Медици: Коронавирусът причинява косопад

11833
Медици: Коронавирусът причинява косопад
Снимка: iStock/Guliver

Човек, който е имал коронавирусна инфекция, може да получи косопад в продължение на три до четири месеца. Последицата от приема на някои лекарства против заболяването и самата инфекция също могат да отслабят нокътните плочи, каза пред ТАСС дерматологът Ирина Котова. "Загубата на коса, причинена от COVID-19 е доста изразена след заболяването, но обикновено трае три месеца, максимум четири, а след това косата бавно се регенерира, дори без лечение. Доста трудно е да се предотврати, тъй като всичко зависи от тежестта на заболяването и първоначалното състояние на организма", каза тя.

Самият процес на косопад започва само месец-два след заболяването, обясни и Мария Полнер - алерголог-имунолог, член на Европейската академия по алергология и клинична имунология. "Косопадът и изтъняването на ноктите могат да бъдат както последица от приемането на определени лекарства за коронавирус, така и самата инфекция. Факт е, че по време на заболяване възникват различни метаболитни нарушения, стрес, който пряко засяга клетките на космените фоликули. Като правило, косопадът започва не веднага, а след месец-два след заболяването. Този процес не може да бъде повлиян, но обикновено той е обратим, с течение на времето растежът на косата се възобновява“, посочи медикът.

5 билки с доказани лечебни свойства при косопад

Всяка жена изпада в шок, когато по четката ѝ за коса останат повече от нормалното количество косми. Косопадът може да е причинен от хра...

За да помогнете на тялото си бързо да се справи с последиците от коронавирусната инфекция, експертите съветват да предприемете курс на укрепващи процедури. Въпреки това, дори внимателно подбрана грижа, няма да може да спре процесите, протичащи в тялото, обясни Котова. "Ако искате да възстановите косата и ноктите възможно най-бързо, тогава има смисъл да се обърнете към специалисти и да се подложите на укрепващи процедури.

За ноктите това са вани, терапевтични процедури. По отношение на косата, възстановяването е възможно със стимулиращи лосиони или мезотерапията, например може да помогне. "Ние не можем да повлияем, тъй като косата има "създадена програма". С лечението процесът на възстановяване просто ще върви по-бързо. По отношение на ноктите, агресивните процедури трябва да се избягват за известно време - за пример, не ги лакирайте, оставете ги да си отпочинат. Докато нокътната плочка не се излекува напълно, също не трябва да чакате чудодейно възстановяване“, заключи лекарят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com