Как и защо най-близкият съратник на Путин Дмитрий Козак изпадна в немилост

19334
Как и защо най-близкият съратник на Путин Дмитрий Козак изпадна в немилост
Снимка: government.ru / CC BY 4.0

Близък съратник на Путин от дните му в кметството на Санкт Петербург, който две десетилетия заема ключови постове в Кремъл и правителството и изпълнява най-важните задачи на президента, изпадна в немилост след началото на руската инвазия в Украйна. Дмитрий Козак беше привърженик на споразумението чрез преговори. Путин избра войната и техните позиции за Украйна се разминаха, пише руската служба на ВВС.

Възрастна жена в люляков халат с яркожълти слънчогледи и шал плаче, докато седи на фотьойл. Тя е записала видеообръщение от украинското село Бандурово, в което се обръща към някакъв Митя и го моли да спре войната. През 60-те години тя е учителка в класа, в който учи този Митя.

„Митя, опитвах се да ви обясня всичко, за да го разберете. Сега ми обясни, дете: що за война е това? Кому е нужна? На колене пред цяла Украйна бих застанала и бих искала прошка, че не съм добавила нещо към вашето възпитание, нещо съм пропуснала... Не знам какво друго да кажа. Не разбирам тази война. И не мога да разбера, че ти си в противоположния лагер – друг от този, където са твоите съученици, нашите хора и аз също!”, със сълзи произнася тя на украински.

Днес Митя е Дмитрий Николаевич Козак, високопоставен служител на Кремъл, който представлява Русия в преговорния процес за Донбас от 2020 г. Той е роден и израснал в Украйна.

Жената, която произнася думите, адресирани до Козак, е неговата класна ръководителка Наталя Гавриловна.

В немилост

Дмитрий Козак е много близък до Путин. Руският президент му е възлагал много важни задачи.

През последните няколко години Козак е работил като заместник-ръководител на президентската администрация. На тази позиция той беше ключов куратор на украинското направление, в което основната цел на Кремъл беше да реинтегрира чрез преговори двете самопровъзгласени формирования, контролирани от проруските сепаратисти в Донецка и Луганска област, обратно в състава на Украйна. И да го направи по условията на Владимир Путин.

Кремъл така не успя да постигне целите си за осем години. И това въпреки факта, че след признаването от Съвета за сигурност на ООН на вторите Мински споразумения, сключването на които през 2015 г. Путин смята за своя лична безусловна победа, успехът му се стори неизбежен и само въпрос на време.

След началото на инвазията на руската армия в Украйна на 24 февруари Козак де факто беше отстранен от украинското направление на работа и изключен от информационния дневен ред с решение на президента, съобщават източници на руската служба на ВВС. Те обясняват това с недоволството на президента, който окончателно изгубил търпение, разочаровал се от дипломатическото регулиране и избрал военния, силов път.

За изпадането в немилост на Козак пред ВВС разказват двама високопоставени служители, които лично го познават. Те остават анонимни поради опасения за тяхната безопасност и бъдеща кариера.

„Козак като бюрократ се застъпваше за продължаване на работата в „нормандски формат“, за преговори по изпълняването на Минските споразумения. Той смяташе, че е необходимо повече време – и ще бъде възможно да се постигне известен успех. Но Татко (така много руски чиновници често наричат Владимир Путин) към този момент вече беше в друга модалност. Наистина възникна нещо като немилост. На Съвета за сигурност той (Козак) беше отрязан доста грубо (от Владимир Путин)“, казва източникът.

Независимо че „нормандският формат“ и „минският процес“ бяха напълно анулирани след началото на войната, именно Козак по силата на своята позиция беше логичният избор като представител в преговорите за условията за прекратяване на войната, казва вторият събеседник, визирайки неочакваната поява на Владимир Медински начело на руската делегация.

"Изчезването на Козак от дневния ред за Украйна е много странна история. Ако не е немилост, тогава какво е? В един момент човекът е заместник-ръководител на президентската администрация и под негово подчинение са два специализирани отдела", отбелязва източникът.

Последното споменаване на Дмитрий Козак в контекста на Донбас и Украйна е от 21 февруари, деня, когато се проведе извънредно заседание на Съвета за сигурност, на което всички участници се изказват в подкрепа на признаването на независимостта на ДНР и ЛНР.

През януари и февруари медиите писаха много за преговорите по изпълнението на Минските споразумения, в които участва чиновникът. Но след началото на руската инвазия в Украйна има само няколко съобщения в медиите, в които той се споменава. И нито едно в контекста на Донбас.

Сега работата на Козак се извършва от Кириенко

В момента Кремъл вече не се нуждае от услугите на Козак в посока работа с окупираните украински територии.

"Сега политиката там се курира от Сергей Владиленович (Кириенко). Вие видяхте, че той вече пътува там, провежда срещи", казва друг източник, близък до Кремъл.

Руската служба на ВВС не е успяла да получи коментар от Дмитрий Козак или негов представител. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не отговорил на молбата за коментар.

Един от служителите на Кремъл казва обаче, че всъщност "минският формат" е загубил своята актуалност след 24 февруари, а не че Козак е намалил активността си в работата. Той коментира и информацията за "немилостта".

"Преговорите, за които отговаряше Козак, приключиха. Точка. Как може да се коментира думата "немилост" в XXI век? Ние не живеем при царизъм", каза той.

Официално Кремъл все още не е потвърдил прехвърлянето на работата в посока Донбас към Кириенко. Но в края на април изданието РБК пише, че фактически тези промени вече са настъпили.

През последните седмици Кириенко, заедно със своите подчинени, поне два пъти посещава Донбас и Мариупол със задачата да осигури честването на 9 май и да регулира референдумите за присъединяване на тези територии към Русия. Той също така започва да координира икономическото възстановяване на окупираните територии.

Какво прави Козак сега?

Сега правомощията на Козак в Кремъл са силно орязани, казва източник на ВВС. От областите, които са му били официално поверени, е иззета не само Украйна. Друг важен блок - Приднестровието - де факто също му е отнет и предаден на силите за сигурност.

"Сега с Приднестровието се занимават съвсем различни хора, които нямат нищо общо с цивилните. Сега няма време за политическо регулиране там", казва източникът.

Ситуацията в този непризнат регион също се изостри сериозно след 24 февруари. Преди две седмици неизвестни обстреляха с гнатомет офиса на местната служба за сигурност и извадиха от строя няколко големи ретранслаторни антени.

На крачка ли е Молдова от война? Четири версии за ескалация в Приднестровието

Русия традиционно обвини Запада за тези действия. Западното разузнаване, напротив, твърди, че обострянето там е от полза за Кремъл, а една от военните цели на Путин е опит да пробие коридор от Донбас до Приднестровието. За това говори и заместник-командващият войските на Централния военен окръг генерал Минекаев.

Формално две подразделения на Кремъл все още са подчинени на Козак - управлението за гранично сътрудничество и управлението за междурегионални и културни връзки с чужбина (фокусира работата върху страните от ОНД). Предишният куратор на подконтролните на Москва сепаратистки територии на Донбас Владислав Сурков отговаряше само за един от двата отдела. След пристигането на Козак сферата му на влияние става два пъти по-голяма от тази на неговия предшественик.

Подчинените му управления играят ключова роля във формирането на позицията и политиката на Москва спрямо бившите съветски републики. Освен по Украйна, неконтролираните от Киев територии на Донбас, както и Абхазия и Южна Осетия, те работят върху Молдова и Приднестровието.

В резултат от 24 февруари заместник-ръководителят на администрацията е на „вътрешно изгнание“, просто спрели да му се обаждат за повечето събития, уточнява източник на ВВС, запознат с чиновника. Оставили му предимно работа на бюро и няколко проекта. По-специално той „водел“ изборите в Южна Осетия и продължава да се занимава с Абхазия.

„Дмитрий Николаевич просто ходи на работа. Същото беше и със Сурков, когато вече не беше канен на съвещания и изобщо никъде. Само едното управление там върши нещо вяло по Южна Осетия и Абхазия“, казва източникът.

Козак – украинец, изпълнител на ключови заповеди на Путин

Дмитрий Козак е роден в Кировоградска област на Украйна. Там го познават и още го помнят. През 2021 г. украинската служба на ВВС, докато подготвя репортаж от тези места, успява да открие учителката на Козак и негови далечни роднини, които все още живеят в село Бандурово.

След като завършва училище и служи в специалните части на ГРУ, той се премества в Ленинград и постъпва в юридическия факултет на Ленинградския държавен университет. А след дипломирането си, преминавайки през прокуратурата, той получава работа в Общинския съвет на Ленинград. Оттогава кариерата му върви нагоре и винаги е била неразривно свързана с Путин.

За тези години Козак си изгражда имиджа на брутален човек, на когото може да бъде поверено решаването на всеки въпрос и той ще се „оправи“ с него.

Приписват му няколко ключови постижения в новата руска история. По време на първия мандат на Владимир Путин Козак помага на президента да изтръгне властта от тогавашните по-независими и мощни губернатори, като по този начин помага за изграждането на авторитарна вертикала в Русия.

В същите тези години той е близо до решаването на въпроса с Приднестровието. Разработеният от него план предвижда превръщането на Молдова в "асиметрична федерация", в която Приднестровието и Гагаузия ще получат специален статут с възможност да блокират законите и решенията на Кишинев, ако ги сметнат за неизгодни за себе си.

Подписването на този документ по-скоро би спряло пътя на Молдова към евроинтеграция, но молдовският президент Владимир Воронин в последния момент отказва да подпише „плана Козак“.

През 2014 и 2015 г. Владимир Путин включва подобен механизъм със „специален статут“ за Донбас в Минските споразумения.

Козак се занимава с въпросите за Украйна от 2014 г. Той получава поръчение да интегрира Крим в Русия и да се занимава с икономическите отношения между Русия и самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР.

Чиновникът е назначен на сегашната си длъжност в началото на 2020 г. след оставката на Владислав Сурков. Путин отново му поверява направлението, което от средата на 2000-те придобива едно от ключовите значения на цялото му дългосрочно президентство.

За разлика от Сурков подходът на Козак е допускал отстъпки, компромиси и дори известен политически риск, пише "Ведомости". Той е бил готов да продължи преговорите, но на 21 февруари, на станалото знаменито заседание на Съвета за сигурност в Кремъл, Путин го кани да докладва оценката си за преговорния процес.

И Козак, гледайки напред в дневния ред, точно преди началото на войната се опива да определи бъдещата съдба на Донбас.

„Владимир Владимирович, тук или по-късно? Просто исках да отговоря на въпроса да присъединим или да не присъединим Донбас, какво да правим с това по-нататък, как да го използваме на преговорите със Запада, защото това е много сериозен проблем“, казва Козак, макар че тогава още не става дума за това. Путин го спира и предлага да го обсъдят по-късно.

Тогава Козак изглежда като единствения човек с някаква собствена независима позиция. Но това едва ли ще успокои учителката му Наталия Гавриловна.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Бивш министър на отбраната на ДНР към Путин: Покажете главата на този, който ви излъга за ситуацията в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари