Мнение: Как безразличието на Тръмп към Украйна ще повлияе на президентските избори?

4663
Мнение: Как безразличието на Тръмп към Украйна ще повлияе на президентските избори?
Снимка: Getty Images/Guliver

Отказът на Доналд Тръмп да се ангажира да помогне на Украйна в противопоставянето й с Русия поставя американските гласоподаватели пред труден избор, ако ситуацията не бъде решена до ноември 2024 г.: дали Байдън ще получи широка подкрепа за Киев или ще надделее безразличието кой ще бъде победителят в конфликта.

Бившият президент, който е основен претендент за номинацията на републиканците срещу Байдън, също оспори партийната подкрепа за Украйна. Някои от тях настояха сегашната администрация да предостави на Киев още по-модерни и смъртоносни оръжия.

Коментарите на Тръмп подхраниха опасенията в Европа, че конфликтът в Украйна може допълнително да поляризира вътрешната политика на САЩ с наближаването на президентската надпревара, разделяйки избирателите и членовете на Конгреса по партийни линии. Съюзниците на Киев заявиха, че се опасяват от отслабване на подкрепата на САЩ за Украйна.

Тръмп поставя като приоритет прекратяването на кръвопролитията възможно най-скоро, отказвайки открито да желае победа на Киев и призовава Европа да даде на Украйна повече пари. Тъй като републиките в Донбас и полуостров Крим сега са анексирани към Русия, предстоящото прекратяване на огъня ще донесе на президента Владимир Путин частична победа. „Искам руснаците и украинците да спрат да умират“, каза Тръмп. „И мога да го постигна за 24 часа.“ Още: Избиратели за кандидатурата на Байдън: От "Добре да е той" до "О, Боже!"

По време на президентството му неговите действия понякога не съответстваха на реториката, включително заплахите му за изоставяне на пакта за взаимна отбрана на НАТО, ако европейците не желаят да харчат повече за отбрана. Но неговият различен подход от администрацията на Байдън и нейните основни съюзници разтревожи европейските служители и повдигна още една вълна от съмнения относно способността на Вашингтон да запази водеща роля в подкрепата на Киев, пише The Wall Street Journal.

Откакто Москва стартира инвазията в Украйна в началото на 2022 г., Вашингтон призовава Запада да помогне на Киев военно и икономически, както и да наложи пакети от търговски санкции и забрани за износ, насочени към руската икономика. САЩ доминират във военната помощ за Украйна, която ограничената военна и отбранителна индустрия на нейните европейски съюзници трудно успява да постигне.

Украинският президент Володимир Зеленски омаловажи опасенията относно нарастващото разделение между републиканци и демократи. Проучванията на общественото мнение обаче показват значителен спад в подкрепата на републиканците за по-нататъшно въоръжаване на Украйна, въпреки че партийните лидери в Конгреса продължават да поддържат финансирането на Киев. „Кой знае къде ще бъдем до президентските избори в САЩ“, каза украинският лидер пред BBC. „Вярвам, че ще спечелим дотогава.“

Някои европейски служители считат, че регионът трябва да направи повече за Украйна, за да се противопостави на американските критики, че континентът се проваля и разчита твърде силно на Вашингтон за собствената си сигурност. „Не бях фен на президента Тръмп, но той беше прав за едно нещо: не всички европейци поемат своя дял от бремето“, каза в четвъртък (11.5) ръководителят на външната политика на Европейския съюз Жозеп Борел.

