Има ли Кремъл мотивация да се промени?

2098
Има ли Кремъл мотивация да се промени?
Снимка: Getty Images/Guliver

Кремъл няма мотивация да се променя, пише руският вестник „Новая газета“ в материал, представен без редакторска намеса.

Останкинската окръжна прокуратура в Москва призна, че е имало нарушения в действията на полицията по време на шествието в подкрепа на Иван Голунов на 12 юни. По-специално, загрижеността на прокурорите е причинила неоправдано жестоко задържане на непълнолетно лице. Законосъобразността на действията на силите за сигурност срещу протестиращите в момента се проверяват в следствената комисия.

Русия обещава реципрочен отговор на разполагането на ракети със среден обсег от НАТО

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви днес, че алиансът ще реагира с координирани „защитни” мерки, в случай н...

Почти едновременно съдът в Екатеринбург за първи път оправдава един от защитниците на обществения парк Дмитрий Молодцов, обвинен в нарушаване на правилата на събиране на хора (чл. 20.2, част 5 от Административния кодекс). Видеоклипът служи като доказателство за невинността на Молодцов, от който е ясно: той е минавал покрай митинга, спрял да гледа, отишъл при протестиращите, след което бил задържан.

Хуманизмът на прокуратурата и на съда, който, противно на всички очаквания, стигна до защитата на правата на гражданите, провокира разговори за ново "размразяване". Думите за което - отчасти на шега, и отчасти сериозно - се появяват в социалните мрежи всеки път, когато властите правят нещо, което не е съвсем човекоядно.

Ако погледнете, „размразяването“ е една от най-тъмните концепции на руската политическа история.

След смъртта на кървавия тиранин, който управлявал десетилетия, страната беше толкова изтощена, че властите трябваше да дадат шанс на хората да си поемат дъх. Но размразяването никога не рискува да стане истински извор и за краткосрочното затопляне на политическата атмосфера дойдоха нови студове. Климатът остана арктически, защото съветското правителство до средата на 80-те години нямаше сериозни причини за промяна, допълва агенция Фокус.

И днес в дежурната шега, например, след законодателното разрешение на гражданите да събират мъртва дървесина, е имало размразяване, има малко повече смисъл, отколкото може да изглежда на пръв поглед. На хората е ясно, че дори полезните мерки на властите (които, разбира се, не са за отсечени дървета), се изправят срещу „цялата система”. Така че козметичните мерки като частична декриминализация на член 282 от Наказателния кодекс не допринасят за реални промени.

Ето кои целувки предпочитат руснаците

Руснаците не намират за нормално двама мъже да разменят приятелска целувка при среща, пише Риа Новости. Само 11% от анкетираните в проу...

“Случаят Голунов” показа, че властите се интересуват от определен диалог с обществото. Но само в отделни случаи, които не променят цялата картина.

И в никакъв случай не се поставя под въпрос аксиомата, че страната се движи по единствения правилен курс под ръководството на незаменими професионалисти. Досега реформата в законодателството за борба с наркотиците, която позволява без никакви затруднения, да се подхвърлят „доказателства“, беше сведена до уволнението на няколко полицейски генерали. В същото време, „Новая газета“ и изданието „Проект“, които възстановиха хронологията на освобождаването на Голунов, доказват доста убедително: генералите бяха наказани не толкова заради произвол, колкото за заблуждаване на политическото ръководство на страната относно доказателствата по делото на журналиста.

Тезата, че пропастта между властите и реалността нараства, се потвърждава от начина, по който започна предизборната кампания. Политическите технолози в Кремъл я провеждат по традиционни методи: сякаш подкрепата на вертикалната власт е на нивото от 2007 г. и в страната няма особени икономически проблеми. Гигантската пропаст, цял каньон, може да бъде намерен в последната статия на Дмитрий Медведев за актуализирането на „Единна Русия“, където има модни думи от неговото президентство, като хаштаг, но няма и дума за реалните проблеми на партийната система.

Както в съветските времена, Кремъл през 2019 г. вече няма мотивацията да се промени и развие страната. Ново искане за промяна сега може да бъде формулирано само от самите граждани. И това вече няма да бъде размразяване.

Вижте историята на безпрецедентното обединяване на руските журналисти в защита на техния колега в статията ТУК

Русия напусна Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег

Руският президент Владимир Путин подписа закон за прекратяване на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег (ДРСМ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари