Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Количество, не качество": Стратегията, с която Русия напредва на фронта

27 май 2024, 21:00 часа • 8132 прочитания

Нещата за Украйна на фронта не вървят по план, а съдбата на украинската армия е под въпрос. Ако въоръженият конфликт продължи и не бъде намерено мирно решение, рискът за Украйна е голям. Бившият ръководител на чешкото разузнаване и настоящ консултант по сигурността Андор Шандор пише това за чешкото издание iDNES.cz.

Положението на украинската армия е много тежко и вече никой, включително и нейното командване, не крие това. Почти по цялата дължина на фронта, който е повече от 1000 километра, се води жестока война на изтощение, а на места руснаците преминават в настъпление и постигат тактически успехи. Още: Точка, тире, точка: Защо "великата" руската армия все още използва морзов код?

"Количество, не качество"

От началото на войната Запада изпраща всичко необходимо на Украйна, но твърде малко и твърде късно. Критиките в това отношение обаче са само отчасти оправдани. Обективно погледнато тази ситуация е следствие от дългогодишната концепция за въоръжаване на армиите на страните от НАТО, като не се изключват и САЩ.

Оказва се обаче, че залогът върху качеството губи в сравнение с дългогодишната съветска, а след това и руска стратегия, която акцентира върху количеството оръжие. Руснаците също разработват най-модерни технологии, но те рядко ще се видят на бойното поле в Украйна.

От началото на руската агресия многократно сме наблюдавали краткотрайна наслада от ефективността на високотехнологичните оръжия, които Украйна постепенно получава от американците, британците, французите и след това от германците. Например отлични американски системи за залпов огън HIMARS или турските дронове "Байрактар" и така нататък. Всеки път руснаците намират ефективна защита срещу тези оръжия. Същото ще се случи и с дългоочакваните тактически балистични ракети ATACMS, които Киев най-накрая получи. Затова украинците се опитват да ги използват бързо, преди Русия да намали ефективността им сериозно. Още: "Електронна битка": Дори САЩ имат какво да научат от войната в Украйна

Убеждението, че закъснялата доставка на F-16 ще осигури обрат е толкова наивно, колкото и вярването, че руснаците няма да направят нищо, за да намалят бойната им ефективност. В края на краищата германският Вермахт на Източния фронт вече се сблъска с този руски подход към въоръжението. Висококачествените немски танкове нямаха шанс срещу по-лесните за експлоатация и поддръжка, но по-многобройни руски танкове Т-34.

Можем да се смеем на това как руснаците, поради значителни загуби, изнасят старо оборудване от складове, предназначено специално за изтощителни и дългосрочни въоръжени конфликти. Но изглежда, че подходът работи за постигане на техните цели.

Друго много съществено предимство на многобройните стари оръжия в Украйна е, че руските войски, попълнени с хора от резерва и мобилизирани, могат да използват тази техника по-лесно от своите противници - много от тях с нея са отслужили своята задължителна военна служба. За съжаление в света са останали малко държави, които имат стара военна техника и са готови да я прехвърлят в Украйна. Още: Politico: Краят в Украйна идва - решителната битка започна с Харковска област

За използване на такива комплекси като Patriot, ATACMS и други може да са необходими западни инструктори. Но когато става въпрос за танкове, бойни машини на пехотата, артилерия и други системи, не е възможно да се разчита на западни кадри. В противен случай Запада ще трябва директно да влезе във войната. Освен това малко хора говорят за това колко трудно е да се осигури логистична поддръжка на различни видове бойни бронирани машини от западните държави. 

Лош финал за Украйна? 

Миналогодишната контраофанзива, която се провали, беше започната от главнокомандващия украинската армия генерал Валерий Залужни в съответствие със западните стандарти и скоро след като не успя да пробие руската отбрана, той премина към по-старата доктрина на съветската армия, но въпреки това за съжаление не постигна успех. Всичко това ясно показва границите на това, което можем да направим за Украйна.

Украинците не винаги са в неравностойно положение. Обаче всички предишни техни безспорни успехи като например унищожаването на корабите на руския Черноморски флот ще имат минимално влияние на фронта. Легитимните и очевидно болезнени атаки в руския тил, предимно с безпилотни средства, ще увеличат агресивността на руските удари срещу гражданската инфраструктура на Украйна, особено когато тя е в състояние да защити ефективно само въздушното пространство над Киев, пише още Шандор за iDNES.cz.

Смяната като министъра на отбраната на Руската федерация и повишението на Сергей Шойгу в председател на Съвета за сигурност на Руската федерация потвърждават, че той все още се ползва с доверието на Путин, включително по въпросите на настоящата война и свързаните с нея цели, които руската армия иска да постигне в Украйна. Още: Американска класация: Топ 5 на съвременните танкове (ВИДЕО)

Сегашната ситуация на фронта предполага, че ако войната продължи и не бъде намерено мирно решение, Украйна рискува да завърши много зле.

Автор: Андор Шандор

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес