Кои политици от опозицията се целят в поста на Орбан

2187
Кои политици от опозицията се целят в поста на Орбан
Снимка: Getty Images/Guliver

Унгарските опозиционни лидери искат да победят Виктор Орбан - но първо ще трябва да се състезават един срещу друг, пише "Политико".

Управляващата в страната партия "Фидес" отдавна се възползва от разделенията в опозицията, за да се задържи на власт. Но с нарастващите опасения относно демократичното отстъпление на Унгария, противниците на Орбан се съгласиха да опитат предизвикателен подход: Единство.

Шест политически партии от целия политически спектър се ангажираха да отстранят различията си и да участват заедно в парламентарните избори през 2022 г., когато Орбан ще се стреми да си осигури четвърти пореден мандат. Те планират да излъчат общи кандидати във всеки от 106-те избирателни района на страната - както и общ кандидат за премиер.

И изборът на кандидати ще бъде оставен на избирателите, като първичните избори са насрочени за есента.

Сега има пет основни кандидати, които се състезават за поста на Орбан.

Гергели Карачони, кметът на Будапеща

45-годишният кмет на Будапеща се смята за фаворита да стане кандидат на опозицията.

Kaрачони е „най-вероятният победител“ на първичните избори, каза Рубер Ласло, анализатор в Института за политически капитал в Будапеща.

Първоначално член на партията "Зелена политика може да бъде различна" (LMP), Kaрачони в момента е съ-ръководител на малка либерална група "Диалог за Унгария", като същевременно се ползва с подкрепата на Социалистическата партия.

Победата на кметските избори в столицата през 2019 г. срещу подкрепен от Фидес кандидат беше удар за Орбан. Но възпроизвеждането на това представяне на национално ниво може да бъде предизвикателство.

В жест към унгарци извън столицата, кметът обяви кандидатурата си през уикенда в Нирташ, село в североизточна Унгария, където е живял като дете. Със звука на кукуригането на петли на заден план, Карачони заяви във видеоклип във Facebook, че целта му е „да обедини Унгария“.

Основна тема на посланието на Карачони е, че той ще се съсредоточи върху „99 процента“, а не върху най-заможните унгарци. Той стартира инициатива, наречена „Движение 99“, и се опитва да се представи като земен политик по времето, когато членовете на Фидес започнаха да стават синоним за скъп начин на живот. "Не съм дошъл с хеликоптер", каза той в Нирташ.

Но остава неясно дали, ако бъде избран за кандидат на опозицията, Карачони може ефективно да се свърже с неопределени избиратели.

Петър Якаб : Най-популярният опозиционен лидер

Якаб, който започна кариерата си като учител, понастоящем служи като президент на партия "Йобик", която през последните години се опита да премине от крайната дясна част на политическия спектър към центъра.

Правнукът на унгарски евреин, убит в Аушвиц, Якаб представлява ново лице за „Йобик”. Но неговата партия продължава да се бори с въпроси дали е погребала напълно ксенофобското си минало.

В началото на април социологическата агенция ът Медиан установи, че Якаб е най-популярният опозиционен кандидат. Месец по-рано анкета на Závecz Research също постави Якаб на първо място, като за него са 30 процента от респондентите, които планират да гласуват в първичните избори на опозицията ц

40-годишният мъж се справи добре, като се брандира като обикновен човек, като апелира към унгарците извън големите градове.

Но тъй като опозицията планира два кръга на гласуване в първичните избори, да бъдеш най-популярният опозиционен лидер може да не е достатъчно. Тримата кандидати, които са начело преди първия кръг ще преминат във втори тур, според правилата, установени от шестте опозиционни партии - толкова много ще зависи от това как либералните и леви избиратели, които не са фенове на „Йобик”, решат да разделят гласовете си.

На общите парламентарни избори обаче Якаб може да има предимство.

За да спечели през 2022 г., опозицията ще трябва да убеди „много стотици хиляди избиратели, които засега не знаят дали въобще ще гласуват“.

„Предполага се, че Якаб може да повлияе на тези няколко стотици хиляди нерешени, аполитични избиратели, по-добре от Карачони“.

Клара Добрев: Евродепутат, популярен сред либералните избиратели

Вицепрезидент на Европейския парламент, Добрев участва в унгарската политика и публична администрация от 90-те години на миналия век. Ако бъде избрана, тя ще стане първата жена министър-председател на Унгария.

49-годишната Добрев е кандидат на „Демократична коалиция”, партия, водена от съпруга й, бившият унгарски министър-председател Ференц Гюрчани.

Макар да е популярна сред част от либералните избиратели, Добрев - чиято партия принадлежи към Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент - е разделителна фигура, която ще се бори да апелира към нерешени избиратели и консерватори, разочаровани от Орбан.

Пред репортери в понеделник Добрев каза, че при сегашните обстоятелства тя ще каже „хубави неща“ само за своите опозиционни конкуренти - с които се надява да сформира широко коалиционно правителство, ако „Фидес” загуби.

„Оптимистка съм. За първи път опозицията намери начин и успя да се организира в един наистина обединен блок срещу режима на Орбан “, каза тя. „Това е огромно постижение.“

Андраш Фекете-Гьор : Младият новак

Орбан като Путин - управлява, дори и да бъде свален официално от власт

Унгарският премиер Виктор Орбан е един от най-обиграните политици в днешна Европа. За да гарантира властта си, той предприе всевъзможни...

32-годишният лидер на „Моментум” - член на „Обнови Европа” - също се кандидатира, въпреки че изостава в допитванията.

Фекете-Гьор се обръща към по-младите центристки избиратели, но остава неясно дали би могъл да разшири базата си за подкрепа.

„Движението „Моментум” и лично Андраш имат огромни заслуги в мобилизирането и активирането на младите хора“, каза Бернадет Шел, независим член на унгарския парламент, който е съюзник на движението. „Преодоляването на апатията и включването на хората в политиката е абсолютно необходимо за промяната“, каза тя.

Петер Марки-Зай: Десният аутсайдер

Консервативният баща на седем деца е кмет на южния град Ходмезовасархели, където той привлече вниманието на цялата страна през 2018 г., след като победи политик от „Фидес” на допълнителни избори.

Неговата сила е ролята му на аутсайдер и способността да привлича някои десни избиратели. Но в момента 49-годишният политик едва ли ще се справи добре в първичните избори. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com