Мигрантската криза: В раздиран от противоречия ЕС, шансовете за общо решение са нищожни

2039
Мигрантската криза: В раздиран от противоречия ЕС, шансовете за общо решение са нищожни
Снимка: Pixabay

Редовното двудневно заседание на държавните и правителствени ръководители на Европейския съюз започва днес (28 юни) следобед. На дневен ред преди всичко са предизвикателствата на имиграцията в Съюза, за които малцина очакват лидерите да успеят да намерят надеждно европейско решение, пише агенция БГНЕС.

Въпреки че не е единствената тема в дневния ред днес, за лидерите имиграцията вече се явява като най-жестокия дебат, в контекста на дълбока поляризация между държавите членки. Докато някои се надяват на общоевропейско решение, други смятат, че са необходими бързи действия, за да се преодолеят преди всичко вътрешните национални кризи.

Мигрантите – нежелани проблеми, пропуснати възможности

Незабавни мерки за затваряне на външните граници на ЕС, строг контрол на влизащите, включително и по вътрешните граници, да бъдат изгра...

Такъв е случаят с Германия, където коалицията на канцлера Ангела Меркел виси на косъм под ултиматума на министъра на вътрешните работи, който даде на Меркел срок до началото на юли да намери решение. Той и без друго възнамерява да предотврати тези "вторични движения", т.е. да върне мигрантите обратно в страните от ЕС, откъдето са пристигнали в Германия.

Друг проблем за Меркел е позицията на новото италианско правителство в коалиция с крайнодясното, откъдето идва вътрешният министър Матео Салвини. Италия предупреди, че ако ЕС иска решение за тези вторични движения на мигрантите в ЕС, ще трябва предварително да се постигне споразумение за приемането на мигранти и търсещите убежище на пристанищата.

Именно Италия е страната, която носи най-големия товар, след като "Балканският маршрут" беше затворен и след като се сключи договор с Турция да задържа търсещите убежище на своя територия в замяна на финансова помощ. По този начин броят на бежанците от Сирия значително намаля и сега повечето мигранти идват от Африка през Средиземноморието.

Италия търси също така френско-испанска подкрепа за откриване на "гореща точка" или точки за приемане на мигранти - не само за италианските пристанища. Но Франция се крие зад принципа, че в случай на спасяване в морето, корабът трябва да акостира в най-близкото пристанище и с това да се избегне тези кораби да пристигат във Франция.

Бежанците и престъпността - факти и митове

Младите мигранти влошават криминалната статистика в Германия, защото по-често от останалите възрастови групи са замесени в различни дея...

Мадрид и Париж предлагат мигрантите да пристигат на едно място на територията на ЕС, в един вид затворени центрове. Тези центрове ще бъдат управлявани от ЕС.

Проблемът е, че концепцията на квоти за разпределяне на мигрантите срещна огромна съпротива от страна на новите страни членки като Унгария и Полша, но и от председателя на Европейския съвет, Доналд Туск.

Той предлага "регионални платформи за излизане", т.е. затворени центрове извън ЕС, в страните по произход или транзитно преминаване на мигранти. Балканските държави, особено Албания, бяха споменати като някои от възможните места за изграждане на тези центрове, но предимно фокусът падна върху няколко държави в Северна Африка. Проблемът е, че до сега нито една трета страна не е приела да се отворят такива центрове на нейна територия, а Швеция, Франция и Германия се съмняват в законността на такова предложение и изискват изрична подкрепа от агенцията на ООН за бежанците в Нова Зеландия и от Международната организация по миграция.

Комисарят на ООН за бежанците в писмо, изпратено до Българското председателство, написа наскоро, че би бил готов да подкрепи такава идея, ако не се поставя в опасност правото на убежище. А именно, не е ясно кои мигранти ще отидат в тези центрове: дали тези, на които е отказано убежище в ЕС? Или тези, които чакат разрешение за убежище?

Министрите приеха стратегия в областта на миграцията

Правителството прие План за действие за 2018 година за изпълнение на Националната стратегия в областта на миграцията, убежището и интег...

Много въпроси остават неясни и без отговор и в контекста на толкова силни различия между всички страни, не е сигурно дали днес срещата ще доведе до конкретно решение на европейско равнище, или ще завърши с двустранни и тристранни споразумения, както наскоро намекна Ангела Меркел.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари