Голямата борба започна - да има минимална данъчна ставка за бизнеса в цял свят

2299
Голямата борба започна - да има минимална данъчна ставка за бизнеса в цял свят
Снимка: iStock

По-ефективно събиране на данъци - това изглежда голямата цел, която става все по-наложителна и с избухването на пандемията "COVID-19". Защото големите международни компании намират много юридически вратички по отношение на данъците предвид глобалната си активност и успяват да се отърват от част от обществения си дълг.

Създаването на универсален протокол, който да попречи на компаниите да търсят задоволителна данъчна юрисдикция, не е нова идея. В отговор на нарастващия натиск за налагане на данък върху цифровите услуги, предлагани от големи технологични компании като Google и Facebook, които продават стоки и услуги по целия свят, Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) се опитва да постигне консенсус за това как да го направи. И къде, пише Deutsche Welle, цитирана от БГНЕС.

ЕК предлага нов корпоративен данък върху оборота на големите компании на единния пазар

Нов корпоративен данък може да набере около 10 милиарда евро годишно за подпомагане финансирането на стимулиращите икономически планове...

В разговорите е разгледан вариантът за международен минимален данък за компаниите. Засега не е постигнато споразумение.

Пандемията доведе света до кръстопът. През последната година световната икономика е напълно объркана. Милиони хора са съкратени или трябва да затворят окончателно бизнеса си. Милиони изпадат в бедност. Правителствата отчаяно търсят ликвидност. Така че заглавията, които обявяват, че големи мултинационални компании като Nike и FedEx избягват федералния данък върху доходите, не звучат добре. И не бива.

Подобно на часовниковия механизъм, компаниите ще издават успокояващи изявления, че "спазват всички държавни, федерални и международни разпоредби". Само защото възстановяванията, приспаданията или освобождаванията са законни, не ги прави правилни, особено в момент на огромни човешки страдания и исторически глобален дълг.

В САЩ, търсейки ликвидност, за да компенсира огромните разходи, причинени от COVID-19, администрацията на Байдън обяви, че ще увеличи ставката на корпоративния данък от 21% на 28%, и обеща национален минимален данък, за да сведе до минимум тези, които не плащат нищо. Това е добре дошла промяна. Сега трябва да се приложи. Данъчните органи трябва да разполагат с адекватно финансиране и средства.

Укриването на корпоративен данък обаче е много по-широк проблем и министърът на финансите на САЩ Джанет Йелен отбеляза, че ѝ е писнало от безкрайни разговори. Тя ще хване бика за рогата и ще отнесе проблема до колегите си от Г-20, за да намерят решение.

Борис Джонсън отлага намаляването на корпоративния данък

Британският премиер Борис Джонсън заяви в понеделник, че правителството отлага по-нататъшното намаляване на корпоративния данък. "Ние ...

"Ние също трябва да излезем от 30-годишни намалени корпоративни данъчни ставки. Става въпрос да гарантираме, че правителствата имат стабилни данъчни системи, които генерират достатъчно приходи, за да инвестират в основни обществени блага и да реагират на кризи и че всички граждани справедливо споделят тежестта на финансирането на правителството", написа тя в Туитър.

САЩ не само разглеждат собствените си компании, но планът е да настояват за глобален минимален данък, който да попречи на компаниите да отидат в други страни в търсене на по-ниски данъци. Без значение къде твърдят, че са базирани, те ще трябва да платят. Отнася се за страни като Ирландия и данъчните убежища в Карибите и Европа. Той е насочен и към големите американски технологични компании, които изпращат "хонорари" по целия свят, независимо къде всъщност, правят парите.

Това ще бъде трудна работа за Америка и Йелън знае, че страната не може да го направи сама. "Доверието в чужбина започва с доверие у нас", пише тя. Актуализирането на данъчния кодекс на САЩ ще бъде сигнал за другите.

САЩ имат възможност да използват "тояга" - неотстъпчивите страни, особено тип "данъчен рай", могат да бъдат санкционирани, като бъдат спрени да правят бизнес в САЩ или от американската банкова система, което затруднява достъпа им до долари.

Бизнесът се оплаква от сегашния лош растеж и умората от пандемията. За тях не е моментът да променят правилата. Както минималният данък у дома, така и глобалната версия могат да ги принудят да плащат повече от чуждестранните компании. Въпреки че бързият поглед към историческите книги показва, че досега компаниите се адаптират добре.

Ирландия на съд - не е събрала и едно евро от глобата от 13 млрд. евро на Apple

Европейската комисия се обърна към Европейския съд и заведе дело срещу Ирландия заради Apple. Причината – Дъблин не е успял да въ...

Дори ако данъците бяха по-високи в Америка, това би могло разглеждани като разходи за правене на бизнес в най-голямата икономика в света. Разход, който в крайна сметка вероятно биха платили повечето компании.

По-бедните страни също биха могли да се възползват от това, че не се налага да предлагат ниски данъчни ставки, за да привлекат бизнеса. Един общ глобален стандарт би помогнал да попълни оскъдната обществена каса. Дори за богатите страни допълнителните и постоянни данъчни приходи биха били добре дошли в момента.

Въпреки това, за да работи всеки международен регламент, повечето страни по света трябва да приемат и започнат да прилагат закона едновременно. Затова от САЩ се очаква повече в преговорите. Ще бъде трудна битка; най-трудното ще бъде да се установи данъчна ставка, която да се приема от всички.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com