Анализ: Войната на Нетаняху преобръща европейската подкрепа за Израел

3184
Анализ: Войната на Нетаняху преобръща европейската подкрепа за Израел
Снимка: Getty Images

В Европа, която отдавна е жизненоважен източник на подкрепа за Израел, политическият център на тежестта се отдалечава от правителството на премиера Бенямин Нетаняху. Испания, Ирландия и Норвегия обявиха, че ще признаят палестинската държавност въпреки яростната съпротива на Израел и САЩ. Повечето европейски правителства пък предложиха недвусмислена подкрепа на Международния наказателен съд тази седмица, след като той поиска заповеди за арест на израелския премиер и министър на отбраната, заедно с лидерите на Хамас, пише в анализ The New York Times.

Израел все още има верни съюзници в Европейския съюз, особено в лицето на Унгария и Чехия, а ключови играчи като Германия, въпреки нарастващия дискомфорт от поведението на Израел, не показаха никаква склонност да променят позицията си. Нарастващите пукнатини в Европа означават, че воденият от консенсус Европейски съюз няма да промени позициите си скоро.

Още: Нетаняху бесен заради признаването на палестинската държава - било "награда за тероризма" (ВИДЕО)

Но европейските страни са изправени пред нарастващ международен и вътрешен натиск да заемат по-твърда позиция срещу действията на Израел в палестинските територии и особено срещу опустошителната война в Газа. Сред членовете на Европейския съюз Швеция в продължение на десетилетие беше сама в признаването на палестинската държавност. Европа отдавна подкрепя евентуалното създаване на палестинска държава – „решението с две държави“, на което правителството на Израел твърдо се противопоставя – и изрази разочарование от начина, по който Тел Авив се справя с Ивицата Газа и окупирания Западен бряг, но повечето нации не желаят да отидат по-далече.

"Израел вече изглежда за много хора като агресор"

Вместо това Европейският съюз преди войната се сближаваше с Израел, включително чрез финансови и политически важни партньорства в търговията и науката. Войната и начинът, по който тя се развива, променят това. Мотивите, които поддържаха европейската подкрепа за Израел след атаките от 7 октомври, избледняват, тъй като войната продължава, хуманитарната ситуация в Газа се влошава и Израел все по-често изглежда за много хора по-малко като жертва и повече агресор.

Ирландия и Испания, членове на ЕС, и Норвегия, нация, тясно свързана с блока, предприеха следващата стъпка в сряда, признавайки палестинската държавност. Макар да не е изненада и да има малък ефект на практика, тази позиция е символична. Трите европейски страни са много гласовити в критиките си към Израел и подкрепата за палестинската кауза, въпреки че осъдиха Хамас и бруталното нападение, което групировката проведе срещу Израел на 7 октомври.

Още: Български дипломат в ООН разкри докъде са преговорите между Израел и Хамас

Ако повече страни последват примера им, Европейският съюз може да се превърне в основен противник на американската позиция, че палестинската държавност трябва да бъде резултат само от договорено споразумение с Израел. Това би задълбочило и разрива между Брюксел и Тел Авив.

Имаше предупреждения и опасения от Европа и други части на света относно смъртоносната и разрушителна кампания на Израел срещу Хамас в Газа. Особено внимание сега се насочва към Белгия, която засили критиките си към начина, по който Израел се справя с войната.

Още: Израел ликвидира агент на "Хамас", замесен в клането на 7 октомври (ВИДЕО)

„Със сигурност видяхме нарастващ хор от гласове, включително гласове, които преди са били в подкрепа на Израел, да се отклоняват в друга посока“, каза на пресконференция Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента Байдън. „Това ни притеснява, защото не вярваме, че допринася за дългосрочната сигурност или жизнеността на Израел“, допълни той.

Във все повече страни подкрепата избледнява 

Европейският съюз като блок запази своите търговски и други споразумения с Израел, въпреки нарастващите призиви за тяхното прекъсване или драстично ограничаване. Мнозинството от 27-те страни от ЕС заемат до голяма степен сходни позиции по войната Израел-Хамас от 7 октомври насам и са претърпели подобни промени.

Те започнаха с отвращение към водената от Хамас атака, която уби около 1200 души и залови повече от 240 заложници. Европейците подкрепиха правото на Израел да се защитава, но са категорични, че бъдещето е с две държави. Те призоваха Израел за сдържаност, докато бомбардира, блокира и нахлува в Газа. Последва открита, все по-остра критика към израелската кампания, която вече причини смъртта на около 35 000 души – бойци и цивилни. Вследствие на операцията повечето жители на Газа бяха принудени да напуснат домовете си и страдат от глад и липса на медицинска помощ и лекарства.

Още: Нова стъпка към независимост: Норвегия също призна Палестина за държава (СНИМКИ)

Подкрепяйки Израел, държави като Унгария и Чешката република могат да играят решаваща роля при определянето на това какво може и особено какво не може да направи Европейският съюз, когато става въпрос за Близкия изток. Австрия също остана близо до Израел, докато други го разкритикуваха.

Външната политика е национален прерогатив, ревниво пазен от членовете на ЕС, които отстъпват много други правомощия на блока. Позициите на групата в международните отношения могат да бъдат постигнати само с единодушен консенсус, което прави малко вероятно тя да заеме ясна позиция относно Израел и Палестина в скоро време.

Заповедта за арест за Нетаняху изостри още отношенията

Когато в понеделник прокурорът на Международния наказателен съд издаде заповеди за арест на министър-председателя Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Йоав Галант на Израел, повечето европейски държави и самият ЕС не заеха открита позиция по този ход, но казаха, че уважават независимостта на съда.

Още: Европейска държава изрази готовност да арестува Нетаняху, ако се потвърди заповедта за арест

Но чешкият премиер Петр Фиала заяви в социалните мрежи, че търсенето на арест на „представители на демократично избрано правителство заедно с лидерите на ислямистка терористична организация е ужасяващо и напълно неприемливо“. На противоположно мнение беше външният министър на Белгия Хаджа Лахбиб. „Престъпленията, извършени в Газа, трябва да бъдат преследвани на най-високо ниво, независимо от извършителите“, категорична бе тя.

Още: САЩ обмислят мерки срещу решението на МНС за ареста на Нетаняху

Министерството на външните работи на Франция, втората по големина нация в блока, заяви: „Франция подкрепя Международния наказателен съд, неговата независимост и борбата срещу безнаказаността във всички ситуации“. Признаването на палестинска държава "не е табу" за Франция, но подходящият момент все още не е настъпил, каза френският външен министър в сряда, след като няколко европейски страни официално предприеха стъпката. „Това решение трябва да е полезно“, каза в изявление външният министър Стефан Сежурне.

Още: Бенямин Нетаняху обвини МНС в лъжа

Въпреки че Франция досега се въздържаше да действа самостоятелно, миналия месец тя гласува в подкрепа на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за признаване на Палестина като пълноправен член на ООН. Великобритания, която вече не е в Европейския съюз, но все още има влияние, се въздържа от това гласуване.

Съединените щати, Франция и Великобритания са постоянни членове на Съвета за сигурност, с правомощието да налагат вето на всяко действие там. Само Съединените щати използваха тази сила, демонстрирайки разширяващото се разделение с Европа.

Още: "Няма да ни вържат ръцете във войната": Нетаняху с първи думи за заповедите за арест (ВИДЕО)

Развитието на позицията на Германия ще играе важна роля при определяне на посоката на отношенията на ЕС с Израел. Германия е най-големият член на блока и отдавна е изразила ангажимент към Израел в резултат на неговата нацистка история и Холокоста.

Берлин започна в произраелския край на спектъра на ЕС непосредствено след 7 октомври, но сега все по-често открито критикува начина, по който Израел води войната, и призова за незабавно прекратяване на огъня.

На пресконференция в Берлин Катрин Дешауер, говорител на германското външно министерство, не сигнализира за промяна в позицията на страната си, когато беше попитана за испанското, ирландското и норвежкото признаване на Палестина. „Независимата държава Палестина остава твърда цел на германската външна политика. Това е спешен въпрос, но трябва да дойде в края на процес на диалог“, каза тя.

Още: Нетаняху: Нямаме планове за еврейски селища в Газа

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Част от международното право помага на тероризма на "Хамас"

Шаламанов: Никой не иска и сантиметър от Русия, а тя да прекрати агресията си в Украйна

Американската армия се бие с руската в защита на Източна Европа: Логичните въпроси за план на НАТО

"Как мисли Путин": Ядрена война между Русия и Запада - реална опасност или много говорене?

Рискът от загуба на Крим и Кримският мост расте: Анализ на източник от вътрешния кръг на Путин

Анализ: Евроизборите водят до много неизвестни за бъдещето на Украйна

Червена лампа: Русия се насочва към Червено море

Страх лозе пази: Русия патентова катапулти за танкове

Time: Растат рисковете, които внезапно и драматично вдигат залозите в Украйна

Надпревара в оръжията с Русия: Робин Худ спъва Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари