"Политически хаос и икономически загуби": Какво се случва в Червено море?

4889
"Политически хаос и икономически загуби": Какво се случва в Червено море?
Снимка: Getty Images

Ситуацията в Червено море продължава да се влошава, особено след като Вашингтон добави движението Ансар Аллах (хути) към списъка на терористичните организации. По-рано хутите обстреляха два американски кораба в Червено море, припомня саудитското издание Okaz.

Британският министър-председател Риши Сунак и министърът на отбраната Грант Шапс от своя страна оправдаха военните удари на британски и американски войски по позициите на хутите, определяйки ги като необходима „самозащита“ в отговор на не спиращите атаки срещу цивилни кораби.

Продължаващата ескалация поражда опасения от нарастваща нестабилност в Йемен, бедна страна, в която около 85% от гражданите живеят под прага на бедността, според данни на ООН. Още: Кризата в Червено море: Китай от години има решение, а Западът закъсня

Главният редактор на йеменския вестник Ал-Машхад Абдул Рахман ал-Бейл призова за сдържаност предвид сериозността на настоящата ситуация и важността на разрешаването на йеменската криза. Той отбеляза, че изявлението на Министерството на външните работи на Саудитска Арабия поставя точката над и очерта възможен механизъм за връщане в правия път.

Ролята на Израел?

Да припомним, че на арабско-ислямската среща на върха в Рияд беше създаден план за мирно разрешаване на конфликта в Ивицата Газа. Абдел Рахман ал Баил каза, че ескалацията в Червено море не е в интерес на йеменския народ или региона, а по-скоро обслужва плановете на Израел и тези, които стоят зад него. Изпращането на военни кораби в йеменските териториални води само увеличава напрежението и кризите, пред които е изправен йеменският народ.

Ал-Бейл заяви: „Този регион не трябва да се превръща в огнище на глобален конфликт. Това е, на което се надяваме и очакваме от всички. Проявете благоразумие и се върнете на правилния път. Не се поддавайте на плановете и заговорите на Израел и неговите слуги, търсейки извинения за продължаване на конфликтите и войните“.

Необходимо е да се намали нивото на ескалация, да се прехвърли отговорността за сигурността на международния коридор за корабоплаване на легитимните йеменски власти, да им се осигури логистична и военна подкрепа и да се откаже от милитаризацията на регионалните и международните води, която служи на нечии интереси. Йеменският народ е уморен от войни и конфликти и вече не иска да се забърква в непредвидими приключения, които ще имат катастрофални последици за бъдещите поколения. Още: Валдис Домбровскис: Има риск от скок на цените в ЕС заради с атаките на хусите в Червено море

Ръководителят на Центъра за стратегически изследвания Абаад Абдул Салам Мухамад отбеляза, че събитията в Червено море не са случайност или съвпадение. Те също нямат нищо общо с Ивицата Газа или Палестина. Блокадата на международните коридори в Червено и Арабско море се планира от няколко години. Военноморските сили на хутите бяха подсилени от онези, които подкрепиха този план. Този „някой“ им даде минирани лодки, противокорабни ракети, военноморски комуникационни системи и разузнавателни кораби.

Войната в Ивицата Газа даде шанс на хутите да говорят открито в подкрепа на Палестина, да приложат дневния ред на своите поддръжници и да принудят света да приеме легитимността на техния контрол над Йемен.

Хаосът в Червено море позволява на хутите да избягват отговорностите си пред международната общност, която иска да сложи край на страданието, глада и кризите, измъчващи йеменците. Ако международната общност не обуздае хутите и техните поддръжници, те ще излязат „победители“ от тази битка и ще продължат да малтретират йеменския народ, пише Okaz.

Ескалация

Йеменският икономист Фарес Ал-Наджар предупреди за опасността от ескалация в Червено море. Това потенциално може да има доста значителни последици за световната търговия и икономика. Той призова всички участващи страни да проявяват сдържаност и да обмислят сериозно негативните последици от по-нататъшната ескалация в йеменските териториални води. Още: Хутите нападнаха американски кораб, пак заплашиха САЩ и Великобритания

Глобалната търговия възлиза на приблизително 30 трилиона долара: 10% минават през Червено море, превърнало се в конфликтна зона. Докато преди през Червено море са преминавали 21 000 кораба годишно, днес броят им рязко е намалял.

Цената на милитаризацията на международните води е 45 милиона долара на ден, или повече от 16,5 милиарда долара годишно. Разходите за доставка в пристанищата на Йемен се повишиха от $3000 на $9000, което заплашва да повлияе на стандарта на живот и цените на храните. Държавните приходи също ще намалеят.

Ал-Наджар предупреди, че хаосът в Червено море ще лиши Йемен от приходи от преминаващи кораби и ще намали конкурентоспособността на неговите пристанища.

Автор: Ахмед ал-Шмери

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com