Норвегия праща на Украйна тежка артилерия - значи ли това още една стъпка към немислима ескалация?

5043
Норвегия праща на Украйна тежка артилерия - значи ли това още една стъпка към немислима ескалация?
Снимка: Getty Images

Министърът на отбраната на САЩ обяви, че Норвегия изпраща артилерия в Украйна като част от масивен западен пакет с оръжия. От съображения за сигурност норвежките власти не потвърдиха изявленията на американската страна, но най-вероятно става дума за самоходни артилерийски установки M109 A3GN (гаубици). Това пише в свой материал изданието Klassekampen.

По-рано Норвегия предостави на Украйна противотанкови оръдия и зенитни ракети. Фактът, че сега се прехвърля артилерия, означава повишена поддръжка на оръжие в няколко категории едновременно.

Оръжие за пълно унищожение

"Това е най-тежката артилерия, която имаме в Норвегия", казва полковник Кристиан Лиен, началник на дирекцията за артилерия и противовъздушна отбрана в Центъра за сухопътна война. Той не потвърди или отрече изпращането на артилерия и коментира само технически факти. Лиен каза, че M109 е средно бронирана самоходна артилерийска установка и има голяма поразяваща мощ на бойното поле.

"М109 е площадно оръжие. Коректировщик на огъня определя областта на поражение. А след това артилерийска батарея стреля по нея", обясни той.Далечината на стрелбата на 155 мм оръдия на норвежката М109 е около 30 километра.

- Колко е неприятно да попаднеш под обстрел?

- Достатъчно. Теглото на всеки снаряд е 42-43 кг. От тях 10 до 15 кг са експлозиви, а останалото е стомана, която се превръща във фрагменти. Ударът осигурява както експлозивен, така и фрагментационен ефект, като успешно унищожава невъоръжени цели, автомобили или персонал.

Оръжията, които очевидно ще отидат в Украйна, са изпратени на склад през 2020 г. - те бяха заменени от по-модерните K9. Но въпреки че Норвегия ги е изтеглила от въоръжение, Лиен уверява, че M109 е отлично оръжие.

Детайл от голяма картина

Джули Вилхелмсен, старши научен сътрудник в Норвежкия институт по международни отношения, счита, че Норвегия има няколко причини да изпрати тежки оръжия в Украйна.

"Това е логично продължение: Норвегия иска да покаже солидарност с Украйна в нов етап на военните действия, когато ситуацията стана още по-трудна", казва Вилхелмсен.

Но тя не вярва, че зад ескалацията на оръжейната подкрепа стои само добрата воля на Норвегия: "Въпросът какво изпраща Норвегия трябва да се разглежда в контекста на стъпките на други страни от НАТО и Съединените щати. Трябва да сме наясно, че приносът на Норвегия естествено се вписва в по-големия принос на Съединените щати. Те изпращат все повече и повече тежки оръжия. Вече не става дума само за самозащита, а за нещо повече."

Вилхелмсен отбелязва, че властите на САЩ многократно са заявявали, че целта им е да отслабят Русия, а някои гласове дори говорели за желана смяна на режима в Кремъл. Тя не изключва, че именно тези цели може да стоят зад американските стъпки в Украйна. "Борбата може да придобие ново измерение. И от чисто отбранителен конфликт може да се превърне в конфронтация между суперсилите", казва Вилхелмсен.

UK издание: Путин отправя плашеща заплаха към Великобритания

Владимир Путин има в арсенала си плашещо оръжие, което може да бъде изстреляно от самолети, които са в обсега на възможен удар по Обеди...

В същото време тя подчертава, че елементите на прокси война по никакъв начин не намаляват основната роля на украинците в този конфликт: "Украинците се бият смело. Говоря за прокси война, защото великите сили превръщат боевете в марионетен конфликт. Русия подчертава, че става дума за съпротива срещу САЩ и НАТО. И американците със сигурност ще се опитат да оправдаят военната си подкрепа относно дългосрочното отслабване на Русия и възможната смяна на режима". Вилхелмсен посочва: "Не мога да кажа доколко норвежките власти са замесени в този сценарий".

Вилхемсен предрича повишен риск от ескалация

– Смятате ли, че рискът от ескалация се е увеличил през последните месеци?

- Да. Първо, защото никой друг не се интересува от преговори. Второ, ако Запада продължи толкова мащабни оръжейни доставки, а Кремъл смята за реалност, че Украйна ще може да върне Крим със сила, тогава той ще действа твърдо и решително. Не се съмнявам.

– Да действаме строго и решително?

Войната в Украйна: Властта в Израел печели сериозна част от 30-те сребърника

Въоръженият конфликт може да е ад, но очевидно е полезен за бизнеса на Израел, констатира Дъглас Блумфийлд в The Jerusalem Post. Израе...

- Да, те ще могат да заплашват с ядрени оръжия или дори да ги използват - например тактически. Не искам да плаша никого, но това е положението. Загубата на Крим е неприемлива за Кремъл. А смяната на режима е екзистенциална заплаха за целия елит на Путин.

- Вярно ли е, че в сегашната ситуация Норвегия няма друг избор, освен да увеличи доставките на тежко въоръжение?

- Сега наблюдаваме интересен момент. В Европа на практика не са останали неутрални държави, а всички участници от двете страни на новата граница между Изтока и Запада твърдят, че нямат друг избор и действията им са единствената възможност. Но всъщност суверенните държави са доста свободни да правят каквото им е удобно.

ОЩЕ: Боговете на войната - артилерията, която сее смърт в Украйна (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Защо да се връщам да се бия?": Украинците в чужбина са в патова ситуация

Победата на Украйна - все повече мираж и вярват ли все още в нея

Помощта от САЩ е стъпка №1: Кои са следващите, за да седне Путин за преговори?

С Дугин на сцената: Тъкър Карлсън изписа веждите на Путин в истински медиен компот

Анализ: САЩ не знаят какво значи победа в Украйна

Руските заплахи за F-16: Бивши американски пилоти коментират (ВИДЕО)

Заради оръжието от САЩ: Русия се цели в немислими за атака обекти в Украйна

Военната помощ на САЩ за Украйна все още е под заплаха: Washington Post предупреждава

Доц. Искрен Иванов: САЩ, Русия и Китай спорят кой да разреши конфликта в Газа

"Високият морал не стига": Елитни войници опитват да компенсират украинските загуби на фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари