Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

10030
Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността
Снимка: Getty

Русия не може да победи Украйна или Запада и вероятно ще загуби, ако Западът мобилизира ресурсите си, за да се противопостави на Кремъл. Такава оценка прави американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в нов свой анализ.

Още: Военният лидер на НАТО: Алиансът е готов за пряк сблъсък с Русия

Западът е с много по-голям потенциал от Русия

Съществуващият и скритият потенциал на Запада е в пъти по-голям от този на Русия. Общият брутен вътрешен продукт (БВП) на страните от НАТО, държавите от Европейския съюз, които не са членки на Алианса, и азиатските съюзници е над 63 трилиона долара. Руският БВП е от порядъка на 1,9 трилиона долара. Ако към това число добавим най-близките до Москва сили - Иран и Северна Корея - то те доринасят още съвсем малко материална подкрепа. Китай би дал определени възможности на Русия, но е малко вероятно да го направи. Русия ще загуби, категорични са от ISW.

Схващането, че войната в Украйна не може да бъде спечелена поради доминиращата роля на Москва, е руска информационна операция, която ни дава представа за истинската стратегия на Кремъл и единствената реална надежда за успех.

Още: 25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Кремъл трябва да накара САЩ да останат настрана, което ще позволи на Русия да се бори с Украйна в изолация, а след това да пристъпи към следващите си цели - тях също ще се стреми да изолира. Кремъл се нуждае от това Съединените щати да изберат бездействието и да приемат фалшивата неизбежност, че Русия ще надделее в Украйна. Центърът на тежестта на Владимир Путин е способността му да формира волята и решенията на Запада, Украйна и самата Русия. Следователно най-важната руска стратегия не е военната стратегия на Москва, а по-скоро тази на Кремъл - да ни накара да виждаме света такъв, какъвто той иска да го виждаме, и да вземаме решения в тази генерирана от Путин алтернативна реалност, която ще позволи на Русия да победи в реалния свят, гласи анализът на американските експерти.

Изводът е ясен - Щатите трябва спешно да помогнат на Украйна и да увеличат още подкрепата си.

Още: Франция може да влезе в пряк сблъсък с Русия при срив на фронта в Украйна: Френска телевизия (ВИДЕО)

Стратегията на Кремъл - дай им да мислят върху твоя основа, за да стигнат до твоето решение

Основното усилие на Путин е да принуди САЩ да разсъждават на базата на руските предпоставки за решения, които подкрепят интересите на Русия, а не американските. Кремъл не спори с Щатите. Той се опитва да наложи твърденията за изработеното от Русия представяне на действителността като основа за собствените дискусии на Вашингтон, а след това да позволи на САЩ да разсъждават до заключения, предварително определени от Кремъл. Приемането на предпоставките на Русия и разсъжденията на тяхна основа може да протичат по формално логичен начин, но със сигурност не са рационални, тъй като са откъснати от действителната реалност и от западните интереси. Съветският математик Владимир Лефевр определя този процес като "рефлексивен контрол" - начин да се предадат основите за вземане на решение на опонента, така че той свободно да стигне до предварително определено решение.

Още: Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

Снимка: Pixabay

Путин взема невярното твърдение, че обсъждането на присъединяването на Украйна към НАТО представлява ясна и непосредствена опасност за Русия, заедно с невярното твърдение, че Украйна не е истинска държава, и ги превръща във фалшиво заключение, че е оправдано да започне завоевателна война.

Друго твърдение: Русия има право на самоопределяща се сфера на влияние и следователно има право да прави каквото си поиска с хората в тази сфера - включително да нахлува, да убива, да изнасилва и да извършва етническо прочистване - без никакви последствия. Степента, до която западният дискурс включва сериозно разглеждане на тези лъжи, бележи успеха на дългогодишните руски информационни операции, считат от ISW.

Още: По-богат си, плащаш повече: На Путин сегашният данък не му стига за война

След това Кремъл се насочва към възприятията на САЩ и Запада за разходите, приоритетите, рисковете, плюсовете, съответствието с нашите ценности и последиците от собствените ни действия. Двете основни категории неверни твърдения, които Кремъл се опитва да наложи в това отношение, са, че: а) Украйна не може да спечели тази война; подкрепата за Украйна е отвличане на вниманието от "истинските" проблеми на САЩ; Украйна ще бъде принудена да се успокои; САЩ рискуват да затънат в още една "вечна" война; и б) рисковете при оказване на помощ на Украйна да се защити, камо ли да спечели, са по-високи от рисковете от провал в Украйна за САЩ - това е твърде скъпо, твърде рисковано, Украйна не си струва.

Още: Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Коя е реалната картина?

Въпросът обаче е, че американците и съюзниците им трябва да признаят огромните усилия, които Кремъл влага в тези и други твърдения, за да създаде картина на действителността, която, взета в своята цялост, е невярна - Русия не е имала право да нахлуе в Украйна, няма право да контролира Украйна, не е била провокирана към такова нахлуване, няма да спечели неизбежно, няма да ескалира неизбежно до водене на пълномащабна война срещу НАТО. Подпомагането на Украйна да освободи стратегическите си територии като единствен реален път към траен мир остава най-разумният начин на действие за гарантиране на интересите на САЩ, смятат от ISW.

Още: Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Кремъл също така залива западния дискурс с фалшиви и неуместни наративи, принуждавайки съюзниците на Киев да изразходват енергия, време и средства за вземане на решения за несъществени неща. Като пример тук е посочен руският разказ за "защита на рускоезичното население в Украйна" от "киевския режим". Истината е, че Русия унищожи предимно рускоезични градове в Украйна, убивайки, изтезавайки, насилствено депортирайки и принуждавайки много рускоезични украинци да избягат. Москва навреди на самите хора, в името на които твърди, че е започнала войната.

Още: "Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

Изкривените от Русия понятия

Русия подменя ключови понятия в западния дебат за тази война - например понятията за мир и отбрана.

Мир = капитулация. Западът, разбираемо, гравитира към мира. Инстинктът ни по подразбиране е да се възползваме от първата възможност във всеки конфликт, за да "спрем борбата". Кремъл майсторски използва западната предразположеност към мир като спасително въже за руските войни - от Сирия до Украйна. В контекста на Украйна Кремъл нито веднъж не подкрепи евфемизма си за "мир" с действия. Русия имаше редица възможности да избере мира, включително избора да не нахлуе в Украйна - страна, която Путин смяташе за толкова военно незастрашителна, че прецени, че може да я завладее за няколко дни. Позволяването на Русия да запази придобивките си в Украйна през 2015 г. и наличието на рамка за мир в продължение на седем години не направи нищо, за да спре повторното нахлуване на Кремъл през 2022 г. Всяка една руска версия за "мир" от 2022 г. насам включваше искане, което се равняваше на унищожаване на суверенитета на Украйна.

Наскоро обявената "мирна формула" на заместник-председателя на руския Съвет за сигурност Дмитрий Медведев изрично призовава за ликвидиране на украинската държава и за нейното поглъщане от Русия. Употребата на термина "мир" от страна на Кремъл е несъвместима с неговите действия, включително с кампанията на Русия за изкореняване на украинската идентичност в окупираните територии.

Още: Мир? Медведев със смехотворен план - поиска унищожаване на Украйна с дипломация

Съпротивата срещу руската агресия = ескалация. Никой не бива да се бърка в глаголите, когато става въпрос за действията на Украйна. Русия наложи своята война на Украйна. Киев избра да се защити. Действието на Украйна е съпротива срещу смъртта, окупацията и жестокостите от страна на руските сили. Въпреки това западният дебат периодично обвинява Украйна (или самия Запад) в "ескалация" или "удължаване на войната". Кремъл инвестира много в това да представи Украйна, а и всеки, който се осмелява да се противопостави на Русия, като агресор (и Русия като жертва). Легитимирането от страна на Запада на Русия, воюваща в Украйна от 2014 г. насам, като посредник в споразуменията от Минск също даде на Кремъл осем години, за да може фалшиво да представя всяко украинско действие за самозащита или нежелание да се подчини на волята на Кремъл като украинска агресия.

Още: Не искахме Минските споразумения да работят: Сивият кардинал на Путин го призна

Снимка: Kremlin.ru

Манипулирането на възприятията е ключов елемент от стратегията на Путин - начин за постигане на цели отвъд границите на руската мощ. Кремъл разчита на тази стратегия в Украйна. Русия не разполага с достатъчен военен потенциал, за да постигне максималистичните си цели. Влошаването на американското вземане на решения е един от малкото, а може би и единственият начин да се намали разликата между целите и средствата на Русия в Украйна. Най-пресният пример - блокираният от републиканците пакет за 60 милиарда долара за Украйна.

Още: Байдън: САЩ могат да защитят Украйна от "касапина" Путин (ВИДЕО)

Как САЩ и Западът трябва да отговорят на всичко това?

Податливостта на САЩ на манипулациите на Кремъл не е изцяло дело на Русия. Тя е и следствие от присъщите на Америка черти, считат от ISW. САЩ все още не разбират напълно естеството на руската заплаха, източниците на сила и слабост на Москва, както и руския начин на водене на война. Този пропуск в знанията е отразен в преобладаващата оценка на националната сигурност на САЩ, според която, макар Русия да представлява най-непосредственото предизвикателство, Китай е по-голямата дългосрочна заплаха. Тази оценка пренебрегва естеството на руската заплаха за Съединените щати, пренебрегва и зависимостта на руската заплаха за САЩ и НАТО от изхода на войната в Украйна.

Още: "Армията ни не може да се бие с Русия повече от 2 месеца": Говори зам.-началникът на британския щаб

Ако Русия спечели в Украйна, това ще означава, че Кремъл е успял да подкопае волята на Запада и способността му да разсъждава, изхождайки от истината и своите интереси. Истината и свободната воля са понятия, без които свободният свят не може да съществува. Подпомагането на победата на Украйна и разгромяването на предпоставките, които Русия се опитва да наложи, трябва да бъде основното усилие на САЩ и свободния свят, ако той иска да остане свободен. Западът има предимство, но трябва да реши да го използва.

Съединените щати и другите украински съюзници трябва да предприемат няколко конкретни и незабавни стъпки, смятат от ISW:

  1. Да предоставят на Украйна достатъчна военна помощ и друга подкрепа, необходима на Киев за възстановяване на маневреността на бойното поле;
  2. Да подкрепят усилията на Украйна за разширяване на нейната отбранително-индустриална база, но също така да увеличат своята собствена база, за да помогнат на Киев в средносрочен план и да засилят собствените ни способности за възпиране срещу Русия и други противници;
  3. Да насочат вниманието си към способността на Русия да поддържа войната срещу Украйна.

Още: Ефект или дефект: Макрон е ядосал САЩ с думите за западни военни в Украйна

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари