Проблемите с танковете Abrams пред Украйна (ВИДЕО)

38235
Проблемите с танковете Abrams пред Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Американските танкове M1 Abrams ще бъдат ценно попълнение за украинската армия за продължаващото контранастъпление. Все още обаче има много съмнения доколко тази дългоочаквана тежка бойна техника може да промени ситуацията на фронта.

Въпреки че доставката на Abrams („Ейбрамс“) ще „добави повече сила към контраофанзивата на Украйна“, танковете ще се окажат ефективно оръжие само ако Киев ги използва като част от добре разгърната тактика с комбинирани оръжия. Това твърди колумнистът и военен експерт Майкъл Пек пред американското издание Newsweek.

„Макар Abrams да са ценен актив за Украйна, 31 танка не са достатъчни, за да повлияят значително върху хода на войната“, добавя той.

Още: САЩ дават стотици милиони за енергийната система на Украйна

Още един тип танкове – предимство или недостатък?

Някои експерти сериозно се съмняват, че Украйна ще може да извлече значителни ползи от интегрирането на още един тип танкове в своите сили (след Leopard и Challenger – бел. ред.), особено предвид факта, че метеорологичните условия скоро ще се влошат.

„От военна гледна точка - очаквам, че ще има повече проблеми, отколкото предимства“, казва пред Newsweek Марина Мирън, научен сътрудник по военни изследвания в Кралския колеж в Лондон.

На 19 септември министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин съобщи, че американските Abrams скоро ще пристигнат в Украйна и че те "ще се превърнат в още една страхотна бронирана машина заедно с танковете Leopard, които вече са на бойното поле".

Още: Зеленски за съвместното производство на оръжие със САЩ: Фантастиката става реалност

В края на януари САЩ обещаха да прехвърлят на Украйна общо 31 танка Abrams. Няколко от западните съюзници на Киев също предоставиха основни бойни танкове като Leopard и Challenger 2. За разлика от Abrams, европейските танкове вече пристигнаха в Украйна. В средата на март Пентагонът обяви, че няма да изпрати по-модерния модел M1A2 Abrams, а за сметка на това ще предостави на украинските въоръжени сили обновени танкове M1A1. Говорителят на Пентагона бригаден генерал Пат Райдър каза, че тези по-стари танкове имат практически същите възможности като M1A2.

Снимка: Getty Images

„Въпросът е тези важни военни активи да попаднат в ръцете на украинците възможно най-скоро“, добави той.

Още: Нови оръжия за Украйна от САЩ: Танковете "Ейбрамс" са на път

Въпросите пред Украйна относно танковете Abrams

Тъй като скъпата и изтощителна контраофанзива продължава, а есента и зимата вече са на хоризонта, експерти твърдят, че украинската армия ще трябва да обмисли няколко важни въпроса относно обещаните ѝ танкове Abrams.

Още: Борел: Путин вярва, че демокрациите са слаби и че ще се уморим в битката срещу него

Колко ефективна ще бъде тази техника, вероятно ще зависи от метеорологичните условия на фронта. Скоро украинските сили ще трябва да се справят с дъжд и кал - този сезон обикновено се нарича „сезонът на лошите пътища“.

Според военния експерт Майкъл Пек танковете Abrams са били използвани предимно в относително сухи условия, много различни от това, което очаква Украйна през следващите няколко месеца. „Ще бъде интересно да видим как този танк се представя в интензивни механизирани битки в кал и сняг, в регион с много потоци и реки“, добавя той.

Украйна обаче не показва никакви индикации, че ще спре с контранастъплението. В Запорожието украинските войски направиха голям пробив, справяйки се със слоя от руски защитни съоръжения западно от село Върбово (по линията Орехов-Токмак-Мелитопол). По-рано, пак през септември, Киев съобщи, че войските вече са между първата и втората линия на руската отбрана близо до село Работино, разположено южно от Орехов. Украйна се надява да използва американските танкове Abrams, за да продължи да напредва на юг, първо към контролирания от Русия град Токмак, след това към Мелитопол и накрая към Азовско море.

Още: Три условия украинският пробив в Запорожието да се превърне в значим успех (ВИДЕО)

"Би било напълно нелогично да се използват тези танкове в Запорожие в началото на дъждовния сезон, като се има предвид, че те могат да заседнат в калта - отбеляза Мирон. - Машината за поддръжка също може да заседне и това ще се превърне в катастрофа.”

„Използването на три различни типа танкове на места като Запорожието създава логистичен кошмар“, смята Мирън. Това ще натовари логистичните вериги, които Русия със сигурност ще атакува и ако силите на Москва успеят, танковете Abrams, Challenger и Leopard, предоставени на Киев от западните съюзници, ще станат напълно „безполезни“.

Според Мирън проблеми могат да възникнат и с техническата поддръжка на Abrams. Украинските сили ще трябва да могат да се сдобият с резервни части и инженери, които да ги използват, за различните версии, както и да са достатъчно уверени в обучението за "много по-сложните" танкове, добавя Мирън.

„Друг проблем с M1 е, че тези танкове консумират много гориво“, казва тя.

Още: Украйна очаква американски танкове за следващото настъпление

"Има специфичен вид гориво, което захранва Abrams, и ние трябва да сме сигурни, че този тръбопровод - буквално и преносно - е на разположение на Украйна", заяви в края на януари говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.

Друг проблем за Украйна ще бъдат боеприпасите, от които ще се нуждае за многото различни бронирани машини, с които разполага.

„Не всички танкове могат да използват едни и същи боеприпаси и има недостиг", казва Мирън. „Така че, ако украинската армия не получи необходимото количество боеприпаси, това ще се отрази негативно на ефективността на M1 и на всички други танкове“.

Освен това, след като техниката пристигне, тя ще трябва да се изправи срещу руската защита, която украинските сили се опитват да пробият от началото на юни.

Още: Танк "Ейбрамс" срещу танк Т-90М: Руските танкове са добри докато не влязат в бой (ВИДЕО)

Според Мирън е трудно да се каже как танковете Abrams ще се представят в конфронтация с руски мини и т.нар. „драконови зъби“. Както обяснява Пек, силите на Москва разполагат с „тонове противотанкови оръжия и противотанкови мини, които вече са повреждали западни бронирани средства, доставени на Украйна“, включително германски танкове Leopard и американски бойни машини Bradley.

САЩ ще изпратят неслучайно 31 танка, точно с толкова разполага един стандартен танков батальон: 3 роти с по 10 танка плюс един за командира на батальона. Респективно - ротата има 3 взвода с по 3 танка плюс един командирски.

Още: General Dynamics ще прави танкове за Украйна

Автор на статията: Ели Кук

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Бойното поле: Бъдещето на Украйна - перспективите

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com