X
 
 

"Коммерсант": Полша не намира съюзници срещу "Северен поток" 2

1671 7
photo of "Коммерсант": Полша не намира съюзници срещу "Северен поток" 2
Снимка: Getty Images/Guliver
Единственият привърженик за промяната в законодателството на ЕС срещу "Северен поток" 2 са полските компании и лобисти. От отзивите за законопроекта на Европейската комисия, останалите страни в европейския бизнес са срещу смяната на правилата на играта – във всеки случай, не и така бързо и без анализ на последиците. Освен това Съветът на ЕС отправи запитване до юридическата служба за проверка на съответствието на законопроекта с международните норми. В резултат шансовете ЕК да приеме поправки през тази година, за да засегнат те "Северен поток 2, се понижават. Това пише в свой анализ изданието "Коммерсант".

На 31 януари изтече срокът за подаване на отзиви за проекта за поправки в газовата директива на ЕС от 2009 година, която определи правилата на Третия енергопакет за морските газопроводи в ЕС от трети страни. Поправките заплашват водещото положение на "Газпром" при строителството на де факто второ разклонение на "Северен поток" 2, защото предвиждат Третият пакет да важи и за т.нар. морски газопроводи т.е. да не се гледа само сушата, а това би означавало свободен достъп на трети страни до газопровода - нещо, което сега може да не е така що се отнася до морска територия, макар и за съоръжение, предвидено за ЕС. Всъщност терминът "морски газопровод" се появи първо в България, по инициатива на депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев - заради "Южен поток", но така и не беше включен в Закона за енергетиката. А събирането на отзиви по промяната на газовата евродирективата е задължително, като в обобщен вид те се представят в Европарламента и Съвета на ЕС и се отчитат при вземането на решения.

Европейската комисия получи мандат за договаряне на "Северен поток"

Европейската комисия получи мандат за преговори с Русия за изграждането на втората част на газопровода "Северен поток". Дискусията ще...

До момента са подадени 36 отзива, като почти една трета от тях – 11 документа, са от полски компании и свързани с тях обществени организации. PGNiG, GAZ-System, Orlen, Grupa Azoty, Tauron, KGHM, Enea, Полската химическа търговска палата, трейдърската асоциация TOE и други подкрепиха промените в газовата директива. Поправките не засята пряко Полша, в която не се доставя газ с морски газопроводи. Но Варшава е главният критик на "Северен поток" 2 и отзивите бяха очаквани. Мнението си изразиха и компаниите, които искат да реализират и участват в проекта - Nord Stream 2 Shell, Engie, Uniper, Wintershall, OMV, а така също и принадлежащия към "Газпром" оператор на "Северен поток" 1 — швейцарската Nord Stream AG. Тези отзиви са негативни, което също е напълно очаквано.

Интересното е, че сред останалите отзиви (повече от половината) няма нито един положителен. Сред представителите на европейския бизнес за приемането на поправките в сегашният им вид са се изказали само поляците. Критично се изказаха за законопроекта Европейската асоциация на газовите компании Eurogas, асоциацията на енерготрейдърите EFET, италианската промишлена асоциация Confindustria, чешката бизнес асоциация CPCR, Австрийската търговска палата, редица газоразпределителни и битови компании.

Основната претенция, съдържаща във всички тези отзиви, е недостатъчният срок за публични консултации и отказът на ЕК от оценка за въздействието на новото регулиране под предлог, че то няма да окаже съществено влияние на пазара.

Според обикновената процедура ЕК е трябвало да проведе консултации в продължение на три месеца до внасянето на поправките в Европарламента. Но Брюксел тръгна по опростената процедура, прилагана за незначителни поправки и пусна двумесечни публични консултации паралелно със законодателния процес. Участниците в консултациите не са съгласни с това, подчертавайки, че независимо дали трябва да се въвежда ново регулиране или не, то съществено ще повлияе върху различни аспекти на техния бизнес. В повечето критични отзиви е изразено и съмнение в това, че изобщо има нужда от новото регулиране, тъй като в реалността не съществува проблем, който въпросното регулиране е призвано да реши. В редица отзиви, в това число и този на Eurogas, е изказано мнение, че регулирането рязко ще увеличи рисковете за инвеститорите.

Глас от Бундестага към Меркел: Германия да се откаже от "Северен поток 2"

Председателят на парламентарната комисия по международни въпроси в германския Бундестаг Норберт Ретген призова канцлера Ангела Меркел д...

Интересна е позицията на министерството на търговията на Чехия (единственият отзив от държавен орган). В нея се казва, че в законопроекта трябва ясно да се обозначи, че той не се отнася до газопроводи, чието строителство е било започнато до встъпването на поправките в сила. Сега ЕК предлага да има изключение за действащите газопроводи, но не автоматично, а за всеки проект индивидуално. Освен това Прага предлага да се увеличи преходният период от 12 на 18 месеца. Реализирането на чешките предложения ще означава, че "Северен поток" 2, чието строителство е планирано да започне в началото на лятото и да приключи в края на 2019 година, не попада под действието на новите правила.

Според запознати със ситуацията, сега ЕК и привържениците на "Северен поток" водят борба за време – Брюксел трябва да приеме закона колкото се може по-бързо, но не по-късно от края на годината, а привържениците на газопровода искат да забавят процеса. По данни на "Коммерсант" на 9 януари председателството на България е поискало позицията на юридическата служба за това дали не си противоречат поправките в конвенцията на ООН за морското дъно и нормите на СТО. Междувременно срокът за гласуването на законопроекта беше преместен за 28 март. Според източниците документът най-вероятно ще бъде приет от Европейския парламент и съдбата му ще се решава в Европейския съвет.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

7 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Руснаците свършиха крадения ирански газ и сега гледат тъпо как Америка им ебава майката в газа,миналия път Рейгън разруши СССР с ниските цени на нефта, а сега да се готви Русия и тов Путкин ...в газа брато...
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ГОВНОЕД 1.1, американския газ, както и норвежкия, испанския и израелския е 2 пъти по евтин от руския, на цената на която ни мародерстват "братушките" ти!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ФАКТ
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Актуално, вие станахте ГАВАРИТ МАСКВА! Това са нов куп руски лъжи! Освен прибалтийските страни, всички скандинавски са против СП2! Вие вече сте средство за масова дезинформация!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Глупости, русия не може да изпълнява договорените количества по СП1,защото няма газ, а седнала да говори за нов поток!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Препоръчвам ти с парите на Сорос да купуваш скъпия американски втечнен газ
  : 11 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Парите от Сорос получава Петър Волгин, обърни се към него, лайно червено 1.1! Последния получил пари от Сорос е червения педерас Петър Волгин - не ни бъркай с вашите! - http ://www .ngobg.info/bg/search.html?Member=Петър+Волгин&MemberType=Members - Сорос е същия шибан комунист като теб, но той е богат и интелигентен, а ти си тъп оръфляк! Не е ли вярно?
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Масов бой в центъра на Кюстендил взе жер...

35-годишен мъж е убит при масов бой тази сутрин в Кюстендил, предаде БГНЕС. Инцидентът е станал малко след 07:00 ч. в клуб, намиращ се...

Последно в Актуално