Оптимизмът в Украйна угасва с настъпването на поредната зима

10158
Оптимизмът в Украйна угасва с настъпването на поредната зима
Снимка: Getty images

В края на миналата година и в началото на тази тук имаше голяма еуфория. Сега виждаме другата крайност, нейния упадък. И мисля, че след известно време ще видим още върхове и спадове в социалната атмосфера на страната", каза Бартош Чихоцки, който миналия месец приключи 4-годишен мандат като посланик на Полша в Украйна.

Има слухове за напрежение в екипа на Володимир Зеленски и за разногласия между президента и главнокомандващия ген. Валерий Залужни. И дългоочакваното лятно контранастъпление бързо беше обезсилено от непробиваемите руски минни полета и укрепления.

Умората след две години битки, продължаващата загуба на животи на фронта и разочарованието от бавните темпове, с които западните партньори продължават да доставят оръжие на украинската армия, имаха такъв кумулативен ефект, че за първи път от началото на военния конфликт в Украйна, се чуха гласове, призоваващи за разглеждане на възможността за преговори за прекратяване на огъня, макар да признават, че тези преговори ще бъдат рисковани и могат да бъдат от полза за Русия. Още: Украйна изглежда готви нова изненада за руснаците при Авдеевка (ВИДЕО)

Разигралата се ужасна трагедия в Близкия изток отклони вниманието от Украйна и забави притока на боеприпаси в страната. „Умората от Украйна“ нараства в западните столици и се очертава опасната перспектива за втори мандат на Доналд Тръмп в САЩ, което може окончателно да подкопае настоящата подкрепа за Украйна.

Има и някои обнадеждаващи моменти. От бойното поле се появяват новини, че украинските войски са „заровени“ на позиции на източния бряг на Днепър в района на Херсон, както и атаки на украинските въоръжени сили срещу руския Черноморски флот. На дипломатическия фронт известно вълнение предизвика съобщението на ЕС, че планира да започне преговори с Украйна за членство в организацията.

Сега, докато украинците се подготвят за още една зима, през която са възможни руски атаки срещу тяхната критична инфраструктура и удари с ракети и дронове, оптимизмът отпреди 6 месеца, че поражението на Русия и връщането на Донбас и Крим може да са „ точно зад ъгъла“, започна да изчезва.

„Това няма да е победата, за която мечтаехме, и ще отнеме много повече време, отколкото си мислехме“, каза Володимир Омелян, бивш министър на инфраструктурата, който се записа в силите за териториална отбрана в първия ден на конфликта и сега е капитан в украинската армия.

Забранена дума

Повечето украинци признават, че докато Владимир Путин е на власт, е малко вероятно да бъде постигнат траен мир и всяка пауза във военните действия ще бъде използвана от Русия, за да превъоръжи армията си. Проучванията показват, че мнозинството украински граждани са против преговорите с Русия, особено ако те включват признаване на загубените украински територии.

В същото време изчерпването на силите на фронта от началото на конфликта, трудностите при мобилизирането на нови войници и неуспехът на контранастъплението през лятото накараха някои гласове да предположат, че настоящите подходи на Киев изискват промени.

"Изборът е много прост. Ако сме готови да дадем още 300 000 или 500 000 живота на украински войници, за да превземем Крим и Донбас и ако получим необходимия брой танкове и F-16 от Запада, тогава можем да го направим", твърди ексминистър капитан Омелян. "Но аз не виждам още 500 000 души, готови да умрат, и не виждам желанието на Запада да изпрати оръжията и то в обема, който ще ни трябва."

Война Украйна

Друг вариант, според Омелян, е „споразумение за прекратяване на огъня, за да проведем широкомащабни реформи, да станем член на НАТО и ЕС, а след това, когато Русия рухне, да си върнем Крим и Донбас“.

Това обаче може да е само пожелателно мислене. Зеленски счита, че всякакви преговори биха били само в полза на Русия, като се има предвид, че крайната военна цел на Киев остава пълното освобождаване на Украйна.

