Джордж Фридман с анализ кога идва истинската световна криза и визия за България, Балканите и Русия

20381
Джордж Фридман с анализ кога идва истинската световна криза и визия за България, Балканите и Русия
Снимка: Pixabay

Съединените щати ще се опитат да се оттеглят колкото се може повече от Европа, защото я считат за риск. Но кой ще запълни вакуума и влизаме ли в Трета световна война - американският политолог Джордж Фридман даде интересни отговори в интервю за Виктория Петрова и bTV. Той е основател и директор на частната информационно-аналитична разузнавателна компания "Стратфор".

Китай и Русия: Равностойни съперници на САЩ?

Според Фридман, в момента няма Трета световна война и не сме близо до такава, противно на мненията и позициите на доста анализатори заради войната в Украйна, която се вижда като последната стъпка преди истинска Трета световна война. Има множество регионални войни, твърди той.

Мнението на политолога - Китай беше готов да е равностоен съперник на САЩ, но вече не. Причината - сериозните удари, които китайската икономика претърпя. За това спомагат и Съединените щати, с натиска си по море около Китай посредством азиатските си съюзници: Започна се: Китайски гигант в недвижимите имоти фалира с дългове от 64 млрд. долара

Същевременно Фридман смята, че истинската голяма криза за САЩ и светът ще дойде, когато Китай се обърне решително към Вашингтон за финансиране, за да няма колапс. От думите на политолога остана впечатлението, че рискът Китай да се разпадне като държава е по-реален от този това да стане в Русия. А Китай, точно като Русия, е ядрена държава.

Балканите, България и Русия

С оглед геополитиката, в която Фридман не вижда формиране на големи нови оси, а засилване на съществуващите, той каза и нещо интересно за Балканите - не сега, а в по-далечно бъдеще, може да се очаква формиране на нов съюз там. Става въпрос за регионален съюз, и то по-скоро военен, като НАТО. Защото, според Фридман, Съединените щати искат да не са толкова обвързани с Европа, тъй като е рисково поле, а това включва и Балканите.

Въпросът винаги е с кого, а не да сме независими. Руснаците дават повече, американците искат повече, обобщи той. И подчерта, че според него България е в списъка на Русия като държава, с която Москва ще иска по-благоприятни връзки. Причината - войната в Украйна накара Кремъл да разбере, че съвременните войни не се печелят по сталинистки, а с икономическа мощ на първо място. "Определено сте в списъка", заяви Фридман.

За 2 години Русия не се справи "с една малка, пропаднала държава", както си мислеше Кремъл за Украйна и както планираше Путин да успее - за 2 седмици. Точно затова Русия е далеч от съперник на САЩ - в Москва ясно си дадоха сметка за американската мощ в момента именно чрез случващото се в Украйна, където Вашингтон не влага всички сили, а доста малко на фона на възможностите и въпреки това толкова време Русия не може да се справи. Едва ли (идеолозите в Кремъл) са си представяли, че над 2 години все още ще се бият (в Украйна), коментира Фридман.

Още: Джордж Фридман: Какво кара Русия да мисли, че може да спечели войната?

Бъдещето

Всъщност това, което Фридман вижда като голяма промяна, е не невъзможността да се действа, а несигурността какво да се прави. Той даде пример с Франция - не е ясна френската позиция по важни въпроси, как тогава да има консенсус и бърза реакция на алианси като НАТО, когато това се налага, а съвремието показа, че се налага често?

НАТО е мудно, а на САЩ им трябват бързи действия в доста ситуации, гласи заключението на американския политолог. Той открои Великобритания като евентуална сила, която да излезе извън орбита на сегашните САЩ и Китай като глобално влияние, но според него едва ли ще се случи, защото "на британците им харесва да са там, където са сега".

Още: Джордж Фридман: Изправени сме пред системен срив без аналог

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Част от международното право помага на тероризма на "Хамас"

Шаламанов: Никой не иска и сантиметър от Русия, а тя да прекрати агресията си в Украйна

Американската армия се бие с руската в защита на Източна Европа: Логичните въпроси за план на НАТО

"Как мисли Путин": Ядрена война между Русия и Запада - реална опасност или много говорене?

Рискът от загуба на Крим и Кримският мост расте: Анализ на източник от вътрешния кръг на Путин

Анализ: Евроизборите водят до много неизвестни за бъдещето на Украйна

Червена лампа: Русия се насочва към Червено море

Страх лозе пази: Русия патентова катапулти за танкове

Time: Растат рисковете, които внезапно и драматично вдигат залозите в Украйна

Надпревара в оръжията с Русия: Робин Худ спъва Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари