Руски медии се обединиха срещу скандалния арест на журналиста Иван Голунов

4280
Руски медии се обединиха срещу скандалния арест на журналиста Иван Голунов
Снимка: Facebook

Руските медии "Ведомости", "Коммерсант" и РБК за първи път в историята ще излязат с една първа страница в подкрепа на журналиста Иван Голунов.

Вечерта на 8 юни Никулинският съд в Москва изпрати журналиста Иван Голунов под домашен арест. Срещу него е повдигнато обвинение за търговия и съхранение на наркотици. Ако бъде доказана вината му го заплашват от 10 до 20 години затвор. В съда Голунов пледира, че е невинен и заяви, че е бил заплашван във връзка със свое разследване за връзка на сътрудници на федералната служба за сигурност (ФСБ) с погребалния бизнес. Медията, за която работи - Meduza.io излезе с изявление, че заплахите са получавани в продължение на 13 месеца. Изданието обеща да приключи разследването на Голунов с помощта на други журналисти от други медии.

Задържаха разследващ корупционни схеми журналист в Москва

Руски журналист, разследващ корупционни схеми по високите етажи на властта беше арестуван в Москва, съобщава Би Би Си. Иван Голунов, 36...

Фактическото задържане на Голунов се случи през деня на 6 юни в Москва. От полицията съобщиха, че у него са били открити наркотици (метилефедрон с маса 4 г), а в квартирата му са намерени 5 г кокаин. Според журналиста наркотиците са били подхвърлени. Голунов алармира и за това, че при задържането му и разпита е бил удрян и обиждан, а идването на адвоката му е било забавено.

Полицията разпространи снимки от обиска в дома му, които по-късно се оказаха, че не са от квартирата на журналиста. От полицията признаха, че е станала грешка и е стартирана служебна проверка.

През деня на 8 юни срещу Голунов е повдигнато обвинение за незаконно производство, съхранение и разпространение на наркотични вещества в голям размер, съобщи неговият адвокат Олга Динзе. Лекар е констатирал съмнение за счупени ребра, сътресение на мозъка и е установил хематом на главата. След преглед в болница Голунов е откаран в съда. На 8 юни вечерта съдът даде 2 месеца домашен арест на Голунов.

Протести в защита на журналиста

На 7 юни в Москва се проведоха серия протести в защита на журналиста. Някои от участниците бяха задържани от полицията, но по-късно са освободени. Протести имаше в Санкт Петербург и други градове на Русия, пред сградите на посолствата на Русия в Украйна и в САЩ. 

Русия и Китай - новият алианс на века

Тази седмица западните съюзници се събраха във Великобритания и Франция, за да отбележат най-големия морски десант в историята. Но дале...

На 8 юни протестите продължиха пред сградата на Никулинския съд в Москва. В подкрепа на Голунов се обявиха много журналисти, както и Ксения Собчак. 

В своя позиция от Amnesty International заявяват, че обстоятелствата по задържането на Голунов "изглеждат като начин за оказване на натиск върху независимите медии в Русия." 

Режисьорът Павел Рунгин нарече "историята с подхвърлените наркотици провокация." Това е ясно на всички, заяви той за РБК. "Най-много ме поразява това, че той е бит. Че практиката на измъчванията в Русия се превръща в норма и никой не се учудва от това."

Министърът на външните работи на Великобритания Джеръми Хънт изяви безпокойството си във връзка със задържането на Голунов и допълни, че журналистите не трябва да се боят от отмъщение. 

При откриването на кинофестивала "Кинотавър" актьорът Константин Хабенский разказа за "опита да се затвори неудобният журналист, който се опитва да казва истината. Ако това се случи, то утре и този фестивал може да стане неудобен по същата причина."

Журналистът Христо Гешов, обявен за издирване, е открит

Журналистът Христо Гешов, който вчера бе обявен за национално издирване, е открит. Според главният редактор на врачанското издание "Зов...

Реакцията на властите

Кметът на Москва Сергей Собянин поиска от началника на московското МВР делото на Голунов да бъде разгледано максимално обективно. Генералният прокурор на Русия Юрий Чайка заяви, че не знае за задържането на Голунов. Говорителят на руския президент Владимир Путин Дмитрий Песков каза, че в Кремъл само са чули за случилото се.

За какво пише Голунов?

Иван Голунов е работил в РБК, Forbes, ТВ "Дождь", "Ведомости", а в момента е автор на руското издание "Медуза". Занимава се с разследвания, свързани с московските чиновници и бизнес. Един от героите на неговите публикации е заместник-кмета на Москва Пьотр Биюров. Голунов пишеше за бизнеса с погребални услуги и сметищата. Последно той е работил върху разследване, посветено на злоупотребите на московския пазар за ритуални услуги.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа