X
 
 

Разбита е група източвала милиони от банкови сметки

2763 0
photo of Разбита е група източвала милиони от банкови сметки
Снимка: iStock/Guliver
Разбита е международна криминална група използвала малуер (зловреден софтуер), за да открадне 100 млн. долара от повече от 40 000 жертви, съобщава BBC.

Сложната полицейска операция е проведена на територията на България, САЩ, Грузия, Молдова и Украйна.

Щети за 1600 млрд. долара причинява киберпрестъпността в световен мащаб

На 1600 млрд. долара възлизат сега щетите от киберпрестъпността в световен мащаб, а до преди 4 – 5 години бяха 100 млрд. долара. ...

Групировката е заразила компютрите на жертвите с малуера GozNym, който записва данните за онлайн банкирането и достъпа до сметки.

Организацията е била съставена от престъпници, които рекламирали уменията си в онлайн форуми. Детайли от операцията бяха разгласени в щабквартирата на европейската полицейска агенция Европол.

От там казват, че разследването е било безпрецедентно, особено що се отнася до трансграничното сътрудничество.

Криминални кибер услуги

Десетима членове на мрежата бяха обвинени в Питсбърг, САЩ в редица нарушения на закона, включително за кражба и пране на пари през американски и чуждестранни банки.

Кои са най-честите финансови измами в интернет?

"В интернет се случват постоянно и най-различни схеми за финансови престъпления", каза в  интервю за bTV комисар Явор Колев, начал...

Продължава издирването на петима руснаци, сред които е и този създал GozNym и е контролирал неговото развитие и управление, включително и продаването му на други кибер престъпници.

Останалите членове от групировката ще се изправят пред подобни обвинения в няколко други страни. Лидерът на организацията, заедно с техническия си асистент, ще бъде изправен пред съда в Грузия.

Друг член, чиято роля е била да превземе различни банкови сметки е бил екстрадиран в САЩ от България, за да бъде осъден.

Членовете, които са криптирали GozNym, така че да са сигурни, че той няма да бъде засечен в мрежата ще бъдат съдени в Молдова.

Едно от нещата, които тази операция иска да подчертае, е колко често срещано е продаването на престъпни кибер умения, казва проф. Алън Удуърд, учен от университета в Съри.

Нова интернет измама - изнудват за откуп потребители, регистрирани в "розови" сайтове

За нов тип измама предупреждава отдел "Киберсигурност" при Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). Става въпрос ...

„Разработчиците на този малуер рекламират „продукта си”, така че и други престъпници да могат да използват техните услуги за извършването на банкови измами”, казва още Удуърд.

„Това, което е познато като „криминални кибер услуги” се разпространи в последните години, позволявайки на организирани криминални групи да преминат от традиционните наркотици в по-доходоносните кибер престъпления”, заявява той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...