Михаил Подоляк, съветник на украинския президент, призна, че сега е започнал труден етап, но той „изисква най-силната и комплексна концентрация“, за да продължим напред. „Нека бъдем ясни: няма възможност за реални преговори. Това ще бъде просто оперативна пауза. Русия ще я използва, за да подобри значително състоянието на армията си, да извърши нова мобилизация и след това да възобнови войната с още по-трагични последствия за Украйна“, вещае той.

Скорошно интервю със Зеленски от журналиста Саймън Шустър, който е написал биография на президента и се радва на необичайно широк достъп до неговия екип, предполага, че дори във вътрешния кръг на Зеленски има хора, които се съмняват в неговия месиански дух и вяра в победата на Украйна. Още: Руският "герой", спрял украинската контраофанзива: Умря ли, та чак сега го хвалят?

Конфликт в Близкия изток

Атаките на Хамас срещу Израел и израелската ответна атака срещу Ивицата Газа се оказаха трудни за Украйна по три причини. Първо, войната в Близкия изток означава, че може би за първи път от февруари 2022 г. Украйна е престанала да бъде основният външнополитически проблем в съзнанието на повечето западни лидери за продължителен период от време.

Второ, според Зеленски, това означава намаляване на доставките на боеприпаси за Украйна, което влошава и без това острите проблеми в украинската армия, пише The Guardian.

И накрая, има последствия от решението на Зеленски да подкрепи твърдолинейната произраелска позиция на Америка относно конфликта в Газа. Той нарече Хамас и Русия „едно и също зло“. Това подкопава опитите на Украйна да разшири поддръжниците си в Близкия изток и други региони извън Запада.

Според Подоляк има „охлаждане“ в отношенията с много не западни страни. „Това затрудни създаването на по-широка коалиция за подкрепа на Украйна в борбата срещу Русия“, призна той.

Перспективата за втори мандат на Тръмп

Само година до президентските избори в САЩ потенциалното завръщане на Доналд Тръмп, който често твърди, че може да постигне бързо прекратяване на украинския конфликт, е тревожна перспектива за мнозина в Киев.

Публично служителите твърдят, че са уверени в продължаващата подкрепа на Белия дом, независимо кой ще е на власт, но има опасения какво ще означава президентството на Тръмп. „Това беше обсъждано с тях на всяка среща“, сподели Майкъл Макфол, бивш посланик на САЩ в Русия, който работи с администрацията на Зеленски по въпросите на санкциите и се срещна с президента и с други ключови служители през септември.

Дори и без Тръмп да е на власт, републиканците биха могли да провалят политиката на администрацията на Байдън за Украйна. През септември Конгресът не можа да приеме нов законопроект за помощ за Украйна, на който някои републиканци се противопоставиха, което означава, че военните доставки за Киев са били намалени. Още: Втора поредна нощ проблеми с тока: Подстанция в Подмосковието гори (ВИДЕО)

Мотивиране на политиката в Украйна

През първата година от конфликта украинците се обединиха около Зеленски, възхищаваха се на неговото ръководство в решителните ранни дни и бяха обединени в националната си борба срещу Русия. Но с времето тази атмосфера на социална хармония започна да се разрушава.

Сега украинският президент е силно обезпокоен от "феномена Чърчил" да загуби избори от успешен военновременен лидер, според един информиран източник.

Рейтингът на Зеленски обаче остава висок, както и на Валери Залужни, главнокомандващият на въоръжените сили на Украйна, който е широко считан за възможен бъдещ претендент за президентския пост, въпреки че никога не е изразявал политически амбиции.

Когато Залужни наскоро даде интервю за The Economist, наричайки ситуацията на бойното поле „безизходица“, Зеленски и съветниците разкритикуваха използването на този термин. Подоляк отрича да има конфликт между двамата лидери. „Зеленски е негов пряк шеф и по дефиниция не може да има конфликт“, твърди той.

Чихоцки, бившият полски посланик е сигурен, че през последните месеци в Украйна ще се изострят политическите борби. "Политиката се завърна в Украйна", каза той. "Тази първоначална консолидация на украинците в единна сила, бореща се със злото, премина. Сега всичко е различно."

Автор: Шон Уокър

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари