Мексико - държавата, където загиват повече, отколкото в Ирак и Афганистан

4474
Мексико - държавата, където загиват повече, отколкото в Ирак и Афганистан
Снимка: Getty Images/Guliver

Близкият изток е в центъра на вниманието на всички световни медии, но всъщност на американския континент има държава, която му съперничи по темата "въоръжени конфликти". Става въпрос за Мексико.

Оказва се, че през 2016 година в Мексико са загинали цели 23 000 души заради нарковойната, която се води в различни щати там. Това сочи доклада на Международния институт за стратегически изследвания (IISS), предаде БГНЕС. За генералния директор на IISS Джон Чипман това е изненадващо, защото всички тези жертви са станали факт в конфликти с т.нар. "малки огнестрелни оръжия", т.е. не е вкарвана в употреба тежка военна техника.

Границата между САЩ и Мексико може да бъде контролирана с дронове

След като плановете на Доналд Тръмп за построяване на стена през цялата южна сухопътна граница на САЩ изглеждат все по-трудни за изпълн...

Все още номер едно по насилствена смърт остава Сирия - 50 000 загинали през миналата година.

"Войните в Ирак и Афганистан отнеха през 2016 година съответно 17 000 и 16 000 живота, въпреки че по смъртоносност те бяха надминати от конфликтите в Мексико и Централна Америка, които получават много по-малко внимание от медиите и международната общност“, каза Анастасия Воронкова, член на екипа на изследването. Тя допълни, че броят на убийствата в Мексико през 2016 година е нараснал в 22 от 32-та щата на страната и враждите между наркокартелите е довела до засилване на насилието. Най-голям е броят на убитите в тези мексикански щати, в които картелите воюват помежду си за контрола на дрогата.

Мексиканските наркокартели взимат годишно между 19 и 29 милиарда долара от продажба на наркотици в САЩ, сочи информация на американското министерство на вътрешната сигурност.

Според Джейкъб Паракилас, заместник-шеф на мозъчния тръст "Чатъм Хаус", относителната липса на внимание по отношение на кървавата баня в Мексико е, че „това не е война в политическия смисъл на думата. Участниците като цяло не преследват политически цели. Те не се опитват да създадат отцепническа държава. Няма въздушни удари“.

Арестуваха мексикански прокурор за участие в наркотрафик

Агенти на американското ФБР арестуваха мексикански прокурор, заподозрян в съучастие в производството и трафика на незаконни наркотици, ...

Според IISS броят на загиналите в света при конфликти намалява през миналата година в сравнение с предишната – от 167 000 на 157 000. Това е второ последователно намаляване в тази мрачна статистика – през 2014 година жертвите са били 180 000. Намалял е и броят на убитите в Сирия – през 2015 г. е бил 55 000, през 2016 г. - 50 000. Но в Афганистан има увеличаване с 1000 убити в сравнение с 2015 г., а в Ирак – с 4000.

Цивилните страдат от конфликти и също поради неприятния факт, че биват принуждавани да се разселват и да напускат домовете си. Само в сирия между януари и август 2016 г. 900 000 души са предприели тази стъпка. Вътрешно разселените лица в Ирак са били 234 000, а в Афганистан - 260 000.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари