X
 
 

Какви типове косопад съществуват?

2354 0
Какви типове косопад съществуват?
Снимка: iStock/Guliver
Косопадът може да засегне както скалпа, така и цялото тяло. Той може да се появи в резултат както на наследствено предразположение, така и на хормонални промени, определени медицински състояния или медикаменти. Всеки може да е жертва на косопад, но все пак той се среща по-често при мъжете.

Оплешивяването обикновено е косопад от скалпа в големи размери. Наследственият косопад с напредването на възрастта е най-честият причинител на оплешивяването. Има хора, които предпочитат да оставят този процес без да го крият или да се опитват да го спрат. Други обаче разчитат на качествена козметика като парусан за коса, за да могат да го елиминират и да възстановят растежа.

Типове

Косопадът може да се прояви по много различни начини в зависимост от причинителя. Може да се появи изведнъж или постепенно и да засегне склапа или цялото тяло. Някои видове косопад са временни, а други са перманентни.

Симптомите могат да влючват:

Постепенно оредяване на косата в горната част на главата. Това е и най-често срещаният тип косопад, който засяга както мъжете, така и жените с напредване на възрастта. При мъжете обикновено оплешивяването започва от челото, като се образува буквата М. При жените се запазва добрата форма на линичта, от която започва косата, но се забелязва удебеляване на „пътя“.

Кръгли или разпокъсни петна без окосмяване. При някои хора се появяват такива във формата на монети. Този тип оплешивяване обикновено засяга само скалпа, но понякога се появява и в брадата или веждите. Понякога мястото може да сърби преди да се отделят космите.

Внезапна загуба на коса. Обикновено това е приченено от шок или други силни емоции. Забелязва се падане на кичури по време на къпане, ресане или оформяне. При този тип симптоми количеството коса просто намалява, но не се появяват плешиви петна.

Загуба на окосомението по цялото тяло. Някои медицински състояние и лечения като химиотерапията за рак могат да причинят загубана на окосмението по цялото тяло. След спиране на медикаментите косато обикновено започва да расте отново.

Групи от люспи, които се разпространяват по склапа. Това може да е знак за тения и косата са се чупи и пада, да има зачервявания, подувания и понякога сълзене.

Кога да се прегледате?

Причината за есенния косопад е...

Летният сезон вече отмина и е време да се върнем към динамичното ежедневие. Всяка част от нашия организъм се адаптира към променящите с...

Потърсете дерматологичен съвет, веднага щом забележите косопад, особено, ако се появяват плешиви петна.

Причини

Хората обикновено губят около 100 косъма на ден. Причините са прости – регенерация на косата, нейният естествен цикъл. Косопадът настъпва когато естественият цикъл на косата е нарушен или клетката е унищожена и има белег.

Загубата на коса обикновено е свързана с един или повече от тези фактори:

- Наследственост

Ето защо жените излизат с плешиви мъже

Проучване разкри кои са най-честите причини, поради които нежният пол си пада по мъже без коса. Ето някои от най-интересните отговори н...

- Хормонални промени

- Лекарства /Не само лекарствата за рак, но и някои от тези за сърце или деприсия могат да причинят косопад./

- Радиация

Силен стрес

- Определени прически и стилизирания /стегната опашка, перманентни изправяния или къдрения./

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално