Файненшъл таймс: Българските избиратели очакват от новата власт да укроти пандемията и скока на цените

2448
Файненшъл таймс: Българските избиратели очакват от новата власт да укроти пандемията и скока на цените
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

В неделя българите дадоха неочакван тласък на новата центристка политическа сила "Продължаваме промяната" (ПП), която може да сложи край на политическата безизходица, почти парализирала управлението в балканската страна и оставила я изложена на най-смъртоносната вълна от коронавируса в света през последните седмици.

След третия парламентарен вот в страната през тази година екзитполовете показаха, че ПП е получила около една четвърт от гласовете - наравно с дясноцентристката партия ГЕРБ на Бойко Борисов. Бившият министър-председател беше свален от власт през април след разрастващи се народни протести срещу корупцията по време на над десетгодишното му управление.

Така наречените партии на протеста и традиционните опозиционни сили не успяха да се споразумеят за коалиция през април, а нови групи като "Има такъв народ" на чалга певеца Слави Трифонов отново не успяха да съставят правителство, след като спечелиха изборите през юли.

The Hill: Нова партия начело с харвардски възпитаници вероятно ще спечели изборите в България

Очаква се нова антикорупционна партия да спечели парламентарните избори в България в неделя, съобщи „The Hill“. Страната с...

Бедната 7-милионна държава в ЕС се бори да повиши най-ниския процент на ваксинация срещу коронавируса в блока, като все още по-малко от една трета от българите са напълно ваксинирани. Това даде допълнителен тласък на ПП, основана от Кирил Петков и Асен Василев, двама възпитаници на Харвард, които участваха в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, и се прочуха с решителните си действия, особено срещу корупцията.

Радев спечели и първия тур на паралелните президентски избори в неделя, показаха екзит половете. Въпреки това на 21 ноември вероятно ще се наложи втори тур, за да се потвърди преизбирането му.

Докато ГЕРБ е отбягвана от повечето други партии, ПП има няколко потенциални коалиционни партньори, сред които либералната Демократична България, популистката партия "Има такъв народ" (ИТН) и Социалистическата партия. Ако се обединят, партиите ще имат парламентарно мнозинство от около 55%, показват екзитполовете.

ПП е провела предварителни разговори с няколко от тези партии, заяви 41-годишният Петков пред „Файненшъл Таймс“ преди вота. Докато Демократична България е лесна партия, останалите може да се окажат по-трудни за привличане в коалиция, призна той. "По принцип можем да работим или с ИТН, или със социалистите, но при две условия. Първо, ще сменим главния прокурор. И второ, ще имаме антикорупционна агенция. Много силна такава. Искам през следващите четири години да напишем успешна история за това как една малка държава е изкоренила корупцията за супер кратко време", каза Петков.

Демократична България ще си сътрудничи с Петков, заяви нейният лидер Христо Иванов. Социалистите също биха обмислили съвместна работа на базата на разговори за обща програма, заявиха от партията. ИТН не отговори на запитванията на ФТ за коментар.

Сръбският печат за изборите у нас: Нова партия печели вота, Борисов няма никакви шансове

Сръбските медии подробно информират за резултатите, както от предсрочните парламентарни избори, така и от първия тур от президентските ...

Въпреки че коалицията, водена от ПП, вероятно ще включва четири групи, избирателите очакват от политиците да преодолеят различията и да представят работеща изпълнителна власт, за да укротят пандемията и да се преборят с огромното увеличение на цените на енергията точно в началото на зимата.

"Припокриващите се кризи - Ковид, енергийната криза, липсата на бюджет за следващата година - подхранват много високото ниво на очакване за по-голяма гъвкавост", каза Боряна Димитрова, директор на Алфа Рисърч. "Няма да е възможно да има много силни червени линии и много конфликти, както през лятото." Тя допълни, че коалицията вероятно ще бъде нестабилна и е много вероятно да има нови избори още следващата година.

"Но поне през зимата трябва да имаме правителство", добави тя. "Колкото и трудни да са преговорите."

----------------------------------------------

Анализът е на Мартон Дунай, „Файненшъл Таймс“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com