Ирини Зикидис: Политическият елит на България проспа важни процеси в Турция

6884
Ирини Зикидис: Политическият елит на България проспа важни процеси в Турция
Снимка: iStock/Guliver

През август 1071 селджукските турци разгромяват Византийската империя в битката край Манцикерт. Това поражение бележи началото на упадъка на Византия, завършил след години с падането на Константинопол и възхода на Османската империя.

Преди броени дни турски политически лица публикуваха картата на Велика Турция. Това не е кой знае каква новост, защото тази карта започна да се появява периодично последните 10 години в турски учебници или официални изяви, пише Ирини Зикидис в социалната мрежа фейсбук.

Отново заплахи между Турция и Гърция за Източното Средиземноморие

Гърция ще загуби, ако продължи да предприема стъпки за засилване на напрежението в Средиземно море. Това заяви говорителят на турското ...

Не знам колко от вас си дават сметка какво представлява Турция на Ердоган, която днес реално е пред война с Гърция. Само знам, че аз вече 10 години крещя едно и също, докато нашата невежа политическа пасмина и прислужващата й общественост, твори глупост след глупост. Ще ме извинявате, ама ще се самоцитирам:

ТУРЦИЯ НА ЕРДОГАН

За последните години, Ердоган крачка по крачка демонтира цялостния модел завещан от Ататюрк, базиращ се на секуларизъм и турски национализъм, и го замени със старата османска имперска идея, като предяви претенции за политическо и икономическо влияние върху същите територии, върху които някога е властвала империята.

Политиката на Турция "Zero problems with the neighbours" е мъртва. Ердоган е умен, безкрайно гъвкав политик, който може да влезе във всякакви временни съюзи, докато методично и безмилостно постига целите си.

Атина обяви готовност да защитава териториалната си цялост

Атина е в готовност да защитава териториалната си цялост, но призовава Турция да намали напрежението в Егейско море, за да се премине к...

Политическият елит на България проспа всички процеси в Турция през последните 10 години и дори се опита да инициира няколко нечувани глупости: възлагане на Турция да пази небето ни; създаване на обща флотилия с Турция срещу Русия и нещо, което аз считам за тежко национално предателство – представянето на книгата на Давутоглу ‘Стратегическа дълбочина’ под аплодисментите на депутати и журналисти, в които има следните забележителни цитати “Мюсюлманските малцинства са фундамента на политическото влияние на Турция на Балканите.

Турция трябва непрекъснато да се стреми към получаването на гаранции, които ще й предоставят правото на намеса по въпросите на мюсюлманските малцинства на Балканите”. Прелестно. И единственият човек, който вдигна вой до бога бях аз, докато охранените журналистки пишеха, че са ‘спокойни с надежден и стабилен съсед като Ердоган’. От своя страна, щедрите грантове от НПО-та вдъхновиха немалък брой експерти да се упражняват с болезнената, не чак толкова далечна история на изстрадала България.

А сега хубаво разгледайте картата, добавя тя и я прилага.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари