DW: Виктор Орбан ще спечели изборите, Европа и Унгария да се готвят за нова конфронтация

2894
DW: Виктор Орбан ще спечели изборите, Европа и Унгария да се готвят за нова конфронтация
Снимка: Getty Images/Guliver

От 1989 година насам изборите в Унгария винаги протичат в изострена атмосфера. Сегашната атмосфера обаче, преди парламентарните избори в неделя, е нажежена, както никога досега, пише в свой анализ германското издание Deutsche Welle.

Премиерът Виктор Орбан и неговата партия Фидес говорят за "най-важните избори за Унгария", при които било заложено на карта съществуването на унгарската нация, застрашена от "мигранти" и "чужди сили". За левите и десни опозиционни партии пък става дума за спасяването на демокрацията и правовата държава. Все пак става дума за много сериозни неща, дори да приемем, че това е само изборна реторика. Както за Унгария, така и за Европа. Защото Виктор Орбан е един вид европейски пионер в много отношения. Той беше първият премиер на страна членка на ЕС, който създаде т.нар. либерална държава, в която редица юридически и демократични механизми и принципи функционират само формално. Затова парламентарните избори в малката десетмилионна Унгария имат голямо значение и за ЕС.

Москва: Изгонването на руските дипломати няма да остане без отговор

"Решението на редица страни да изгонят от пределите си руски дипломати няма да остане без отговор, Москва ще реагира на тези неприятелс...

Промяната в Унгария се забелязва веднага и в избирателната система. Ще бъдат избрани 199 депутати. 106 от тях ще бъдат избрани в един тур на мажоритарен принцип. А 93-ма ще бъдат излъчени от партийни листи, на пропорционален принцип. Още преди миналите избори избирателните окръзи в Унгария бяха прекроени по вкуса на Фидес. Членовете на унгарското малцинство в чужбина, които имат унгарско гражданство могат да гласуват за партийните листи и по пощата. А унгарските граждини, работещи в чужбина, могат да гласуват само лично в посолствата и консулските отдели. Именно поради тези рамкови условия, независими наблюдатели на изборите и експерти говорят за "свободни, но нечестни" избори, тъй като партията на Орбан предварително си е осигурила по-изгодни позиции.

На последните парламентарни избори на Фидес бяха достатъчни и 44 процента от гласовете, за да спечели две трети мнозинство в парламента. Под въпрос е дали Орбан и партията Фидес ще потворят успеха си от 2014 година. Понастоящем нито един изследовател на изборите не смее да даде сигурна прогноза. Резултатите от анкетите се разминават отчасти коренно. Най-вероятният сценарий е партията Фидес да постигне абсолютно мнозинство, но да не спечели две-трети мнозинство. Всичко ще зависи от това, в колко избирателни окръзи опозиционните партии ще се обединят около един общ кандидат. Ако те не го сторят, победата на Фидес е в кърпа вързана. Защото партията на Орбан е толкова силна, колкото всички опозиционни партии, взети заедно. Фидес разполага не само с най-голям, но и с най-дисциплиниран електорат, допълва БГНЕС.

Спечелването на две трети мнозинство би било преди всичко въпрос на престиж за Виктор Орбан. То ще бъде от голямо символично значение във вътрешно и външнополитически план. Защото през последните осем години от своето управление Орбан прекрои почти напълно страната, използвайки именно мнозинството си от две трети. Обществено-правните и частните медии в голяма степен са под контрола на правителството или са собственост на приближени до Орбан лица. В държавната администрация беше извършена пълна смяна на елитите, а на възлови постове в правосъдието бяха назначени верни на Орбан изпълнители.

Дори унгарският парламент е "празна черупка", тъй като вече почти не заседава, казва философът Гашпар Миклош Тамаш. Той твърди, че властта на Орбан е така дългосрочно циментирана, че дори и в опозиция той ще си остане най-силният мъж в Унгария. Въпреки това запазването на властта е от екзистенциално значение за Орбан. Защото става дума за оцеляването на една "държава на мафията", както се изразяват опозиционерите. Това е плакативен израз за това, че през последните години близки до Орбан бизнесмени и партийни функционери натрупаха несметни богатства, много често чрез съмнителни и непрозрачни методи.

Европа и още 6 държави остават извън митата на САЩ за стомана и алуминий

Европа и още 6 държави поне временно ще бъдат оставени извън действието на тежките мита за внос на стомана и алуминий в САЩ, които бя...

Независими експерти намират израза "държава на мафията" за пресилен и неточен. Консервативният икономист Ласло Чаба от централноевропейския университет в Будапеща казва, че Виктор Орбан управлява чрез "свърхрегулация" и атакува мощно икономиката на средното съсловие. А това, че "олигарсите на Орбан" са натрупали богатства по този начин, е феномен, който е характерен за целия регион. Либералният икономист Андраш Инотай пък говори за една "васална държава", в която богатството на фирмите е зависимо от Орбан. През последните месеци нарасна и общественото възмущение от безбройните корупционни афери в Унгария. Корупцията е една от основните изборни теми на опозицията. Виктор Орбан пък се противопоставя, като се опитва да поляризира унгарското общество. Ако не останел на власт, унгарщината щяла да бъде съсипана и Унгария щяла да пропадне. Подобна реторика може да означава само едно: в случай на нова победа на Орбан и Фидес, никой не бива да се надява на успокояване на положението. Още след спечелените през 2014 година избори, Орбан отхвърли идеята на съпартийците си за провеждане на по-прагматичен политически курс. Сега унгарците и Европа трябва пак да се готвят за нова конфронтация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари