Опонентите на Тръмп не намират начин да го спрат

4593
Опонентите на Тръмп не намират начин да го спрат
Снимка: Getty Images/Guliver

Девет месеца след като Доналд Тръмп се кандидатира за кандидат-президент от Републиканската партия, неговите опоненти все още се опитват да намерят формула за спирането на неочакваното му политическо изкачване. Те го пренебрегнаха и се надяваха, че той просто ще изчезне. Отравяха остри лични нападки за косата и за големината на ръцете му. Опитаха се да дискредитират бизнес уменията и миналото му на консерватор, а по време на дебата на Републиканската партия в четвъртък се помъчиха да привлекат подкрепата на неутралните избиратели, като смекчиха критиките и вместо това се опитаха вежливо да сразят политическите виждания на Тръмп.

На моменти подходът им успя да изложи на показ често неясните идеи на Тръмп за това как страната да се справи с вътрешните си проблеми и с външнополитическите заплахи. Те обаче дадоха на милиардера случай да звучи по-умерено и разумно – почти по президентски – и то в момент, в който изборите му са почти в кърпа вързани. „Всички сме заедно в кюпа, така че ще ни трябват решения. Ще открием отговорите заедно”, каза Тръмп по време на дебата.

Съревнованието в Маями показа значителна промяна в курса след последния дебат на републиканците, който прерасна в детински личностни обиди. Сенаторът от Флорида Марко Рубио поведе тази кампания от обиди и след това подкрепата за него спадна силно. Сега той казва, че съжалява за поведението си и че е засрамил децата си. Дебатът в четвъртък – 12-ия за републиканците от началото на първичните избори, бе проведен в най-важния момент в бурното съревнование на консерваторите. Тръмп води пред своите опоненти след 24 избори, хвърляйки елита на републиканците в спирала от тревоги и отричане.

Тръмп пак заложи на антиислямска реторика: "Мюсюлманите мразят САЩ"

Ислямът отново се превърна в ябълка на раздора при дебат между кандидатите на Републиканската партия. Този път обаче нямаше големи напа...

Рубио и губернаторът от Охайо Джон Касич - последните двама кандидати, които имат подкрепата на традиционните републиканци - във вторник ще се изправят пред избори в собствените си щати, където победителят ще вземе всички гласове, което пък може да даде на Тръмп несломима победа. Круз е най-близко до Тръмп в състезанието за гласовете на делегатите и в четвъртък отново предложи Рубио и Касич да се откажат, за да му помогнат да победи магната. След умереното начало на дебата с напредването на 2-часовия дебат Круз стана по-агресивен и предупреди избирателите, че номинирането на Тръмп може да лиши Републиканската партия от шанса да изпрати свой представител в Белия дом.

Перспективите Тръмп да спечели номинацията на републиканците за президентските избори накараха лобистки групи да похарчат милиони долари за телевизионни клипове, за да подложат под съмнение надеждността му. Материалите хвърлят светлина върху някои съмнителни бизнес сделки на Тръмп, включително върху съдебните действия срещу образователната компания „Тръмп Юнивърсити”. Засега обаче никой от кандидатите не се е опитал да се позове на тези материали по време на дебатите.

Тръмп възнамеряваше да смени тона и посланията си с наближаването на крайните избори и дебатът в четвъртък му даде възможността да промени курса. Тъй като съпротивата, която кандидатурата му повдига дори в собствената му партия, му е добре известна, той често говореше за единството в Републиканската партия и призоваваше дори скептично настроените да се обединят около него за доброто на партията.

The Washington Post

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com