Наближава ли настъпление на Русия? Полски генерал с прогноза

16412
Наближава ли настъпление на Русия? Полски генерал с прогноза
Снимка: Getty images

Настъпването на зимата за конфликта в Украйна означава, че планираната офанзива на Русия може да се случи скоро. Полският генерал Валдемар Скшипчак прогнозира, че това ще стане преди средата на декември. "Украинците трябва да преминат към стратегическа отбранителна операция. Те дори не трябва да мислят за атаки, защото не могат да си го позволят", предупреждава генералът в разговор с портала Wirtualna Polska.

Есенната аура на украинския фронт изведнъж се превърна в зимна. Атаката на виелицата създава проблеми и на двете воюващи страни - и на украинци, и на руснаци. Както съобщава "Украинска правда", в Крим бурята е отнесла укрепления, построени от руските военни.

В Украйна обилен снеговалеж причини прекъсване на електрозахранването в десет магистрални далекопровода.

Зимната атака е проблем и за украинската армия по още една причина. Колкото повече лед покрива земята, толкова по-голям е шансът руската армия да премине в настъпление, което експертите прогнозират, че ще се случи до седмици. Още: Зимата иде от юг: Авдеевка е под нов руски натиск (ВИДЕО)

"Нека украинците дори не мислят за контранастъпление"

Бившият началник на полските сухопътни сили генерал Валдемар Скшипчак в интервю за портала Wirtualna Polska подчертава, че и двете страни сега се подготвят да действат в зимни условия. "Руснаците все още не са започнали настъпление. Сега те подготвят удобни позиции за себе си, за да ударят украинската отбрана", обяснява той.

В кои райони най-вероятно ще ударят руските въоръжени сили? "От североизток и югоизток в посока Донбас. По-нататък към Полтава, вероятно до Днепър", изброява генералът.

Валдемар Скшипчак счита, че украинците трябва да преминат към стратегическа отбранителна операция. "Нека дори не мислят за атаки и контраофанзиви, защото не могат да си го позволят. Те не говорят за това, но около 1000 украински войници умират на фронта всеки ден. Украинската пропаганда говори само за руските загуби, но те са сравними“, казва той.

"Руснаците могат да си позволят такива загуби, но украинците отдавна ги няма", добавя генералът.

Полковникът от резерва, експерт на Stratpoints Foundation и бивш заместник-началник на полското военно контраразузнаване Мачей Матисяк на свой ред счита, че времето е неблагоприятно и за двете страни в конфликта. "И преди всичко за този, който атакува. Ако всичко наоколо е мокро и влажно, това е проблем за всички. Но когато земята замръзне, ще стане по-лесно да се използва оборудването", обяснява той. Още: Мирното споразумение окончателно ли е извън сметките в Украйна, питат на Острова

„Украйна има по-малко ресурси и те постоянно намаляват. Тя се нуждае от боеприпаси и пари. Украинците трябва внимателно да помислят какво могат да си позволят”, добавя Матисяк.

Руска офанзива? "През първата половина на декември"

Генерал Скшипчак прогнозира, че в рамките на няколко седмици метеорологичните условия ще се стабилизират, снежните бури ще спрат. "Земята ще бъде покрита с лед и руснаците ще преминат в настъпление, ще ударят", подчертава той пред Wirtualna Polska.

"Мисля, че това трябва да стане през първата половина на декември. Руснаците вече са събрали сили за този удар. На армия, разположена в гората при зимни условия, отслабва морала. Затова руснаците трябва да побързат", добавя нашият събеседник. Още: Оптимизмът в Украйна угасва с настъпването на поредната зима

Полковник Матисяк обръща внимание на още един аспект. Той отбелязва, че зимата е изгодна за руснаците, защото могат да ударят критична инфраструктура, главно енергийна и да нарушат нейната работа. "Те вече са започнали да правят това. По този начин те оказват натиск върху украинското общество, за да подклаждат вътрешни конфликти", твърди той.

Украйна се готви да преживее зимата

Както съобщи британското издание The Economist, Украйна, поучена от опита от миналата зима, когато руснаците атакуваха енергийната инфраструктура, се готви да оцелее през тази зима. Подкрепата на други страни ще й помогне в това. В Полша и Румъния се съхраняват високоволтови трансформатори, които украинците ще вземат, когато имат нужда от тях.

Киев също поръча 100 нови трансформатора, половината от които ще бъдат произведени в страната, а половината в чужбина. Въпреки това, поради многократните атаки срещу украински заводи, досега е произведено малко такова оборудване.

Нека припомним, че щетите, нанесени от Русия миналата зима, бяха огромни. Според доклад на Програмата за развитие на ООН през април 2023 г. производството на електроенергия в Украйна е намаляло с 51% в сравнение с периода малко преди началото на конфликта (февруари 2022 г.). Производството на ядрена енергия е спаднало с 44%. Този сегмент от енергийната инфраструктура представлява най-големият дял от производството на енергия в Украйна. Още: В Украйна се подготвят за нещо мащабно тази зима

"Зимата за Русия е време за укрепване"

Чешкият президент Петр Павел в интервю за италианския вестник Corriere della Sera оцени, че тази зима ще бъде изключително трудна за фронта, тъй като значителна част от украинската инфраструктура е разрушена. „Това ще бъде трудна ситуация за населението и ако страните, които в момента подкрепят Украйна, се поколебаят, чувството на разочарование в обществото ще се увеличи“, е категоричен той.

Политикът също така отбеляза, че "зимата за Русия е време за укрепване". „Ако не поддържаме подкрепата си за Украйна на високо ниво, следващата година ще бъде още по-благоприятна за Русия", заключи чешкият президент Павел.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари