Повече самоубийства, отколкото военни загуби в армията на САЩ - Пентагонът не може да намери решение

10068
Повече самоубийства, отколкото военни загуби в армията на САЩ - Пентагонът не може да намери решение
Снимка: Getty Images / Guliver

Пентагонът е подготвил повече от 100 мерки, насочени към намаляване на броя на самоубийствата в американската армия, тъй като анализатори изразяват опасения, че явлението набира скорост през последните десетилетия.

Шефът на Пентагона Лойд Остин обяви препоръки, произтичащи от обширен преглед, включващ 11 военни обекта и интервюта с повече от 2700 военни и цивилни служители.

Препоръките са разделени в пет основни области: качество на живот на военнослужещите, услуги за психично здраве, борба със стигмата около призивите за помощ, предотвратяване на суицидно поведение и разработване на правила за безопасно боравене с оръжия. Още: САЩ ще имат нов главнокомандващ армията: Кой е наследникът на ген. Марк Мили?

Повече войници са се самоубили, отколкото са загинали във война

Проектът Costs of War в университета „Браун” изчислява, че броят на самоубийствата сред американските войници надхвърля общия брой на смъртните случаи във всички военни операции, които Съединените щати водят след атентатите от 11 септември 2001 г. по света.

Броят на самоубилите се военни достигна над 31 000 души. Това многократно надвишава броя на американците (7100), убити в американски военни операции. Този висок процент на самоубийства се дължи на много фактори, свързани с участието в бойни действия. Те включват високи нива на наранявания, стрес, военна култура и обучение, постоянен достъп до оръжия и трудности при повторното интегриране в цивилния живот. Още: Рекорд на самоубийствата в САЩ през 2022 г.

Не е първият опит

Много експерти поставиха под съмнение усилията на Пентагона да се бори с високия процент на самоубийства в армията. През последните години Министерството на отбраната на САЩ си постави за цел да подобри услугите за психично здраве на военния персонал, но резултатите са разочароващи.

Броят на самоубийствата в американската армия се е увеличил през първите три месеца на 2023 г. спрямо същия период на миналата година. Службата за превенция на самоубийствата на Пентагона заяви в тримесечния си доклад, че общият брой на самоубийствата на войниците на служба е 94, което е почти с 25% повече в сравнение със 75 военни през същия период на миналата година.

Подобна разочароваща статистика накара Пентагона да приеме Закона на Брандън, който позволява на военните да получават психологическа помощ поверително и по всяко време, когато имат нужда от нея.

Правни трудности 

Редица експерти считат, че лесният достъп до оръжия улеснява военните, които решават да се самоубият. Пентагонът обаче заяви, че няма да предприеме никакви действия за ограничаване на достъпа на войниците до оръжия и боеприпаси като част от борбата срещу самоубийствата в армията, дори след като комисия, назначена от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, предложи ограничаване в използването на огнестрелни оръжия за намаляване на смъртността. Още: Мъж открадна секретно оборудване за 2 милиона долара от американската армия и го инвестира в казино

Остин подписа меморандум, в който се казва, че Пентагонът няма да повиши минималната възраст за закупуване на огнестрелни оръжия и боеприпаси до 25 години или да наложи 7-дневен период на изчакване за закупуване на оръжие в оръжейни магазини. Пентагонът също отказа да ограничи достъпа до лични оръжия във военните бази и да изисква войниците да докладват на преките си началници за придобиването на оръжия, пише Al Jazeera.

Решението да се отхвърлят тези препоръки няма да намали броя на самоубийствата сред американския военен персонал. Същевременно комисията за надзор смята, че лесният достъп до огнестрелни оръжия във военните бази представлява сериозна заплаха.

По отношение на препоръката за контрол върху придобиването на огнестрелни оръжия Елизабет Фостър, главен изпълнителен директор на Агенцията за устойчивост на отбранителните сили, каза: „В момента има значителни правни пречки за прилагането на тази препоръка.“

Военните лица, както всички американци, имат права съгласно втората поправка на конституцията, която гарантира правото на притежаване на огнестрелно оръжие. Те са по-склонни да напуснат базата, за да закупят оръжие, ако има някакви ограничения върху тяхната покупка или собственост. Конгресът също е вероятно да се изправи пред значително предизвикателство за всяко действие на Пентагона за ограничаване на достъпа до оръжия.

През 2021 г. повече от 113 000 огнестрелни оръжия са били продадени в магазините на военните бази. Има 81 магазина за огнестрелни оръжия в базите на армията и военновъздушните сили и 11 в базите на военноморските сили на САЩ. 

„Единственото нещо, с което всички експерти са съгласни, е, че предприемането на стъпки за забавяне на лесния достъп до огнестрелни оръжия е единствената най-ефективна стратегия за спасяване на животи“, каза Крейг Брайън, експерт по сигурността в Държавния университет на Охайо и член на Независимата организация за предотвратяване на опитите за самоубийства. Още: Отпада задължителната ваксинация срещу Covid-19 в американската армия

Предупреждения от Конгреса 

Проучване, публикувано от Изследователската служба на Конгреса, предупреждава, че високите нива на самоубийства сред военния персонал оказват отрицателно въздействие върху морала на американската армия.

Самоубийството на войник се отразява негативно на благосъстоянието на семейството и приятелите му, както и на морала и готовността на неговата част. Необходимо е координиране на усилията между командири на военни части, медицински работници, съветници и други лица за противодействие на това явление, което активно набира скорост от 2013 г.

Същото проучване обвинява аспекти на военната култура като недостатъчна устойчивост и твърдост, които могат да обезсърчат търсенето на помощ. Изследванията показват, че много военни смятат, че има стигма, свързана с търсенето на помощ за психично здраве, и изразяват загриженост, че това може да повлияе на военната им кариера. 

Автор: Мухаммад ал-Миншауи

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари