"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

6301
"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО
Снимка: Getty Images

Мозъчният тръст за изучаване на войната ISW (САЩ) предупреди в доклад от 20 март, че руският диктатор, издирван от Международния наказателен съд в Хага за депортирането на украински деца, Владимир Путин вероятно предприема стъпки за подготовка за въоръжен конфликт с НАТО преди края на настоящото десетилетие.

Американските експерти правят това заключение, виждайки желанието на Путин да стабилизира руската финансова система, въпреки че понякога това води до конфликти с тези, които поддържат неговия властови режим, тоест с влиятелни милиардери с политическо влияние и известни като "силоваци". Няма причина Путин да реже клона, на който седи, и да рискува войната в Украйна. Но ако говорим за голям конфликт със страните от Алианса, който несъмнено е много по-опасен от преди, смисълът на действията на Путин става по-ясен.

Анализаторите от ISW обръщат внимание на факта, че Владимир Путин продължава да реорганизира руските въоръжени сили, създавайки нови дивизии, армии и корпуси. Според ISW това означава подготовка за мащабен конфликт в бъдеще и не се отнася за случващото се в Украйна.

Сега Владимир Путин уж няма нито оръжие, нито личен състав за такива големи формирования. В бъдеще обаче той може да има всичко това, което означава, че ще има нова фаза на руска мобилизация и преориентиране на руското общество към военни цели. Американците отново обясняват такава сериозна стъпка с факта, че Кремъл се готви за конфликт с въоръжените сили на Северноатлантическия алианс, а не с Киев. Макар че не трябва да се очаква в близко бъдеще, конфликт все пак може да започне много по-рано, отколкото се допускаше досега. В този момент ISW цитира по-специално изявления на полски и датски лидери, които прогнозираха нападение срещу държава от НАТО още през 2026-2027 г.

Нека не подценяваме това мнение. На пръв поглед войната между НАТО и Русия изглежда като излязла от научната фантастика. Но още преди февруари 2022 г. войната в Украйна ни изглеждаше също така абсурдна. И тогава американските и британските разузнавателни служби предупредиха, че Путин говори сериозно. 

"Петте очи"

За разлика от германското, френското или чешкото разузнаване, англоговорящите служби за сигурност споделят значителна част от класифицираната си информация. Тази инициатива се нарича "Петте очи" и включва също разузнавателни служби от Канада, Австралия и Нова Зеландия. Така че има всички основания да се смята, че тези държави са по-добре информирани от всеки друг. 

Мозъчни тръстове като ISW не се поддават на спекулации. Но наблюдатели на американски и британски издания отиват по-далеч и отбелязват, че Владимир Путин, който наскоро си осигури още шест години на власт, вече живее само с една мисъл - за конфликта със Запада, който счита за въплъщение на цялото зло в този свят. 

Предполага се, че той възприема предстоящата война диалектически като следствие от исторически процес, който противопоставя колониалния и империалистически Запад срещу Русия. Разбирането на Владимир Путин е, че Русия е последният защитник на останалия свят от хегемонията на Съединените щати и неговите съюзници. Дали Путин вярва в тази приказка или това са негови цинични пресмятания, остава загадка. Но има основание да се счита, че той ще посвети остатъка от живота си на нейното прилагане. 

Макар и неволно, някои европейски лидери помагат на Путин да осъществи плановете си с риториката си. Неотдавнашното изявление на френския президент Еманюел Макрон за изпращане на войници от НАТО в Украйна прозвуча като заплаха за ескалация от Запада, пише Lidovky.

Дори няма значение, че Русия е явният агресор, което се потвърждава от множеството ѝ очевидни военни престъпления. Тези думи подкрепят твърденията на Русия, че Запада напада, а Кремъл, напротив, се защитава. Именно този разказ е жизненоважен за Путин, защото му позволява да поддържа страх в обществото и скоро ще помогне за мобилизирането на стотици хиляди нови войници. В крайна сметка кой не би отишъл да защитава родината си, когато лошият блок НАТО заплашва да я унищожи?

Може би Владимир Путин е взел пример от своя предшественик Йосиф Сталин, който след нападението на нацистка Германия много прагматично призова за защита на майка Русия, а не изобщо на комунистическите идеали от фашизма. 

За останалата част от Европа това означава единствено, че времената на просперитет и безгрижие отминаха безвъзвратно. Няма причина за паника, но няма и време за лекомислие. Заплахата от война е реална и никой друг няма да я спечели за Европа. Съединените щати ще останат основен съюзник, но те може да се наложи да се съсредоточат върху тихоокеанския регион, където Китай заплашва да атакува Тайван преди края на десетилетието. Както знаем от историята, по правило никой не иска и не предвижда големи конфликти. Но все пак някой ден те се случват, защото събитията излизат извън контрола на онези, които стоят зад тях.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари