Путин измисли как да накаже "непослушните" западни компании

16672
Путин измисли как да накаже "непослушните" западни компании
Снимка: Kremlin.ru

Русия ще получи правото да конфискува активите на западни компании и да затрудни напускането им на нейния пазар – така Москва възнамерява да отмъсти на Запада за санкциите, пише Financial Times. Това гласи "поверителен" указ на Путин, който според авторите на статията ще даде на Кремъл правото да присвоява западни активи на изгодни цени.

Кремъл тайно нареди приемане на закон, позволяващ присвояването на западни активи на изгодни цени, като обсъжда още по-драконовски мерки за пълна национализация на предприятията, казват хора, запознати с въпроса. Според тях икономическият екип на Путин вижда заплахата от национализация като част от политиката на моркова и тоягата: западните страни, които изземат руски активи, ще бъдат наказани, докато тези, които играят по правилата на Кремъл, напротив, ще бъдат насърчавани.

Поверителеният указ на Кремъл, видян от "Файненшъл таймс", дава на руската държава приоритетното право да придобива всякакви западни активи със значителна отстъпка за препродажба. Още: Буферните държави - жива ли е тази концепция за международен мир?

Изпълнителната заповед на Путин също изисква всички частни купувачи на западни активи да бъдат изцяло под руска юрисдикция или най-малкото да се ангажират да се отърват от чуждестранни акционери, което допълнително усложнява процеса за напускане на компаниите.

Според говорителя на Путин Дмитрий Песков западните инвеститори и компании са "повече от добре дошли" в Русия, но отбеляза, че някои от тях напълно са спрели да плащат заплати на служителите или са решили да напуснат страната, независимо от огромните загуби, които ще претърпят, пише Financial Times.

"Ако една компания не изпълнява задълженията си, тогава, разбира се, тя отива в категорията на ненадеждните - каза Песков. - Ние ще кажем сбогом на такива компании. И какво ще правим с техните активи след това, е наша работа.”

Източници, запознати с позицията на западните корпорации в Русия, считат, че действията на Кремъл отварят кутията на Пандора и това неминуемо ще засили държавния контрол върху икономиката. "Мисля, че национализацията е неизбежна. Това е само въпрос на време", каза един голям бизнесмен, докато се опитваше да разпродаде руските си активи. "Държавата има нужда от пари."

Бизнесменът очаква „да се измъкне през прозореца“, преди да започне национализацията, и вярва, че стоковите компании ще пострадат най-много, тъй като Кремъл търси нови начини за попълване на бюджета с приходи от износ. Той добави, че технологичните компании ще бъдат по-малко засегнати, защото са „по-трудни за управление“.

Обкръжението на Путин обсъди национализацията на западни компании веднага след влизането на войските в Украйна миналата година. Но досега тази мярка се прилага само в изключително редки случаи.

През април Русия пое местните дъщерни дружества на финландската Fortum и германската Uniper в отговор на това, което тя нарече „незаконна експроприация на руски активи в чужбина“. Указът на Кремъл се отнасяше конкретно за две компании. Още: Залогът на Путин за бъдещето на Русия - част от "останалия свят"

Кремъл ще реши съдбата на хиляди западни компании въз основа на това какво ще се случи с около 300 милиарда евро (324 милиарда долара) активи, замразени на Запад.

Руските икономически служители са загрижени от критичната роля, която западният бизнес продължава да играе в много сектори. Кремъл обаче търси нови източници за попълване на бюджета след спадането на приходите от износ на енергия и рязко увеличаване на военните разходи - само тази година бюджетният дефицит достигна 42 милиарда долара.

Настоящите правила, обявени за първи път през декември, задължават западните компании да предоставят на руските купувачи отстъпка от най-малко 50% от стойността на актива и да правят „доброволна“ вноска в бюджета в размер на 5 до 10% от ценатате на сделката.

Според източници ръководителят на централната банка Елвира Набиулина е била може би най-решителната в ръководството на страната за запазване на западните компании. Тя също призова да ги предупредим за заплахата от национализация. Централната банка също е загрижена, че изтичането на чужд капитал може да отслаби рублата и да ограничи възможностите за руските инвеститори. Още: Анализ: Западът да се подготви за отдавна назрялата разплата

Финансовият министър Антон Силуанов, напротив, подкрепи напускането на западни компании като начин за извличане на допълнителни приходи в бюджета, допълват осведомени.

Централната банка не отговори на искането за коментар. Министерството на финансите съобщи, че процедурите за напускане на компаниите „работят нормално“, но добави, че „са възможни допълнителни промени за отделни транзакции“, без да дава подробности.

Указът на Путин изисква от новите собственици да предложат 20% от активите си на руския фондов пазар, каза Набиулина, за да даде на инвеститорите на дребно в страната повече инвестиционни възможности. "Като цяло държавата не иска инвеститорите да напускат. Напротив, искат да направят напускането им неизгодно", каза един голям западен бизнесмен в Москва. "А доброто поведение се възнаграждава."

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Състезание между българофоби": Проф. Павлов с коментар за изборите в РСМ и пасивността на България

Анализ: Вижда ли се Ердоган като лидер на мюсюлмански съюз срещу Израел и Запада?

Рецепта на Foreign Affairs Путин да отстъпи: Европа, не НАТО, да прати войски в Украйна

Welt: Милорад Додик може да подпали кървава война на Балканите

Дилемата "Тръмп" за Украйна: Европа има само 6 месеца за реакция

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари