Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Калфин прогнозира замразяване на войната в Украйна

01 юни 2024, 18:45 часа • 7283 прочитания

Войната в Украйна е на различен етап. Това каза бившият външен министър Ивайло Калфин в предаването "Говори сега" по БНТ. 

Прогноза за замразяване на конфликта

Според него много е вероятно конфликтът да се замрази. "Русия надали има интерес повече да продължава войната", смята той.

По думите му, за да имамир, трябва да се появи интерес. "В тази ситуация аз не виждам основания. Не виждам как украинският президент ще седне на преговори с предварителното условие да се откаже от територия на държавата си", посочи Калфин. 

"Колкото повече продължава тази война, колкото повече ескалира - толкова по-зле за всички. Трябва да се намери пътят, в който и двете страни да направят компромис. В момента и в двете страни не виждам желание за компромис", коментира бившият външен министър. ОЩЕ: Радарни очи за украинските F-16 от Швеция: Горчив подарък или важно предимство? (ВИДЕО)

Оръжия за Украйна по руска територия

Той коментира призива на НАТО оръжията за Украйна да се ползват за удари по руска територия. По думите му решението, което е взето в София, не задължава никого. "В София имаше заседание на Парламентарната асамблея на НАТО. Страните членки решават. Това е декларация, която е препоръчителна и второ, това са оръжия, доставяни от страните-членки. Всяка страна, която дава оръжие дава или отнема такова съгласие. Няма преки следствия от решението в София", добави Калфин.

Калфин обаче подчерта, че непосредствена опасност за България няма, но по думите му опасността е принципна. "Европа има съсед, който е агресивен и който започва война за разширяване на териториите си. Това няма как да бъде подминато с безразличие", коментира Калфин. Той обаче не вярва, че Русия ще си позволи да атакува страни от НАТО. ОЩЕ: Столтенберг в Прага: Време е да се преразгледат ограниченията към Украйна за удари по руска територия

Казусът със Сребреница

Според него с казуса се е справило Министерство на външните работи, въпреки външния министър.  "В крайна сметка, Слава Богу, позицията на държавата беше запазена", каза той. Калфин смята, че по-интересното е защо се импровизира по този начин. 

Нажежава ли се обстановката на Балканите?

"Балканите никога не са били спокойни. Босна и Херцеговина е държава, създадена от три общности, която трудно работи до този момент. Много лошо би било решението, ако Република Сръбска тръгне да се отделя", заяви Калфин по повод последните събития в региона.  

По думите му има нещо много опасно на Балканите, както и по целия свят, ако тръгне да се чертаят границите там, където живеят етническите общности. ОЩЕ: Босна: Република Сръбска не може да отчуждава национална собственост

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес