Политолози не очакват смели инициативи от Обама в Конгреса

3772
Политолози не очакват смели инициативи от Обама в Конгреса
Снимка: Gettyimages.com

Американският президент Барак Обама, в последното в своята кариера послание пред Конгреса, едва ли ще издигне някакви смели инициативи, смятат запитани от РИА Новости експерти, които обаче не изключват и известна "интрига" в неговото изявление по оценката на руската политика.

Годишната реч на президента на САЩ пред двете палати на Конгреса "За положението на страната" (State of the Union) е предвидена за 12 януари. За Обама обръщението ще стане седмото и последно в неговата кариера на президент: през 2017 година Обама, след изтичането на определените от Конституцията на САЩ два мандата, ще се оттегли от поста президент. В рекламата на посланието американският президент казва, че възнамерява да се съсредоточи върху перспективите на страната за в бъдеще, без да разкрива конкретни теми от своето изявление.

В САЩ затягат контрола върху оръжията със заповед на Обама

Със сълзи на очи американският президент Барак Обама заяви, че САЩ не може да останат заложник на оръжейното лоби. Обама прибегна до сп...

Според ръководителя на центъра за военнополитически изследвания на Института за САЩ и Канада към РАН Владимир Батюк "обстоятелството, че това послание е прощално, ще наложи своя отпечатък".

"Едва ли ще има мащабни инициативи, които изискват многогодишни усилия от страна на изпълнителната и законодателната власт на САЩ. Сегашният американски президент просто няма време за всичко това. Обама не е в такова положение, че да издига смели инициативи. При цялото си желание едва ли ще може, особено в условията на предизборна кампания, да си спечели подкрепата на Конгреса", отбелязва експертът.

Той смята, че в речта на Обама на преден план ще бъде вътрешната политика на Съединените щати, макар че, разбира се, президентът ще отдели внимание и на ситуацията в света, включително в Близкия изток".

Тук, според ръководителя на Центъра за анализ на близкоизточните конфликти Александър Шумилин, американският президент ще каже това, което е вече добре известно на всички - "трябва да се борим с обединени усилия" с терористичната организация "Ислямска държава".

Тръмп събира подкрепа с лозунга "Обама и Клинтън създадоха ИД"

Американският милиардер Доналд Тръмп, който е начело в надпреварата за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в...

Единствена новост по близкоизточната тематика може да стане неговото отношение към ролята на Русия в борбата с ИД, смята експертът. "Дали ще даде Русия като съмнителен пример в борбата с ИД, или няма да я даде – в това е въпросът. В това е цялата интрига", разказва Шумилин.

Той добавя, че Обама вероятно "ще говори за необходимостта от снижаване на напрежението между Саудитска Арабия и Иран" и "тук той ще бъде много силно балансиран".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари