Чешки поглед за украинската контраофанзива: Губи инерция, трябват оръжия

5735
Чешки поглед за украинската контраофанзива: Губи инерция, трябват оръжия
Снимка: Getty Images

Украйна почва да губи инерция на бойното поле поради умората на войниците и нуждата от още оръжия и боеприпаси. За да се запази интензивността на действието, е необходима нова западна помощ. Това твърди Зденек Петраш от Университета по въпросите на отбрана в Бърно в свой анализ за чешкото издание iDnes.

През последните месеци Украйна започна контранастъпление в няколко области, като на места изтласка руската армия с десетки километри - в Харковска и Херсонска области. От статична война на изтощение този конфликт, благодарение на украинската контраофанзива, се превърна в много динамичен сблъсък.

Руски данни за Херсон, че оттеглянето е завършено: Не ни трябвате изтеглени, трябвате ни унищожени

Замразяване на войната в Украйна през зимата ще е от полза само на Русия. Това е основната оценка в дневния доклад на американския мозъ...

"Въпреки това сега се забелязва как динамиката на провеждане на операции намалява, а с това се ограничава и украинската инициатива. Причината е голямата умора на войските, както и недостигът на оръжия и особено на боеприпаси (за офанзива). На първо място, ние говорим за боеприпаси за артилерията и ракетните войски", каза Петраш.

Но, от друга страна, според експерта, украинската армия няколко пъти е доказала способността си бързо да прегрупира своите формирования и да се окаже там, където врагът не е очаквал и където се проявяват неговите слаби места. Това се отнася преди всичко за североизточната част на фронтовата линия, тоест за района на Харков, както и за южната част в района на Херсон.

"Успяха да превземат големи територии там и да прогонят врага. Въпреки това тези териториални придобивки и необходимостта от поддържане на военен контрол върху тях ще повлияят значително на по-нататъшния ход на въоръжения конфликт", констатира чешкият експерт.

Според него е факт, че Украйна е изразходвала много боеприпаси и техника за контранастъплението и са необходими нови средства за поддържане на интензивността на оперативните действия. А Украйна сега ги няма и ги чака под формата на помощ от чужбина.

ВИДЕО: Топлина, светлина и интернет - условията за украинците на фронта

Че личната екипировка и личното оръжие в украинската армия са на по-високо ниво, отколкото в руската, вече изглежда пределно ясно предв...

Експертът от Университета по отбрана в Бърно коментира, че руската страна очевидно в отговор на развитието на операцията е преминала към удари срещу цивилни цели и критична инфраструктура на украинската икономика, като се стреми да намали материалната и логистична подкрепа за украинските сили на фронта и деморализира украинското население.

"Русия използва непряка стратегия, в рамките на която няма преки сблъсъци на бойното поле. Дали зад това стои намерение на руското командване или реалното състояние на нещата принуждава Русия да предприеме тези действия, времето ще покаже", казва Зденек Петраш.

ОЩЕ: Обстрел по АЕЦ Запорожие от руски позиции, руснаците са притиснати в Луганска област (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com