА СIРКА/Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

В пъти по-голяма икономика и богатство, в пъти по-малко ангажираност – тези аргументи извади на бял свят руският олигарх Михаил Ходорковски, един от най-големите врагове на издирвания от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин, когато изложи тезата си, че Запада вече е загубил войната в Украйна заради отношението си: Стар враг на Путин прогнозира какво ги чака Украйна и Европа (ВИДЕО)

Ходорковски представи конкретна сметка - годишно Путин харчи 120 млрд. долара за войната или около 5,4% от руския БВП. За 2 години ЕС даде 88 млрд. долара на Украйна или 0,25% от БВП-то си. Най-разпространените артилерийски снаряди в руската армия от 152 милиметра струват около 500 долара всеки, докато снарядите от 155 милиметра, които са по стандарт на НАТО и отиват в Украйна, струват от 5000 до 8000 долара.

ОЩЕ: Боговете на войната - артилерията, която сее смърт в Украйна (ВИДЕО)

Артилерията: Данни, които трябва да стреснат Запада

Телевизия Sky News обърна внимание на темата именно с боеприпасите. Там сметката е малко по-различна – един натовски снаряд (155-мм) е 4000 долара, един руски (152-мм) е 1000 долара.

По отношение на снарядите, като произведено и рехабилитирано количество Русия е много напред, общо взето 3:1 спрямо Запада – 4,5 млн. снаряда за тази година спрямо 1,3 млн. снаряда от САЩ и Западна Европа. Данните са на Bain&Company и касаят 2024 година – това са заложени като ангажимент цели.

СНИМКА: Getty Images

Качеството обаче е несравнимо – пред Sky старши лейтенант Константин, командващ артилерийско звено в биещата се в Харковска област 57-ма украинска бригада, споделя, че са нужни максимум 3 западни снаряда, а често и по-малко, дори 1, за да бъде унищожена зададена цел. От руска страна вече има доста оплаквания в различни телеграм канали заради лошо качество на боеприпаси – включително такива с по-малко барут, което намалява обхвата им и увеличава риска от взрив още при изстрелване: "Пълен боклук": Руски военни се оплакват от качеството на севернокорейските снаряди

Качеството обаче още не е достатъчно да компенсира разликата в количеството. В Харковска област руснаците имат 5:1 превъзходство в броя на артилерийските обстрели, казва старши лейтенант Константин. Недостиг има и при противотанковите ракети – конкретно в материала на Sky е даден пример с британските N-LAW.

В Белфаст има завод, който сглобява точно тези противотанкови ракети. Там работното време е от 7:00 часа до 16:00 часа, при това само 4 дни в седмицата! За сравнение в Русия военните заводи работят буквално до дупка – 24/7. А производствената мощност в Белфаст се била удвоила от началото на 2024 година и има план да се удвои още веднъж, казва Филип Макбрайд, директор на завода (Thales). Макбрайд обяснява забавянето с политически решения – британското военно командване и държавата оценяват какви нужди има британската армия и чак тогава възлагат поръчки. А за да се осигурят необходимите части за N-LAW, минават по 2 години.

ОЩЕ: Производството на 155-мм снаряди: Плановете на САЩ (ВИДЕО)

При всички тези данни обаче вече има по-сериозни западни анализи за следното – Русия е в пик на възможности като производство и ресурси, докато Запада тепърва върви по възходяща линия в това отношение и има по-далечни хоризонти. Именно затова Путин се стреми да постигне своето в Украйна сега, през 2024 година. Припомнете си подробности: Светлинки в тунела за Украйна: Мирът на Путин звучи като последен шанс за него (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Ще стане ли Африка новият център на света?

За 1 секунда светът харчи повече за ядрено оръжие, отколкото е заплатата в България за месец

Глупаво: Украйна пилее изтребители - анализ на западен експерт (ВИДЕО)

С-500 срещу ATACMS в Крим: Важен фактор за бъдещ руски провал (ВИДЕО)

Гениален ход или самоубийство: Еманюел Макрон играе опасна игра

Част от международното право помага на тероризма на "Хамас"

Шаламанов: Никой не иска и сантиметър от Русия, а тя да прекрати агресията си в Украйна

Американската армия се бие с руската в защита на Източна Европа: Логичните въпроси за план на НАТО

"Как мисли Путин": Ядрена война между Русия и Запада - реална опасност или много говорене?

Рискът от загуба на Крим и Кримският мост расте: Анализ на източник от вътрешния кръг на Путин

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари