Доктрината на Путин

5538
Доктрината на Путин
Снимка: Getty images/Guliver

Между Русия и Съединените щати – братя-врагове, които заедно управляваха света по време на Студената война - отново се разгаря борба за влияние и тази борба придобива нова форма. Въпреки че като причина се сочи украинската криза, основният мотив на съперничеството между двамата играчи е различното геополитическо разбиране за новия свят.

Това пише в анализ за турския вестник Sabah Берджан Тутар, цитиран от агенция БГНЕС.

В действителност, по време на периода на възстановяване на системата от съюзи в новия свят, родилните болки, които изпитваме, разногласията между двете страни по отношение на техните сфери на влияние стават все по-дълбоки и по-дълбоки. В този контекст разликата между днешна Русия и САЩ е, че тя няма намерение да бъде суперсила, която иска да управлява света. Русия е поддръжник на многополюсен свят.

Путин и Байдън ще участват в онлайн среща на 22 април

Президентът на Русия Владимир Путин е приел поканата на американския си колега Джо Байдън за участие в международната среща на високо р...

Основната цел на Русия, както отбеляза секретарят на руския Съвет за сигурност, Николай Патрушев, е близката чужбина. В крайна сметка нито приоритетите на сигурността, нито ресурсите могат да принудят Москва да демонстрира сила на хиляди километри от своите граници.

Основите на новата руска стратегия за сигурност, която можем да наречем "доктрината Путин", са много прости: стабилни съседи, слаб НАТО; Китай, близък до Русия; фокусиране вниманието на САЩ върху други региони. Един от критериите е трета страна да не нарушава статуквото и да не подкопава интересите на Москва в сферата на сигурността. Докато ситуацията със сигурността около Русия остава предвидима, Русия не смята за необходимо да се намесва, както в хода на войната в Нагорни Карабах. По този начин Русия упорито отхвърля призивите на Армения за помощ.

Но, както видяхме при кризите в Грузия, Украйна, Сирия и Либия, ако се натрупа несигурност, реакцията на Русия е бърза и сурова. И така - къде се вижда Русия под ръководството на Путин в днешната геополитика?

Стратегията на Америка може да се нарече "ново обкръжение". Това обкръжение се основава на създаването на специални зони с икономически, политически и военни бариери срещу противниците на САЩ, предимно Китай и Русия. И така Путин разглежда тази нова политика на САЩ като превантивна атака, предназначена да попречи на Русия да придобие историческата си мощ.

САЩ вярват, че в капан Русия няма да може да се превърне в алтернативен център на властта в Евразия. В същото време слабата Русия, в съответствие с това предположение, страхувайки се от китайска експанзия, ще бъде принудена да стане партньор на атлантиците в основния проект на САЩ през 21. век. Путин обаче е твърдо решен да не подкрепя САЩ в сдържането на Китай. Следователно Русия се превръща в най-голямата пречка за плановете на САЩ да обкръжат Китай.

Канадско издание: Путин прави високи залози за Украйна

Владимир Путин, президентът на Русия, който е на власт от три десетилетия, обича да принуждава противниците си да се занимават с гадани...

През цялото това време САЩ очакваха Москва да сгреши. Въпреки това Владимир Путин, който видя капаните на Съединените щати, се справи успешно с такива тестове като, на първо място, Украйна и Сирия, самолетната криза с Турция, войната в Нагорни Карабах, Либия и Грузия. Според доктрината на Путин САЩ могат да се откажат от идеята за глобално лидерство, но Москва не може да си позволи лукса да бъде слаба.

Следователно целта на санкционната война на САЩ е да изтощи Русия, да изчерпи ограничените ѝ ресурси, да създаде чувство за безнадеждност в страната и да проправи пътя за колапс в Москва. Русия, виждайки това, днес се опитва да не получи пряк удар от Съединените щати и да отклони вниманието им, като отдалечи фронта от своята територия. По този начин Русия се обръща към Изтока.

Путин, който развива стратегически отношения с Китай и Турция, определи като своя стратегическа цел не присъединяването към голямото западно семейство, а осигуряването на стабилност на Голяма Евразия. Всъщност, въпреки всички атаки, конспирации и капани на Съединените щати, доктрината на Путин се засилва от ден на ден.

Нима това, че Байдън нарече Путин „убиец“ не е най-конкретното доказателство за това колко смъртоносна е тази доктрина за САЩ?

Темата продължава и в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com