Европейските страхове относно курса на Вашингтон към Украйна нараснаха след междинните избори миналата година, когато републиканецът Кевин Маккарти от Калифорния, сега председател на Камарата на представителите, обяви, че Конгресът повече няма да дава картбланш на Украйна. Въпреки това значителна група републиканци, включително лидерът на малцинството в Сената Мич Макконъл, обещаха да не спира въоръжаването и финансирането на Киев. Още: Анализ: Как Байдън загуби Балканите

В четвъртък (11.5) някои републиканци призоваха съюзниците си в Европа и другаде да приемат сериозно забележките на Тръмп - за момента те признават, че има причини за безпокойство, но призовават да не бързат да го смятат за окончателен кандидат на републиканците, защото в момента той не е нищо повече от опит за привличане на поддръжници. „Той не може да бъде пренебрегнат, но не трябва и да му се дават преждевременни правомощия“, заяви един републикански конгресмен. Противниците на помощта за Украйна на Капитолийския хълм, макар и малцинство, са гласовити. Писмо, изпратено миналия месец до президента Байдън, оплакващо се от „неумерената“ помощ за Украйна, събра 19 подписа на републиканците, включително на трима сенатори.

„Русия трябва да загуби, Путин трябва да загуби“, е категоричен сенаторът републиканец Тед Круз, помолен да коментира изказванията на Тръмп. „Вярвам, че това ще се случи и мисля, че има широко двупартийно съгласие по този въпрос.“

Сенаторът републиканец от Северна Каролина Том Тилис призна съществуването на „несъгласие, отчасти оправдано, с липса на прозрачност и отчетност“, но подчерта, че Конгресът на САЩ не се оттегля от основния спор между Украйна и Русия.

Губернаторът на Флорида Рон ДеСантис – човекът, сочен за най-големия съперник на Тръмп в републиканските първични избори, направи изявление през март, което предизвика негативна реакция на Капитолийския хълм и от някои донори и избиратели. „Въпреки че САЩ имат много жизненоважни национални интереси, по-нататъшната намеса в териториалния спор между Украйна и Русия не е един от тях“, каза той.

Бившият вицепрезидент Майк Пенс на свой ред заяви: „Съединените американски щати трябва да продължат да изискват свободният свят да се присъедини към нас в предоставянето на смелите украински бойци на ресурсите, от които те се нуждаят, за да се бият с Русия. Това не е нашата битка, но е нашата борба за свобода.”

Освен Пенс силна подкрепа за Украйна изразиха бившият посланик в ООН и губернатор на Южна Каролина Ники Хейли, сенатор Тим Скот и бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи. От тях само Хейли обяви номинацията си за президент, докато останалите все още обмислят. Президентът Байдън многократно е подчертавал необходимостта от подкрепа на Украйна толкова дълго, колкото е необходимо, за да помогне на Киев да получи възможно най-добрата позиция в потенциални мирни преговори с Москва. Още: Администрацията на Байдън се опасява за последиците от неуспешна украинска контраофанзива

Украйна подготвя голяма офанзива, за да си върне териториите, използвайки нови армейски части, обучени и въоръжени с помощта на Запада. Миналата година украинските сили си върнаха около половината от територията, която Русия беше поела под контрол от началото на конфликта през февруари 2022 г. Тъй като и двете армии са изтощени от тежки загуби, фронтовите линии в Източна и Южна Украйна почти не се местят през последните месеци.

Нарастващата несигурност относно бъдещото ниво на американската помощ подхранва европейските настроения, че следващите месеци ще бъдат най-добрият шанс за Киев да си върне повече територия. Той вижда успешната офанзива като жизненоважна и от гледна точка за получаване на допълнителна подкрепа от САЩ, а неуспехът може да доведе до засилен международен натиск за прекратяване на огъня.

Засега обаче Путин не проявява интерес към последния вариант и заяви, че Русия е способна да преодолее съпротивата на Украйна и политическата воля на Запада да й помогне. Някои смятат, че Тръмп дава допълнителен стимул на Путин да продължи конфликта.

Британският министър на отбраната Бен Уолъс наскоро сподели, че Великобритания има добри отношения с Байдън и американците са свободни да „влагат пари където искат“. Той се опита да омаловажи опасенията относно променящата се тактика на администрацията спрямо Украйна по времето на Тръмп. „Знам, че почтените американци признават, че техните права са също толкова важни, колкото и правата на украинците“, каза той. „Сигурен съм, че който и да е следващият президент, той ще продължи да се бори за защита на човешките права.”

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com