Директорът на СЗО: Много от постиженията в борбата с коронавируса се „подкопават“

3877
Директорът на СЗО: Много от постиженията в борбата с коронавируса се „подкопават“
Снимка: Getty Images/Guliver

"Човечеството е влязло в „период на реална опасност“ и много от постиженията в борбата с коронавируса в момента се „подкопават“. Това беше обявено на брифинг за представители на държавите - членове на Световната здравна организация (СЗО) - от нейния генерален директор Тедрос Аданом Гебрейесус, съобщава ТАСС. "Светът сега е в период на реална опасност. Много от постиженията, до които достигнахме, сега се размиват", каза той.

Според данните на СЗО, броят на случаите на коронавирусна инфекция, открити в света по време на пандемията, надхвърля 200 000 000. Разпространението на инфекцията се подхранва от засилените социални контакти, непоследователните мерки в здравеопазването и обществената сфера, както и „неравна ваксинация“. Той припомни, че повече от 80% от ваксината срещу коронавирус „отиде в страни с висок и среден доход“.

СЗО предупреждава, че светът навлиза в "ранните етапи" на поредна вълна на Covid-19

Светът е в ранен стадий на поредната вълна от инфекции и смърт от Covid-19, заяви в сряда генералният директор на Световната здравна ор...

Генералният директор нарече погрешна настоящата ситуация, в която здравните работници в страните с ниски доходи „не получават ваксината“, докато жителите на други страни, които не са изложени на риск от сериозно заболяване, се ваксинират едновременно. "Здравните системи са претоварени, тъй като нарастването на броя на инфекциите създава недостиг на необходимите лечения, за да спаси човешки живот", каза Тедрос Аданом Гебрейесус.

Той припомни призива си за мораториум върху бустерните ваксинации - поне до края на септември. Това ще даде възможност за насочване на освободените дози ваксина към ваксинации в страни с ниски доходи и постигане на обявената по-рано цел на СЗО за имунизиране на поне 10% от населението във всички страни по света до края на септември.

"Необходимостта от финансиране за борба с коронавируса надхвърля наличните ресурси", допълни изпълнителният директор. Стратегическият план за реагиране при пандемия за 2021 г. не достига 900 000 000 долара. „Това е почти половината, от което се нуждаем“, каза ръководителят на СЗО. Според него тази година международният механизъм за достъп до ваксини срещу COVAX се нуждае от допълнително финансиране от 3,8 млрд. долара - тези средства са необходими за закупуване на ваксини за 2022 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари