Избиратели за кандидатурата на Байдън: От "Добре да е той" до "О, Боже!"

5137
Избиратели за кандидатурата на Байдън: От "Добре да е той" до "О, Боже!"
Снимка: Getty Images/Guliver

Президентът Джо Байдън обяви официално във вторник, че ще се кандидатира за втори мандат в Белия дом през 2024 г., решение, което ще покаже дали американците са готови да дадат на 80-годишния демократ, който вече е най-възрастният президент на САЩ, още четири години на поста. Възрастта на американския президент става повод за подигравки и предизвиква сериозно безпокойство сред демократите, пише The New York Times.  

В интервютата си десетки по-възрастни леви американци обсъждаха перспективите пред действащия президент, докато разсъждаваха върху собствените си способности и промени в живота.

През последните три десетилетия американците избираха президенти, които чувстваха болката им и канализираха гнева им, които разбиха историческите бариери и изглеждаха като добри хора, с които да пиете бира.

Докато избирателите често искат да видят лидери, които са като тях и имат подобен житейски опит, вероятността Байдън да се кандидатира за втори мандат (който ще приключи, когато той е на 86 години) е много проблематично.

Три години след като по-възрастните гласоподаватели помогнаха на Байдън да спечели номинацията за президент на Демократическата партия, като повярваха в неговия огромен опит и способност да спечели общите избори, възрастта е най-голямата му политическа грижа сега, когато предстои нова президентска надпревара. Неговата възраст е източник на подигравки и понякога на дезинформация, разпространявана от десницата и причинява сериозно безпокойство сред демократите.

Въпросът е дълбоко личен за много по-възрастни избиратели, които харесват Байдън, но гледат на възрастта му през призмата на собственото си състояние и опит.

В интервюта с около три дузини гласоподаватели, ветерани политици и известни американци на възраст от 67 до 98 години обсъждаха възрастта на Байдън, като не само споделяха мисли за перспективите му на изборите, но също така говореха за собствените си способности и промените, които настъпват в живота им докато стареят. Някои говореха директно за смъртността, докато други преминаха към „режим на баба и дядо“, убеждавайки президента да се грижи за себе си. Още: Анализатори: Възрастта на Джо Байдън може да се окаже сериозен проблем за изборите

„Аз съм на 72 години и се чувствам като дръзко момиче на село", каза Даян Фоли, президент на Демократичния клуб на селата в пенсионерска общност във Флорида, която насърчи Байдън да се кандидатира отново. „Има невероятно енергични, активни хора, които са на 80 или дори 90 години.

„Трябва да сте наясно със своите ограничения“, каза д-р Рут К. Уестхаймър, 94, секс терапевт на знаменитости. В момента тя работи върху проект за връзката на бабите и дядовците с техните внуци.

„Бих казала, че президентът трябва да се кандидатира отново, но не трябва да е на подиума", добави тя. „Не искам да падне."

"Може би се чувствам толкова силен, защото ще умра много скоро и бих искал да видя какво ще се случи след това", каза Рангел. "Честно казано смятам, че имаме нужда от повече кандидати, повече от двама бели мъже."

Публикуваните резултати от анкета, проведена съвместно от Асошиейтед прес и NORC, показват, че респондентите са доста притеснени от възрастта на президента.

Други проучвания показват, че по-възрастните избиратели на Демократическата партия биха предпочели Байдън да се кандидатира пред по-млади кандидати. Въпреки това, 30-50% от демократите на 60 години все още биха искали Байдън да се оттегли от надпреварата.

„Не мога да отида и да кажа по телевизията, нека спрем да говорим за това, нека преминем към истинските проблеми. Защото хората смятат, че възрастта му е истинският проблем“, каза Джеймс Карвил, 78-годишен..

78-годишната Дорийн, която отказа да назове фамилното си име, каза, че се надява Байдън да се кандидатира за преизбиране. Но тя също сподели притесненията си колко способен е той да го направи.

"Знам колко съм уморена и не правя нищо особено. Пенсионерка съм - каза тя. - Знам възрастта му и това ме притеснява."

Когато й казахме, че Байдън не е на 78 години, както си мислеше, а на 80, тя въздъхна тежко: „О, Боже Господи“. Още: Републиканците: Байдън е откъснат от реалността

„Ако можеше да остане на 80 и да бъде толкова активен, колкото е сега, ще се радвам“, добави тя.

67-годишната Жак Дюзър призна, че начинът, по който Байдън ходи, понякога много й напомня за покойния й съпруг, който страдал от деменция.

„Понякога изглежда, че той ще падне“, каза Дойзър, който гласува за Тръмп през 2016 г., но подкрепи Байдън през 2020 г. и който възнамерява отново да гласува за Байдън, ако Тръмп или губернаторът на Флорида Рон ДеСантис се кандидатират за Републиканската партия.

Наскоро лекарят на Байдън съобщи, че президентът е "здрав и бодър 80-годишен" мъж, който е в състояние да изпълнява всичките си задължения. Той обаче призна, че Байдън наистина има "скована" походка, което може да се дължи на съпътстващи заболявания, включително артрит. Лекарят добави, че президентът няма признаци на неврологични заболявания.

Байдън тренира най-малко пет пъти седмично, не пуши и не пие алкохол, а по време на последните си пътувания, включително в Украйна, наистина впечатли някои от колегите си.

Публичните изяви на Байдън обаче трудно могат да се нарекат гладки. Въпреки че винаги беше склонен към грешки, като президент той многократно правеше стряскащи изкривявания и речта му понякога звучи доста объркана. Такива епизоди, когато той се спъна по стълбите или падна от велосипеда си, привличат вниманието на всички.

„Радвах се да работя с него. Сега го наблюдавам отстрани и се притеснявам“, каза бившият сенатор Джъд Грег, 76-годишен републиканец, който описва себе си като „не-поддръжник на Тръмп."

Някои избиратели казват, че ще има голяма разлика Байдън кого ще избере за свой вицепрезидент. Много демократи насаме изразяват загриженост относно вицепрезидента Камала Харис.

Но докато процесът на стареене е непредсказуем, някои експерти в областта на геронтологията твърдят, че Байдън може да бъде „супер старец“.

Д-р Джон У. Роу, бивш президент на Международната асоциация по геронтология и гериатрия, както и професор по здравна политика и стареене в Колумбийския университет, каза, че тези „супер старци“ често прекарват по-голямата част от живота си без функционални увреждания.

Той обясни, че възрастните хора често са по-успешни в справянето със спорни ситуации и е „по-малко вероятно да направят нещо неблагоразумно“.

„Ако имаме този „супер старец“, който няма видими признаци на дегенеративни процеси и който носи всички предимства на възрастта си в политиката, ще се чувствам доста комфортно през следващите четири години“, каза той и добави, че не познава Байдън лично.

Някои демократи посочиха колко различно са остарели президентите Роналд Рейгън и Джими Картър.

Рейгън, който обяви, че е болен от Алцхаймер през 1994 г. и почина десетилетие по-късно на 93 години, отдавна е бил принуден да отговаря на въпроси относно когнитивните си способности. Картър, на 98 години и сега в хоспис, остана доста активен доскоро.

Самият Байдън и неговите съюзници се фокусират върху постиженията му в законодателната област, включително по въпроси, свързани с възрастните американци.

Андрю Бейтс, говорител на Белия дом, каза, че Байдън е помогнал на страната да премине през „най-тежката криза от десетилетия“ и „сега той връща производството от чужбина, възстановява нашата инфраструктура, дава възможност на Medicare да намалява цените на лекарствата и защитава човешките права”. Той подчерта опита, преценката и ценностите, които Байдън е показал като президент.

"Ако главата му работи, всичко е наред", многозначително каза Мюриел Киршнер, 94. "Главата ми все още работи."

Пати Лин, която тази година навършва 80 години, се пенсионира, след като получи сърдечен удар, реши, че „е време да се наслади на живота“. Лин има своя снимка с Байдън на телефона си като фон и не смята, че той също трябва да се оттегли, за да живее сам.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com