Пропука ли се руското разузнаване - всичко за дроновете, атакували Кремъл (ВИДЕО)

11757
Пропука ли се руското разузнаване - всичко за дроновете, атакували Кремъл (ВИДЕО)
Снимка: Pixabay

Какво точно се случи в нощта на 3 май 2023 г. в небето над Москва?

Първият дрон

Дронът идва от страната на Замосковоречието (т.е. южно от Кремъл) и се взривява над купола на Сенатския дворец. На едно от публикуваните видеа се вижда как няколко секунди по-късно се появяват искри и дим, вятърът го отнася към Спаската кула. Часовникът на кулата показва 2:27 ч. 

Вторият дрон

Вторият дрон се взривява почти на същото място в 2:43, т.е. 16 минути по-късно. Към този момент край Кремъл осветлението е изключено. Вторият дрон идва от изток. 

В официалното съобщение от Кремъл се казва, че дроновете са "изведени от строя" т.е. свалени от руската ПВО. Но това не е така, тъй като и двата дрона се взривяват над купола на Сенатския дворец в непосредствена близост един от друг. Самото официално съобщение идва в ранният следобед на деня.

Половин ден е нужен на руските власти да оповестят за инцидентите.

В 14:27 ч. телеграм-каналът на ТАСС публикува пост, в който се казва, че общината забранява полетите на дронове над Москва. Минута по-късно РИА Новости публикува същото съобщение с линк към профила на Сергей Собянин. Ограниченията за дронове са в сила от май 2022 г. Причините за съобщението не се уточняват. 

В 14:35 на сайта на Кремъл се появява съобщение на пресцентъра на президента. В него се казва, че "киевският режим" е направил "опит за нанасяне на удар с дронове" по резиденцията в Кремъл на президента Путин. Самият президент не е пострадал. Две минути преди излизането на съобщението първият абзац от него се появява в телеграм-канала на РИА Новости.

Независимо от това, че Кремъл съобщава за "липсата на щети" в следствие на атаката, вечерта на 3 май се появява снимка, на която ясно се вижда, че е повреден куполът на Сенатския дворец.

От Кремъл заявиха още, че възприемат атаката като "планирана терористична акция и покушение срещу президента" и подчертаха, че изборът на датата не е случаен, тъй като скоро на Червения площад ще се проведе парада за 9 май, "на който се планира присъствието и на много чуждестранни гости." Руските власти заплашват, че "руската страна си оставя правото да предприеме ответни мерки там и където сметне за необходимо."

ОЩЕ: Русия се оплаква: Украйна опита да удари Кремъл (ВИДЕО)

Руските власти определят случилото се като "терористичен акт", а "оправдаването на тероризма" в Русия е престъпление. 

Какви са дроновете, атакували Кремъл?

Това не е известно. Украинските власти отричат да са свързани с атаката. Според съветника на украинския президент Михайло Подоляк събитията са част от подготовката на Русия за "мащабна терористична провокация в близките дни."

Руснаците отвърнаха с дронове-камикадзе на атаката срещу Кремъл (ВИДЕО)

Поне 24 ирански дрона-камикадзе са били използвани от Руската федерация за атаки по цели в Украйна през тази нощ – главно Киев и ...

Ако все пак се разгледа версията, че атаката е организирана от украинските специални служби или проукраински партизани вътре в Русия, то те биха имали два начина да доставят дрон с експлозиви до Кремъл.

Първият - атака от територията на Украйна с дронове с далечен обсег. Украинските въоръжени сили (ВСУ) неколкократно са нанасяли удари с модернизирани реактивни дронове от съветските времена "Стриж". Главното им достойнство е високата скорост - до 1100 км/ч. Предполага се, че при модернизирането си те са получили възможността да летят по цели на ниска височина, което усложнява задачата на ПВО да бъдат свалени.

В конкретния случай, вероятно е използван по-бавен дрон. Анализ на двата видеозаписа позволява да се установи скоростта на втория дрон - тя е от 30 до 35 метра в секунда (108–126 кч/ч).

Украйна разполага с такива дронове собствено производство. Моделът UJ-22 Airborne на "Укрджет" беше представен още през 2021 г. Той може да преодолее разстояние от 800 км (от Кремъл до украинската граница са 500 км). Но до момента не е имало съобщения за това, че този вид дронове може да бъдат натоварени с бойна глава. Главният недостатък на този дрон е високата му забележимост.

Вторият възможен инструмент е дрон, пуснат от територията на Москва. В този случай вероятно става въпрос за FPV дрон, които нямат GPS приемник. Те по-трудно могат да бъдат заглушени и прехванати. Най-големият им недостатък е малкият радиус на действие и сложността на управление. Тази версия не е много вероятна, защото от видеозаписа се вижда, че за атаката е използван голям дрон (няколко метра дълъг и широк), т.е. едва ли е възможно подобна машина да бъде пусната от центъра на Москва. 

Жестоки подигравки за удара с дрон по Кремъл от бившия ДНР министър Игор Гиркин

Атаката с дронове срещу Кремъл предизвиква все повече реакции, особено в Русия и Украйна. Преобладават подигравките - и ако от украинск...

Ако все пак за атаките са използвани FPV дронове (управляват се като "пилотът" гледа през инсталирана на дрона камера) това говори за грешки на руското контраразузнаване, а ако са такива с далечен обсег - то Русия явно допуска грешки, свързани с организацията на ПВО по важни направления. В последния случай единственото, което може да утеши руските власти е неголямата мощност на бойната глава на дроновете. 

Имало ли е реална заплаха за Путин?

Кабинетът на руският президент действително се намира в Сенатския дворец. Наскоро той заяви, че в Кремъл има свой апартамент, в който той "напоследък прекарва много време, работи и нощува често."

Според източници на Медуза това не отговаря на истината. Путин много рядко е в Кремъл, само по "официални поводи" и през деня. Той предпочита да работи от резиденциите си в Ново-Огарево и Сочи, но не и да остава в Москва през нощта. 

Според официалните съобщения на 2 май Владимир Путин е бил в Санкт Петербург. На 3 май на сайта на Кремъл се появи съобщение за среща с губернатора на Нижни Новгород, провела се в Ново-Огарево. Не е ясно дали срещата се е провела по-рано.

Украйна отрече участие в атаката с дронове срещу Кремъл

Прессекретарят на украинския президент Володимир Зеленски – Серхий Никифоров – отрече твърденията на Русия, че Украйна е от...

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че в момента на атаката руският президент се е намирал в резиденцията си в Ново-Огарево.

Защо руските власти нарекоха атаката "покушение" срещу президента"

Очевидно се преследват пропагандистки и вероятно дипломатически цели. Според една от конвенциите на ООН всяка държава има право на международна защита. Това означава, че всички страни, ратифицирали конвенцията (в това число Русия и Украйна) трябва да: предотвратят престъпление срещу лица с международна закрила, да се опитат да привлекат заподозреният към отговорност, ако има подозрения, че престъпникът е гражданин на тази страна. 

Независимо от това, че Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за ареста на Путин, той остава действащ президент на държава и лице с международна защита. Затова Русия може да поиска да се проведе заседание на Съвета по сигурност към ООН и да приеме резолюция с осъждане на нападението над Кремъл. 

Оценка от САЩ: Дроновете над Кремъл са руска инсценировка (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

AFP: Възможно е възраждане на крайната десница

Калфин прогнозира замразяване на войната в Украйна

Радарни очи за украинските F-16 от Швеция: Горчив подарък или важно предимство? (ВИДЕО)

"Размерът има значение": Топящата се британска армия няма да може да се бие с Русия

Оръжие и снаряди за Украйна: Огромен проблем тормози Европа

Още проблеми: Русия все по-често успява да спре Starlink в Украйна

Анализ: Решаващият момент за Украйна настъпи

Последните избори преди Третата световна война: Британски анализ

Трета световна война: Актуалните поводи да бъде отприщена

Украйна капитулира пред Путин: Вариантите на бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари