Франция не е расистка (или може би е)

6609
Франция не е расистка (или може би е)
Снимка: Getty Images/Guliver

По време на първия кръг от местните избори във Франция на 6 декември националистко-популисткият Народен фронт (НФ) спечели 28% от гласовете и се нареди на първо място в 5 от 13 региона на страната. Този резултат предизвика силна реакция във Франция и също така беше обсъждан в страните с мюсюлмански мнозинства, включително Турция, защото една от основните пропагандни теми на ФН е точно присъствието на мюсюлмани във Франция. Да се опитаме да видим нещата по-ясно чрез организиране на някои данни. 

Първо ще минимизирам значението на тази победа, после ще го максимализирам. Ако искате да мислите, че тези резултати не са толкова важни, тогава прочетете първата половина, а ако искате да мислите, че става дума за историческа катастрофа, моля прочетете втората половина. 

Втори тур на местните избори във Франция

Вторият тур на регионалните избори във Франция днес ще покаже дали крайнодесният "Национален фронт" ще трансформира нарастващата си поп...

Тези резултати не трябва да се преувеличават: 

1. Това са „регионални избори“. Не общи, не общински, не президентски. Истина е, че след 1981 г. Франция влезе в процес на децентрализиране и „регионите“ са по-мощни, отколкото са били през 70-те години. Например „региони“ отговарят за междуградския транспорт, плановете за икономическо развитие, сградите на народната просвета (само сградния фонд, а не самото образование). Но все пак тези избори не са толкова важни, колкото президентските или общинските. От друга страна, с неотдавнашната реформа, Франция е разделена на 13 "велики региони", обединяващи стари малки региони. В тази страна, където регионалната идентичност все още е много силна, избирателите все още не са го разбрали. 

2. Традиционно междинните избори във Франция са повод за изпращане на "предупреждение" към управляващата партия. С други думи, по традиция, ако една лява партия управлява страната, избирателите гласуват за дясна партия и обратно. И сега това е силно предупреждение към Социалистическата партия (СП) и президента Франсоа Оланд. СП получи само 23% като трета по резултат партия. 

3. Отново, обикновено тези регионални избори не мобилизират електората във Франция. На регионалните избори през 2010 г. само 47% от избирателите гласуваха. През 2015 г. числото е малко по-високо и е 49 на сто. С други думи 28-те процента от гласовете, получени от НФ, са 28% от 49% на електората. Което математически означава, че само 13% от френския електорат гласува за НФ. 

4. Тези избори са в два кръга. Като цяло, по време на такъв вид избори, на първия кръг избирателите протестират, а на втория техните партии биват отстранявани. За традиционните партии има няколко възможности. Партията на трето място може да се изтегли в полза на втората или няколко партии имат възможността да формират нова смесена листа. Дори ако НФ се окаже на първо място в шест региона на 6 декември, следващата неделя те ще имат възможността да спечелят два (или може би три) региона. 

Френският премиер предрече гражданска война в страната заради Марин льо Пен

Френският премиер Манюел Валс предсказа, че в страната може да избухне гражданска война. Той заявил това в ефира на радиостанцията "Фра...

5. И, на последно място, Франция има солидни, с дълбоки корени институции и разделение между властите. Така че победата на една партия на регионални избори не може да промени системата, чрез която са защитени човешките права. 

Тези резултати са повратна точка: 

1. За първи път НФ се превръща в политическата партия на върха във Франция. В някои региони тя получи 40%. Това означава, че във Франция, както и в други части на Европа (Унгария, Турция...) политиките на популизъм и идентичност са започнали да работят. Това е потенциално опасно. 

2. Погрешно е при тази победа да бъде взимана предвид само ролята на терористичните атаки в Париж. Този аргумент рискува да засенчи някои структурни проблеми на френската политика, които съществуват от 1980 г. насам. За 30 години НФ е бил в постоянна прогресия. Социалистическата партия е социалистическа само като име, а либералната десница става, особено след бившия президент Жак Ширак и още повече след бившия президент Никола Саркози, копие от НФ. Копията укрепват успеха на оригинала. Винаги. 

3. От началото на века левите партии станаха по-капиталисти от капиталистите, а десните партии станаха по-националистки от националистите. Те се опитват да използват еднакви квалификации с НФ с цел да придобият неговите гласове и, правейки това, те изоставиха много от своите ценности. 

Франция внесе резолюция за отмяна на антируските санкции

Бившият министър на транспорта на Франция, сега депутат от Националното събрание на страната от Републиканската партия Тиери Мариани, в...

4. След 1984 г. подкрепата за НФ значително се увеличи; само атаките в париж не могат да обяснят това. Между другото в Париж подкрепата за НФ на последните избори беше едва 18%, пътища назад от националните резултати. 

5. След пенсионирането на основателя на НФ Жан-Мари льо Пен, много добре познат с неговия антисемитизъм и национализъм, неговата дъщеря Марин льо Пен създаде по-модерен облик на партия и я прецентрира. Вече не е възможно да бъде демонизиран НФ, който сега е утвърден сред долните класи и дори в средната класа. Тези гласоподаватели страдат икономически и са против Европа и срещу политиките за имиграцията. НФ вече не е средство за противопоставяне; той се превръща в „надежда“. 

Да приключваме. Както можете да разберете, не считам, че резултатът от този първи кръг ще бъде краят на френския модел. Но вярвам, че ако традиционните политически партии не реинтегрират своите исторически ценности (социализъм за Социалистическата партия и голизъм за Голистката партия!), НФ, рано или късно, ще управлява страната и ще има възможността да погребе тези ценности. 

Коментарът на Самим Акгьонюл е публикуван в турския вестник Today's Zaman. Източник: БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари