F-16 е "примадона": Украйна се подготвя да приеме новото си оръжие (ВИДЕО)

10711
F-16 е "примадона": Украйна се подготвя да приеме новото си оръжие (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Украйна се подготвя за пристигането на изтребителите F-16 Fighting Falcon на General Dynamics през следващите месеци, но включването на свръхзвуковия изтребител с един двигател в арсенала ѝ ще изисква повече от обучение на пилоти.

Норвегия, Дания, Нидерландия и Белгия са се ангажирали да доставят над 60 F-16, а многонационална коалиция в момента обучава пилоти. Изтребителите идват в отговор на молбите на Киев за изравняване на шансовете срещу руските военновъздушни сили в небето над Украйна.

Но пускането на изтребителите в действие ще бъде изключително трудно. Базите им ще бъдат основни мишени за руски атаки, самите самолети ще бъдат маркирани от руските системи за противовъздушна отбрана, ремонтът им ще бъде предизвикателство и дори използването на неподготвени писти може да саботира "деликатните" самолети.

Още: Украинските пилоти продължават обучението си на изтребители F-16 (ВИДЕО)

Том Рихтер, бивш пилот от морската пехота на САЩ, който е летял на F-16, казва, че самолетът е "чувствителен звяр" в сравнение с МиГ-овете и самолетите "Сухой" от съветската епоха, с които украинците са свикнали да летят и поддържат.

"Ако някога сте се приближили и сте поставили ръцете си върху МиГ-29 на авиошоу, а след това сте се приближили и сте се докоснали до F-16, можете да усетите дори само отвън колко високотехнологичен е F-16. Той е примадона, много е чувствителен и се нуждае от висока поддръжка", каза Рихтер, който има позивна T-Bone. Съветските самолети са "по-груби и тромави", могат да летят от лошо поддържани летища и се нуждаят от по-малка поддръжка.

В друга ситуация Украйна би построила модерни бази и писти, които да приемат самолетите, но това не е възможно по време на война.

"Соколите" наистина се нуждаят от известна адаптация - това е подготовката на пистите, защото в сравнение с МиГ-овете колесникът е по-деликатен, колелата са малки, въздухозаборниците са ниско до полосата, може да има опасност от поглъщане на предмети. Съответно, трябва да има разполагане на екипи с уплътнител за покриване на пукнатини и цепнатини или неравности по бетона на пистите възможно най-близо до фронтовата линия, за да се избегне превръщането в очевидна мишена само на няколко добре поддържани обекта, обясни Джъстин Бронк от мозъчния тръст Royal United Services Institute.

"Като начало, пистите и маршрутите за рулиране на няколко обекта ще трябва да бъдат гладки и постоянно да се проверяват за отломки, като се има предвид колко податливи на земни отломки са ниско разположените F-16 с един двигател в сравнение с МиГ-29", каза той.

Но всичко това може да бъде решено. "Рискове има за цялата авиация", заяви пред "Политико" Юрий Игнат, говорител на украинските военновъздушни сили.

Още: Столтенберг: Украйна ще има право да нанася удари с F-16 по руски военни цели извън Украйна

Самолети от съветската епоха

Предстои драстична промяна на военновъздушните сили на Украйна в сравнение с изтребителите, с които украинците летят в момента.

В началото на 2022 г. Украйна разполага със 71 изтребителя Су-27 и МиГ-29, 14 бомбардировача Су-24М и 31 щурмови самолета Су-25, според годишния доклад за военния баланс на Международния институт за стратегически изследвания. В доклада за 2024 г. се посочва, че Украйна разполага със 78 боеспособни самолета. През третата година от войната Русия разполага с 1169 броя.

От началото на инвазията Словакия и Полша също така са прехвърлили на Украйна около 33 изтребители МиГ-29 - много от тях с обновена авионика и въоръжение, за да отговарят на стандартите на НАТО.

F-16, които са на въоръжение в западните военновъздушни сили от 45 години, ще подсилят военновъздушните сили на Украйна и ще ѝ дадат много по-мощни възможности срещу руските врагове.

"F-16 ще подобрят значително ефективността на нашата авиация. Пилотът ще може да управлява ракетите от въздуха, като определя целта. Той ще може да получава реална разузнавателна информация в бойна обстановка и да взема съответните решения за поразяване на целите. Освен това ще бъде възможно да се използват ракети "въздух-въздух", които могат да летят на разстояние до 180 километра", заяви Игнат. Това ще се окаже от решаващо значение на бойните полета, където украинските войници са обстрелвани от руски бомби и ракети от въздуха.

Първите самолети трябва да се появят до това лято, посочи датското министерство на отбраната: Дания даде ясен сигнал кога праща F-16 в Украйна

"Трудно е да се определи фиксиран график за доставката на изтребителите F-16, тъй като има няколко условия, които трябва да бъдат изпълнени, за да може Украйна да ги използва", заяви министърът на отбраната на Дания Троелс Лунд Поулсен, припомняйки адаптацията, която трябва да се случи, преди самолетите да могат да летят от украинските летища.

Подготовка на терена

Налице е елементарното изискване да се гарантира, че всичко - от комплектите с инструменти до резервните части и стойките - е на мястото си, както и оборудването за безопасно управление на хидразина - силно запалима течност, използвана за захранване на аварийната резервна система на F-16.

Докато украинските пилоти и екипажи преминават обучение за летене и поддръжка на F-16, почти сигурно е, че високоспециализирани западни изпълнители също ще трябва да бъдат в страната, за да наблюдават работата, казва Бронк от RUSI. Още: Зеленски показа за пръв път как украинските пилоти тренират на F-16 (ВИДЕО)

Украинските военни трябва да се научат как да ремонтират, поддържат и крият "Соколите" от руските радари, шпиони и сателити. "Нашите техници и авиационни инженери в момента също се обучават на Запад заедно с пилотите. Те са основата на нашия сухопътен персонал", каза Игнат. Той добавя, че F-16 са по-лесни, по-модерни и автоматизирани от МиГ-овете. "Той е като самолет конструктор. Можеш просто да извадиш един счупен елемент и да го изпратиш за ремонт", отбеляза той и допълни: "Това е най-разпространеният реактивен самолет в света. Първо, той е лесен за поддръжка. Второ, може да изпълнява задачите, от които Украйна се нуждае на този етап от войната."

Тезата е повтаряна и от пилотите, които се обучават на самолетите.

"Първоначално, когато за първи път се запознахме със системата, тя ни се стори неразбираема и нереалистична за интегриране в украинската действителност. Но сега разбирам, че тя много опростява работата, спестява време и си струва да вървим напред. Ако искаме да се развиваме като държава, като военновъздушни сили", казва украински техник, представящ се като Игор.

Пилотите също са нетърпеливи да започнат да летят. "Това е наистина супер забавен самолет за летене. F-16 е по-пъргав. Усещането е, че самолетът сам иска да летиш по-агресивно", заяви украинският пилот с позивна Moonfish.

Още: Украинските ВВС: Преминаваме към F-16 по спешност

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com