Бивш министър на отбраната на ДНР към Путин: Покажете главата на този, който ви излъга за Украйна

72979
Бивш министър на отбраната на ДНР към Путин: Покажете главата на този, който ви излъга за Украйна
Снимка: Dom kobb / CC BY-SA 4.0

Бившият министър на отбраната на Донецката народна република, активен участник в събитията в Донецка област през 2014 г., който не крие факта, че благодарение на него са създадени тези „народни републики“ - Игор Стрелков (истинска фамилия - Гиркин) се обърна сурово към руския президент.

Във видеообръщение той изисква Путин да покаже главата на този, който му е дал невярна информация за ситуацията в Украйна, благодарение на което „прос*ахте“ златните дни, когато можеше да бъде извършен „блицкриг“, казва Стрелков.

Мълниеносната война, по думите на Стрелков, не е била осъществена, защото Путин е имал погрешна представа за оперативната ситуация в страната, където са изпратени войските:

„Покажете поне една глава. Ето с какво трябва да започнете: с кадрите. Ако не започнете, войната ще бъде загубена.“

Според Стрелков тази ситуация устройва руския министър на отбраната Сергей Шойгу. И го обвинява най-малкото в престъпна небрежност. „Нямам възможност да го обвиня в предателство, но го подозирам в такова“, казва Стрелков.

Кой е Игор Стрелков

Игор Всеволодович Гиркин, по-известен с прозвището Игор Иванович Стрелков, е руски армейски ветеран и бивш сътрудник на Федералната служба за сигурност (ФСБ).

Според някои Игор Стрелков е патриот, командир и герой. Според други - наемник, терорист и убиец. Зад гърба му са Историко-архивният институт, служба във ФСБ, почасова работа във в. „Завтра“, няколко реконструкторски клуба и пет войни. Москва игнорира съществуването му. Киев чака разплата за „убийства, нанасяне на щети на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, създаване на терористична група, организиране на масови безредици и извършване на терористични актове“.

Ако Стрелков напусне Русия, той незабавно ще бъде задържан и прехвърлен в Хага. Международната следствена група (JIT) смята, че той е един от замесените в свалянето на полет MH17, при което загинаха 298 души. На 22 декември 2021 г. прокуратурата на Нидерландия поиска доживотна присъда за Стрелков. Издадена е международна заповед за неговия арест.

Стрелков изиграва ключова роля в анексирането на Крим от Руската федерация и впоследствие във войната в Донбас като организатор на т.нар. бойни групи на Донецката народна република. Стрелков ръководи група бойци в Украйна, където участва в обсадата на Славянск. По време на битката той увеличава влиянието си и в крайна сметка става фактически военен командир на всички сепаратистки сили в Донбас, което е потвърдено от „премиера“ на така наречената Донецка народна република Александър Бородай, който го назначава за министър на отбраната.

През 2014 г. Стрелков заявява, че „либералните кланове“ (либералната част от руските елити) трябва да бъдат унищожени в полза на „правоохранителните“. На 28 май 2016 г. създава политическото движение „Руско национално движение“, което се застъпва за „обединението на Руската федерация, Украйна, Беларус и други руски земи в единна общоруска държава и превръщането на цялата територия на бившия СССР в безусловна зона на руско влияние“.

Гиркин-Стрелков е санкциониран от Европейския съюз за водещата му роля във въоръжения конфликт в Източна Украйна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа