Гърция търси подкрепа от Русия и Франция в борбата си с Турция

2083
Гърция търси подкрепа от Русия и Франция в борбата си с Турция
Снимка: Pixabay

От няколко месеца кибератаките на турски хакери срещу официалните уебсайтове на гръцкото правителство станаха ежедневи, пише изданието Le Figaro, цитирано от агенция "Фокус".

Засегнати са почти всички държавни институции, включително парламентът, Министерството на външните работи и дори специалните служби. Според изданието пиратите използват подписи с препратки към Османската империя и изпращат изображения на герои или реликви с насложени националистически песни. Те оставиха същите лозунги на страниците на социалните мрежи, собственост на лидерите на страната. Подобни действия създават атмосфера на постоянно сплашване. 

В Гърция с маски и в автомобилите

Във връзка със затягането на мерките срещу разпространението на коронавируса в Гърция и техния засилен през последните дни контрол обръ...

Виртуалните набези са подкрепени от реални нарушения на гръцкото морско и въздушно пространство. И така, на 27 ноември 2019 г. Анкара подписа споразумение в Триполи, признато от международни организации за незаконно, за да лиши Гърция от специална икономическа зона между Либия и Турция. Въпреки активната критика от Атина и Европейския съюз, това споразумение остава в сила и позволява на турския лидер Реджеп Тайип Ердоган да изпраща сондажни кораби в Егейско море, чието дъно е богато на находища на въглеводороди.

Този период на напрежение между двете страни е най-дългият в съвременната история и става все по-опасен, според Ангелос Сиригос, депутат от Консервативната управляваща партия „Нова Демокрация“ и професор по международни отношения. Експертът отбелязва, че войнствената реторика на Турция се подкрепя от военни кораби, които придружават изследователския кораб и застрашават гръцкото морско пространство. Освен това Анкара увеличи броя на заявленията за военни учения в Егейско море. „Гръцкото правителство започва да губи търпение и в отговор реквизира цялата армия в региона“, каза Сиригос. „Въпреки това, досега, във всеки случай, тя прави всичко възможно да отговори с дипломатически средства“. 

Френският вестник съобщава, че в понеделник руският външен министър Сергей Лавров е бил на еднодневно посещение в Атина. Пътуването беше особено забележително на фона на разрива в отношенията между Гърция и Русия, след като двама руски дипломати бяха изгонени от Атина през 2018 г. Въпреки това, обяснява Ангелос Сиригос, Москва е недоволна от това, че Анкара се намеси в конфликта в Нагорни Карабах и открито подкрепя Азербайджан, докато руснаците са солидарни с Армения. „Да не забравяме, че Турция, дори и да не го призна, е отговорна за един от най-мащабните геноциди на XX век - арменския геноцид“, припомня специалистът.

По този начин ситуацията сега е благоприятна за Атина, която побърза да приеме топло руския външен министър. Лавров заяви, че Гърция „има пълното право да използва 12 морски мили морско пространство, отпуснати от Конвенцията на ООН за морското право от 1982 г.“ В статията се посочва, че Гърция наистина е единствената държава в света, която не използва половината от това пространство, за да не провокира съседна Турция. Правителството на Кириакос Мицотакис може да втвърди позицията си, но засега осъжда нарушенията на морското и въздушното пространство и призовава европейските си партньори да наложат санкции срещу Анкара.

Португалски товарен кораб се сблъска с гръцки миночистач, има ранени

Двама моряци бяха ранени, когато тази сутрин товарен кораб протарани миночистач на гръцкия флот пред пристанището на Пирея, съобщава БГ...

Както подчертава обаче Ангелос Сиригос, Ердоган знае, че ЕС няма да посмее да наложи санкции толкова лесно: шест държави, включително Германия и Испания, се противопоставят на това, които имат различни и специфични интереси. Атина обаче не се отказва и активно работи по съвместен договор за отбрана с Франция, като изяснява техническите подробности, за да получи 12 френски изтребители Rafale възможно най-скоро. Скоро страните ще подпишат споразумение за доставката на шест нови модела бойни самолети, уточнява още Le Figaro.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари